Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Όταν πριν από χρόνια η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ βρέθηκε από την Καλιφόρνια στην Τζια, μάλλον δεν είχε φανταστεί ότι θα μετακόμιζε εκεί μόνιμα, ανακαλύπτοντας τις βελανιδιές του νησιού και αναδεικνύοντας τους καρπούς τους ως υπερτροφή μέσω της εταιρείας OAKMEAL.
Η καινοτομία στο νησί της Τζιας έχει τη γεύση του δάσους, που είναι κρυμμένη στον καρπό των βελανιδιών, και φέρει το όνομα OAKMEAL. Οι βελανιδιές του νησιού έχουν μακρά ιστορία, καθώς έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 οι κάτοικοι τις αξιοποιούσαν τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και σε αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης, κυρίως μέσω της εξαγωγής του κυπέλλου του καρπού, που οι ντόπιοι το ονομάζουν «χαμάδα», η χρήση του οποίου αφορά τη βυρσοδεψία, για να μαλακώνει το δέρμα. Τις τελευταίες δεκαετίες η δραστηριότητα αυτή είχε ατονήσει αισθητά. Κι όμως, μέσα σε σχεδόν μία πενταετία η Αμερικανίδα Μάρσι Μάγερ από τη Βόρεια Καλιφόρνια, όχι μόνο κατάφερε να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη χαμάδα, αλλά μέσω της εταιρείας της OAKMEAL να αναδείξει τα βελανίδια ως «superfoods».
Η πολυταξιδεμένη Αμερικανίδα αγάπησε από πολύ νωρίς την Ελλάδα και δη το νησί της Τζιας, στο οποίο έχει εγκατασταθεί μόνιμα από το 2004. Η επαγγελματική της δραστηριότητα για πολλά χρόνια δεν ήταν συνυφασμένη με την πρωτογενή παραγωγή, ωστόσο το ενδιαφέρον της ήταν έντονο τόσο για την τοπική παραγωγή όσο και για την ενδυνάμωση της οικονομίας του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2011 ξεκίνησε να βοηθά τους παραγωγούς να κερδίσουν ξανά το έδαφος της εξαγωγής της χαμάδας, μεσολαβώντας ώστε να «κλειδώσει» μια συμφωνία στη γερμανική αγορά. Κατόπιν αυτού η ίδια ξεκίνησε να ασχολείται και με τη χρήση του καρπού στην κουζίνα της, κάνοντας δοκιμές με διάφορες συνταγές. Απευθύνθηκε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ξεκίνησε μια συνεργασία με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει αλεύρι από βελανίδι. Έπειτα από αρκετή έρευνα, το 2015 δημιουργήθηκαν και βγήκαν στην αγορά τα πρώτα κουλουράκια της OAKMEAL, η μοναδικότητα των οποίων είναι ότι παράγονται με αλεύρι από βελανίδι.
Η παραγωγή γίνεται στη μονάδα που δημιούργησε η κ. Μάγερ στο νησί και για την οποία έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 200 χιλ. ευρώ. Η δυναμική της μονάδας είναι μεγάλη, περί τους 100 τόνους, ενώ διαθέτει και συσκευαστήριο. Σήμερα, πέρα από τα κουλουράκια, παράγονται και χυλοπίτες, ενώ πρόσφατα έγινε και «άνοιγμα» στην κατηγορία της μπάρας δημητριακών, στην οποία η πρόταση της OAKMEAL απευθύνεται και στα πρότυπα διατροφής των vegan. Επιδίωξη της κ. Μάγερ είναι να διευρυνθεί η δραστηριότητα, με τη μονάδα να αυξάνει την παραγωγικότητά της σε 200 τόνους, με βαθύτερο στόχο την παραγωγή και τη διάθεση έτοιμου προς χρήση αλεύρου από βελανίδι. Προς τούτο εξετάζονται ήδη οι δυνατότητες ένταξης του σχεδιασμού σε κάποιο πρόγραμμα Leader, καθώς απαιτείται μια επένδυση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια σύστασης ομάδας παραγωγών, προκειμένου οι παραγωγοί του νησιού να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητάς τους. Η OAKMEAL συνεργάζεται σήμερα με περίπου 50 οικογένειες του νησιού, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια βελανιδιάς.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση του βελανιδιού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με γνώμονα το γεγονός ότι αποτελεί μια φυσική υπερτροφή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μάγερ, «η είσοδός μας στις μπάρες δημητριακών έγινε στοχευμένα, καθώς εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα προϊόν που απολαμβάνει συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση από τους καταναλωτές και στην περίπτωση της OAKMEAL μπορεί να γίνει το όχημα ώστε η γεύση του βελανιδιού να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό παγκοσμίως».
Παρουσία εντός και εκτός συνόρων
Τα προϊόντα της OAKMEAL έχουν παρουσία σε αρκετά καταστήματα της Τζιας, ενώ ήδη έχουν πάρει θέση στα ράφια περίπου 25 σημείων delicatessen, καθώς και στην οργανωμένη λιανική τροφίμων στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, Θανόπουλος και ΟΚ Market. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η εξαγωγική δραστηριότητα, με την OAKMEAL να «φιλοξενείται» ήδη σε πέντε delicatessen σημεία στο Παρίσι, στην Κύπρο, στη Σουηδία και στη Σλοβενία.