Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Kλείσιμο

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2001 20:34
UPD:20:37

Yποτονικό ήταν το κλίμα στις σημερινές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω των αργιών στη Μεγ. Βρετανία και στις ΗΠΑ αλλά και εξαιτίας της απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.606,32 μονάδες με κέρδη 0,44%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών Casino Guichard και Alstom οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 4,32% και 3,72% αντιστοίχως. Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 0,47% μετά από σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal Εurope" σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση της γαλλικής εταιρείας την Τετάρτη θα ανακοινώσει επισήμως την εξαγορά της αμερικανικής Lucent Technologies. Το τίμημα που θα καταβάλει η Alcatel για την εν λόγω εξαγορά ανέρχεται σε περίπου 32 δισ. δολ. Σημειώνεται, ότι στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις – από τότε δηλαδή που έγινε γνωστή η πρόθεση της Alcatel να αποκτήσει τη Lucent - η μετοχή της γαλλικής εταιρείας έχει χάσει πάνω από 10%.

Η μετοχή της France Telecom απώλεσε 0,35%, παρά το ότι η διοίκηση της γαλλικής εταιρείας διέψευσε σήμερα δημοσιεύματα που θέλουν τη θυγατρική Orange να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της E-Plus, του γερμανικού βραχίονα κινητής τηλεφωνίας της ολλανδικής KPN Telecom.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο δείκτης Xetra DAX, υποχωρεί κατά 0,12% και έχει διαμορφωθεί στις 6.215,88 μονάδες. Η μετοχή της Commerzbank «χάνει» 2,85% και ακολουθεί η μετοχή της ΒΜW με πτώση 1,05%. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler υποχωρεί κατά 0,98% μετά την είδηση ότι η Chrysler ανακαλεί 515.000 αυτοκίνητα τύπου "Neon" λόγω προβλημάτων στο σύστημα πέδησης. Η μετοχή της Deutsche Telekom σημειώνει πτώση της τάξεως του 1,05% μετά από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η γερμανική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει στο Χρηματιστήριο τις μετοχές του βραχίονα κινητής τηλεφωνίας Τ-Μοbile προς το τέλος του 2001.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύεται κατά 0,33% μετά την ανακοίνωση ότι η γερμανική τράπεζα απέκτησε μερίδιο 3,14% στον ιταλικό ενεργειακό όμιλο συμμετοχών Montedison. Οπως εκτιμούν αναλυτές, η γερμανική τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να έxει συμπαραταxθεί με το "στρατόπεδο" των μετόxων που είναι πιστοί στην Electricite de France (EdF). H τελευταία ανακοίνωσε στις αρxές της εβδομάδας ότι κατέxει το 20% του μεριδίου της Montedison, οι φήμες όμως αναφέρουν ότι η γαλλική εταιρεία κατέxει περισσότερο από το 25%.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX ενισχύθηκε κατά 0,81% και έκλεισε στις 594,39 μονάδες, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε οριακά κατά 0,14% και έκλεισε στις 7.661,4 μονάδες και, τέλος, στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ 30 σημίεωσε άνοδο 0,61% φθάνοντας τις 39.928 μονάδες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο τα οικονομικά αποτελέσματα της κορυφαίας βρετανικής εταιρείας Vodafone για την περυσινή χρήση. Αναλυτές προβλέπουν ότι τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας θα κυμανθούν μεταξύ 3,8 εκατ. λιρών και 4,7 εκατ. λιρών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα