Αμετάβλητο το ευρώ μετά τις δηλώσεις Ντούιζενμπεργκ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων
Δευτέρα, 28 Μαΐου 2001 18:54
UPD:18:55

«Η τωρινή στάση σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική (της ΕΚΤ) είναι η κατάλληλη, προκειμένου να διασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούιζενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ περιόρισε τις προσδοκίες των αγορών για νέες μειώσεις των επιτοκίων λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια βρίσκονται στο «κατάλληλο» επίπεδο. Ο κ. Ντούιζενμπεργκ επισήμανε, επίσης, ότι η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί πολύ στενά» τις πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να προκαλέσουν η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων και υπογράμμισε, ότι η διατήρηση της μη - πληθωριστικής ισχυρής ανάπτυξης είναι μία πρόκληση.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΚΤ, ακολουθώντας, έστω και με καθυστέρηση, το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, μείωσε στις 10 Μαϊου το επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,50%.

Οι δηλώσεις του κ. Ντούιζενμπεργκ άφησαν ανεπηρέαστες τις αγορές συναλλάγματος με το ευρώ να παραμένει λίγο πάνω από τα 86 σεντς. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τώρα στη δημοσιοποίηση στοιχείων για την προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη (M3) τον Απρίλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αύξηση της προσφοράς χρήματος τον Απρίλιο αναμένεται να είναι της τάξεως του 4,7% από 5% το Μάρτιο και έναντι 4,5% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα