130 χρόνια από την ίδρυση του Χ.Α.

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2006 21:00

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός για τα 130 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του χρηματιστηριακού, επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Καπράλος, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, τόνισε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, στα 130 χρόνια της ιστορίας του, έχει συνδράμει πολλές εταιρίες προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με κεφάλαια που αντλήθηκαν από αυτό, με τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται στην απασχόληση, στην μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της παραγωγικότητος και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στις προοπτικές που διανοίγονται σε μια «διεθνοποιημένη» Σοφοκλέους, πέρα από τα γεωγραφικά μας όρια.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Καπράλου, προεβλήθη ένα βίντεο αφιερωμένο στα 130 χρόνια του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ακολούθησε βράβευση εταιρειών και ανθρώπων για την ιστορία και την προσφορά τους στον χρηματιστηριακό χώρο.

Συγκεκριμένα βραβεύθηκαν οι εταιρείες: Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελαΐς, Τιτάν, Ξυλεμπορία, ΜΕΤΚΑ και Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες για πάνω από ¼ του αιώνα έχουν συνεχή κερδοφορία και δίνουν κάθε χρόνο μέρισμα στους μετόχους τους.

Τα βραβεία απένειμε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, χαιρετίζοντας τον ιστορικό θεσμό του Χρηματιστηρίου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Καπράλος, βράβευσε τον πρώην πρόεδρο του Χρηματιστηρίου, κ. Χρήστο Θεοδωρίδη, ως τον παλαιότερο εν ζωή πρόεδρο με τα περισσότερα χρόνια θητείας.

Ακολούθως, βραβεύθηκαν οι εφημερίδες Ναυτεμπορική, Ημερησία, ΕΞΠΡΕΣ και Κέρδος για την πολυετή προσφορά τους στο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό γίγνεσθαι. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξης Πιλάβιος.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης βράβευσε τις παλαιότερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες. Τα βραβεία έλαβαν οι εταιρείες Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς και ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ομιλία Σπύρου Καπράλου

«Οι μεταλλάξεις της παγκόσμιας οικονομίας δρομολογούν αλλαγές, καταιγιστικές όσο και αναγκαστικές, υποχρεώνοντας την ιστορία να γράφει δύσκολα και να σβήνει εύκολα. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι απλώς ευκαιρία για πηχυαίους τίτλους ή για αόριστες οικονομικές αναλύσεις, ή ακόμα για ομιλίες σαν την αποψινή. Είναι μετρήσιμη παράμετρος ανάπτυξης την οποία βιώνουμε στην επενδυτική μας επίδοση. Αντανακλάται στις επιχειρηματικές μας αποφάσεις. Είναι ισχυρή δύναμη επιρροής στην καθημερινότητά μας. Είναι ελιξίριο προοπτικής αν θέλετε.

Σήμερα που γιορτάζουμε τα 130 χρόνια λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από την ίδρυσή του στις 30 Σεπτεμβρίου 1876, επί κυβερνήσεως Κουμουνδούρου, θα ήθελα να μιλήσουμε ακριβώς για αυτήν την προοπτική του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου (1881 -1915) οι εταιρείες που δραστηριοποιούνταν ενεργά, δεν ξεπερνούσαν τις 30, για να φτάσουν το 1966 τις 76 και τις 124 στα τέλη του 1974.

Σήμερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται μετοχές 327 εταιρειών με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 140 δισ ευρώ και αντιστοιχεί στο 75% του ΑΕΠ της χώρας. Και η προοπτική του υπογραμμίζεται από τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών που στο τέλος Αυγούστου του 2006 κατείχαν πάνω από το 43% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η συνολική οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας είναι άμεσα εξαρτημένη από την διαθεσιμότητα κεφαλαίων και από την αποδοτική διαχείρισή τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο ρόλος κάθε χρηματιστηρίου. Αν θέλουμε να το πούμε απλά, ο ρόλος του είναι να φέρνει σε επαφή διαθέσιμα κεφάλαια και επενδυτικές επιλογές.

Αναλογιζόμενος κανείς και μόνο το σύνολο των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις εισηγμένες εταιρείες με κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο και τις επιπτώσεις που αυτές είχαν στην συνολική απασχόληση, στη μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αντιλαμβάνεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους είναι όχι μόνο η καθημερινή διαχείριση της λειτουργίας μιας Χρηματιστηριακής Αγοράς, αλλά και η ταυτόχρονη χάραξη μακρόπνοης στρατηγικής.

Και ακριβώς αυτή η στρατηγική του μέλλοντος είναι που δίνει την προοπτική στην οποία αναφέρθηκα. Προοπτική που προαπαιτεί εκσυγχρονισμό, εξωστρέφεια, προσαρμογή και ταχεία αξιοποίηση των νέων δεδομένων.

Η προσέλκυση του επενδυτικού κοινού, εγχώριου και διεθνούς, και η αποτελεσματική εξυπηρέτησή του αποτελεί για μας εξαιρετικά σημαντική προϋπόθεση για την θεμελίωση μιας «διεθνοποιημένης» Σοφοκλέους, πέρα από τα γεωγραφικά μας όρια.

Προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά των εισηγμένων εταιρειών και εκτός των ελληνικών συνόρων διεκδικούμε επάξια διεθνείς συνεργασίες και «άνοιγμα» της ελληνικής αγοράς προς το παγκοσμιοποιημένο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Παράλληλα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αξιοπιστίας του Χρηματιστηρίου μέσω της υιοθέτησης όλων των θεσμικών αλλαγών στα πρότυπα των προηγμένων Κεφαλαιαγορών, «επαναπροσδιορίζουμε» την εικόνα μας καλλιεργώντας κλίμα υπευθυνότητας και συνέπειας. Κλίμα που ήδη απολαμβάνει θετικής απήχησης, καθιστώντας σαφές τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επενδυτές ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά αλλάζει. Αλλάζει δυναμικά και ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς για την ανάληψη κεντρικότερου ρόλου μέσω των συνεργασιών της με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προσβλέπουμε σε ένα Χρηματιστήριο σύγχρονο, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό, με στρατηγική θέση στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Συνεχώς βελτιώνουμε τη λειτουργία της αγοράς μας. Ηδη ενισχύσαμε τους δεσμούς μας με το Χρηματιστήριο Κύπρου και βρισκόμαστε στο στάδιο περαιτέρω ανάπτυξης με την εισαγωγή νέων προϊόντων. Στόχος μας παραμένει να μειώσουμε το κόστος για τους συναλλασσόμενους αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών.

Τα εθνικά σύνορα και οι παραδοσιακές δομές όπως τις ξέραμε δεν μπορούν να προστατέψουν, ούτε να εγγυηθούν πόσο μάλλον να ενισχύσουν τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης. Η προοπτική του Χρηματιστηρίου Αθηνών βασίζεται στη δυνατότητά του να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας στις ελληνικές εταιρείες μια εθνική πλατφόρμα για την επέκτασή τους στις διεθνείς αγορές.

Το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών σε λιγότερο από ένα χρόνο θα μεταφερθεί σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών. Ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας το θεσμό και τη μακρά ιστορία του, αποφάσισε να μετονομάσει την οδό που θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις μας σε οδό Χρηματιστηρίου!

Κυρίες και κύριοι

Θα σταματήσω εδώ. ¶λλωστε η ιστορία 130 χρόνων δε γράφτηκε με λόγια αλλά με έργα, με πράξεις. Με γνώμονα αυτά τα έργα, θα ήθελα να τιμήσουμε σήμερα κάποιους ανθρώπους και εταιρείες για τη μοναδική συμβολή τους στην ανάπτυξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Μία ελάχιστη αναγνώριση για μία μεγάλη προσφορά.

Κύριες και κύριοι σήμερα γιορτάζουμε 130 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, παραγωγικότητας και προόδου. 130 χρόνια συνεπούς επιχειρηματικότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης ευκαιριών. 130 χρόνια χτισμένα με οικονομικές συναλλαγές, αριθμούς και στατιστικές. Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου όμως. Πίσω από τους αριθμούς, κρύβονται πράξεις, ιδέες, πρωτοβουλίες. Πίσω απ’ τα νούμερα κρύβεται δημιουργικότητα και δυναμική. Πίσω απ’ τις στατιστικές, το Όραμα.

‘Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, που κάθε μέρα κάνετε το όραμά μας… πράξη».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα