Benetton: Σχέδια για αύξηση των πωλήσεων 8% ετησίως

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Alessandro Benetton
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 10:51

ΣΧΕΔΙΑ για την αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό έως και 8% ετησίως, την επόμενη δεκαετία, κάνει η Benetton SpA, η μεγαλύτερη εταιρεία ενδυμάτων της Ιταλίας, καθώς ανοίγει εργοστάσια και 250 καταστήματα στην Κίνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Alessandro Benetton.

Ο ιδρυτής της Benetton, Luciano Βenetton και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Alessandro Benetton.

«Θα απογοητευόμουν πολύ εάν δεν έχουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια ανάπτυξη από 6% έως 8%», είπε ο Benetton, 42 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ποντσάνο Βένετο στην Ιταλία, συμπληρώνοντας: «Είναι ο χαμηλότερος αντικειμενικός στόχος που πρέπει να θέσουμε».

Η Benetton σχεδιάζει νέα προϊόντα και αυξάνει τις τιμές για να ανταγωνιστεί πιο κερδοφόρες ανταγωνίστριες, όπως την Hennes & Mauritz AB και την Inditex SA, την ιδιοκτήτρια των καταστημάτων Zara. Με τον Silvano Cassano, στη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή, η Benetton άνοιξε περίπου 90 νέα δικά της καταστήματα πέρυσι και δίνει κίνητρα για τη δημιουργία καταστημάτων με το σύστημα του franchising.

H H&M, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Ευρώπης, με έδρα τη Στοκχόλμη στη Σουηδία, ανακοίνωσε χθες αύξηση 18% των καθαρών της κερδών, τη μεγαλύτερη, το τελευταίο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 11%. Η Inditex, που εδρεύει στην Αρτέϊχο της Ισπανίας, ανακοίνωσε αύξηση 19% των κερδών το τρίμηνο και 25% των πωλήσεων.

Η εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων δεν είναι προς πώληση, είπε ο Alessandro Benetton. Η οικογένεια Benetton στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη μεταφορά των μεριδίων της σε δρόμους, αεροδρόμια και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ύψους 4,5 δισ. ευρώ (5,7 δισ. δολ.) σε ένα νέο venture και πως αναζητά συνεργάτες για να επεκτείνει τις επενδύσεις της στις υποδομές.

Οι Benettons ψάχνουν για επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν την επέκταση για την διερεύνηση νέων βιομηχανιών, καθώς η οικονομία της Ιταλίας υστερεί σε ανάπτυξη έναντι των λοιπών χωρών μελών της Ευρωζώνης. Η οικογένεια στράφηκε στις εθνικές οδούς και στα εστιατόρια πάνω σε αυτές, πριν από μία δεκαετία, όταν οι πωλήσεις των πολύχρωμων πουλόβερ της άρχισαν να υποχωρούν, δημιουργώντας μια περιουσία μεγαλύτερη των 12 δισ. δολ. τα τρία τελευταία χρόνια.

Η Benetton διπλασίασε αυτόν τον μήνα τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της, καθώς αυξάνει τον μέσον όρο των τιμών πώλησης και δίνει κίνητρα σε ιδιώτες να ανοίξουν καταστήματα με το σήμα της, με franchise. Οι αναλυτές της Goldman Sachs Inc. αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την εταιρεία, πριν αυτή ανακοινώσει αύξηση 1,6% των κερδών το πρώτο εξάμηνο, αυτόν τον μήνα.

Τα καθαρά κέρδη θα είναι περίπου 130 εκατ. ευρώ (165 εκατ. δολ.) φέτος, πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη για περίπου 114 εκατ. ευρώ, είπε η εταιρεία στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο 43 σεντς, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας χθες στα 13,40 ευρώ η μία στο Μιλάνο. Πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 51%, την τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των 17 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Europe Apparel Index. Οι μετοχές της ισπανικής Inditex σημείωσαν άνοδο 45% και της Hennes & Mauritz, άνοδο 15%. Η ιταλική εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων, έχει χρηματιστηριακή αξία 2,4 δισ. ευρώ.

Αυτήν την εβδομάδα η Benetton άνοιξε εργοστάσιο στη Σαγκάη, που μπορεί να παράγει περίπου το 12% των ειδών της. Επίσης σχεδιάζει να ανοίξει τουλάχιστον 150 από τα 250 συνολικά καταστήματα, που προγραμματίζει στην Κίνα, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία ήδη διαθέτει εργοστάσια στο Χονγκ Κονγκ και την Σενζέν.

Ο Luciano Benetton, 71 ετών, ίδρυσε την εταιρεία το 1965 μαζί με την αδερφή του και τους δύο αδερφούς του. Μετέφεραν την παραγωγή σε βιοτεχνίες σε όλη την Ιταλία για να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος και ανέπτυξαν μία φόρμουλα για συμφωνίες franchising που έδωσαν τη δυνατότητα στην εταιρεία να ανοίξει χιλιάδες καταστήματα χωρίς να έχει η ίδια κόστος. Η παραγωγή και το μοντέλο των πωλήσεων της εταιρείας, αποτέλεσαν το 1989 μελέτη του Harvard Business School.

Η εταιρεία έχει περίπου 5.000 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων το 6% της ανήκει.

Ο Alessandro Benetton, κάτοχος MBA από το Harvard και παλαιότερα αναλυτής της Goldman, Sachs & Co., δημιούργησε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία, 21 Investimenti SpA, το 1993. Ο αντιπρόεδρος της Benetton, σκιέρ, που παντρεύτηκε την Ιταλίδα Ολυμπιονίκη του σκι, Deborah Compagnoni, συμφώνησε πέρυσι να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία.

«Προέρχομαι από διαφορετικό χώρο δουλειάς», είπε ο Benetton, «αλλά θα είμαι με την εταιρεία αυτή για πάντα. Ηταν πάντα κομμάτι της ζωής μου και θα είναι κομμάτι μου όλη μου τη ζωή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα