Β. Παπανδρέου: «Το τραγικό είναι ότι φαινόμαστε ως διεθνείς απατεώνες»

«Η κυβέρνηση προσπαθεί με αναθεώρηση πάλι των στοιχείων, να βγει από την επιτήρηση»
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 19:37

«Με τις σημερινές δηλώσεις της κυβέρνησης για αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν είναι μια σοβαρή κυβέρνηση. Ομολογεί ότι για μικροκομματικούς λόγους έβαλε τη χώρα σε επιτήρηση με αναθεώρηση των στοιχείων, δυσφήμισε τη χώρα στο εξωτερικό και ακολούθησε μια ταξική οικονομική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων και υπονόμευσε την πορεία της χώρας».

Τα παραπάνω τόνισε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας για την αναθεώρηση του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με αναθεώρηση πάλι των στοιχείων, να βγει από την επιτήρηση.

«Αλλά αυτό το οποίο είναι τραγικό για τη χώρα μας», υπογράμμισε η κ. Παπανδρέου, «είναι ότι φαινόμαστε ως διεθνείς απατεώνες. Με την δήθεν απογραφή φαίνεται ότι “εξαπατήσαμε” τους εταίρους μας για να μπούμε στην ΟΝΕ, τους “εξαπατήσαμε” δεύτερη φορά για το Δ’ ΚΠΣ. Μια κυβέρνηση η οποία αλλάζει τα στοιχεία συνεχώς απλώς δεν είναι σοβαρή κυβέρνηση. Και αυτό είναι σε βάρος και της χώρας και των πολιτών», τόνισε.

Από την πλευρά του ο συντονιστής του Τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του Κινήματος, Πέτρος Ευθυμίου, παρατήρησε πως η αναθεώρηση των στοιχείων βρισκόταν σε εξέλιξη στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος από το 2002. «Υπήρχαν οι έρευνες, σύμφωνα με τους κανονισμούς με νέο έτος βάσης. Όταν ο κ. Αλογοσκούφης έθεσε τη χώρα στην διαδικασία της απογραφής και της επιτήρησης τον Οκτώβριο 2004 όλες αυτές οι έρευνες βρίσκονταν προς την τελική τους ωρίμανση», σημείωσε ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε: «Εάν τα στοιχεία των ερευνών, όπως αποδεικνύεται, οδηγούσαν σε μια πρόταση αναθεώρησης του 25%, αυτό σημαίνει ότι, στην περίοδο 1998-2004, το έλλειμμα βρισκόταν σταθερά κάτω από το 3% - αναφέρομαι στα ίδια τα στοιχεία του κ. Αλογοσκούφη - πράγμα που σημαίνει και γεννά το εξής αμείλικτο ερωτηματικό. Γνώριζε ο κ. Αλογοσκούφης τον Οκτώβρη του 2004 την διαδικασία αναθεώρησης των στοιχείων που πραγματοποιούσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος από το 2002;»

Στο σημείο αυτό η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως ο κ. Αλογοσκούφης γνώριζε και τις έρευνες και τα στοιχεία. Κι αυτό γιατί –όπως είπε- το 1992-’93 που έγινε πάλι η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω κατά 20%, ήταν κυβέρνηση της ΝΔ, γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας ήταν ο κ. Κοντοπυράκης και ο κ. Αλογοσκούφης ήταν πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. «Δεν είναι τυχαίο ότι πάλι με Ν.Δ. με τα ίδια πρόσωπα, απλώς έχει αλλάξει η θέση του κ. Αλογοσκούφη, γίνεται η αναθεώρηση προς τα πάνω, αφού πρώτα δυσφήμισαν τη χώρα στο εξωτερικό με συνέπειες για το κύρος της χώρας», παρατήρησε η πρώην υπουργός.

Τέλος ο κ. Ευθυμίου κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας, αν θεωρεί πως η αναθεώρηση του ΑΕΠ έχει κάποια ουσία για την πραγματική οικονομία, να αποσύρει τα άρθρα για την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, την αύξηση των φόρων στην κινητή τηλεφωνία και το χαρτόσημο 2% στα ασφάλιστρα, από το νομοσχέδιο που κατέθεσε και συζητείται σήμερα στη Βουλή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα