Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Η από συστάσεως του ελληνικού κράτους αυθαιρεσία στη δόμηση αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο με τη διαδικασία των δασικών χαρτών, η οποία προχωρά για πρώτη φορά και αν δεν αλλάξει η σχετική πολιτική απόφαση θα ολοκληρωθεί περί το 2020, δίνοντας οριστικό τέλος στις περιβόητες «πράξεις χαρακτηρισμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά την υπογραφή της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών που αφορούν το 31,39% της έκτασης της χώρας (εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί οικιστική πύκνωση μέχρι να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις) μέχρι στιγμής από τα 75.000 στρέμματα πυκνώσεων (οικισμοί που είναι μέσα σε δασικές εκτάσεις) τα 35.000 είναι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Προφανώς όταν αναρτηθούν όλοι οι δασικοί χάρτες της Αττικής το παραπάνω στοιχείο μπορεί να ανατραπεί, ωστόσο ακόμα και με το μικρό μέρος των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί και αφορούν την Αττική περί τα 17.000 στρέμματα έχουν δηλωθεί από τους ΟΤΑ ως οικιστικές πυκνώσεις.
Ακόμα, στους δασικούς χάρτες για περιοχές των Δωδεκανήσων για το 36,97% της έκτασης έχουν κατατεθεί από τους πολίτες αντιρρήσεις - ενστάσεις ως προς αυτό που φαίνεται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 11,73%, στην Κοζάνη 10,28% και στα Ιωάννινα 5,17%.
Σημειώνεται ότι για να γίνει μερική κύρωση εξαιρέθηκαν εκτός από τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις, που καταλαμβάνουν το 0,16% της έκτασης για την οποία έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, οι αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί, τα αποδεκτά πρόδηλα λάθη στους χάρτες, οι εκτάσεις που έχουν κατατεθεί αιτήσεις εξαγοράς ή χρήσης και οι αναδασώσεις σε ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις.
Αναφορικά με το τι θα γίνει εντέλει με τις οικιστικές πυκνώσεις, ο κ. Φάμελλος χθες ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα και πρόσθεσε: «Θα εφαρμοστεί η νομοθεσία των δασικών χαρτών στις περιοχές αυτές όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησης του πολίτη διατηρώντας το ισοζύγιο του φυσικού περιβάλλοντος».
Το διάστημα αυτό αναρτώνται σταδιακά δασικοί χάρτες που αφορούν το 17% της έκτασης της χώρας, ενώ η ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο Κτηματογράφηση) έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για την εκπόνηση των μελετών για το 47%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν προχωρήσουν οι παραπάνω διαδικασίες και ενώ η υποχρέωση για δασικούς χάρτες υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, είχαν κυρωθεί δασικοί χάρτες που αντιστοιχούν στο 0,81% της έκτασης της χώρας.