Σχέδια ανάπτυξης στην ανατ. Θεσσαλονίκη

Το πλάνο αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» για τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 12:01

Οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα», στις οποίες ο Δήμος Καλαμαριάς φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν πόλο πρασίνου και ανάπτυξης.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Τα «βήματα» του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη δυτική Θεσσαλονίκη ακολουθεί και το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στην ανατολική πλευρά, συγκεκριμένα στην Καλαμαριά, με στόχο την παραχώρησή του στον Δήμο Καλαμαριάς για τη δημιουργία ενός πόλου πρασίνου και ανάπτυξης.

Μετά την έγκριση από την Κτηματική Υπηρεσία για την παραχώρηση των 213 στρεμμάτων που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι προσπάθειες του Δήμου Καλαμαριάς στρέφονται τώρα στην υπέρβαση των εμποδίων για την απόδοση των υπόλοιπων 60 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών.

Η δημοτική αρχή ευελπιστεί την άνοιξη του 2018 να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις. Στόχος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, είναι «να γίνει το πρώην στρατόπεδο προσπελάσιμο στους πολίτες και να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάδειξης των 300 στρεμμάτων σε αστικό πάρκο, όπως προβλέπεται από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο».

Προ ολίγων ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς υπερψήφισε τη σχετική πρόταση του δημάρχου Καλαμαριάς και το αίτημα για ολική παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου κατατίθεται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη εντός των ημερών. Η δημοτική αρχή διεκδικεί την πλήρη απόδοση του πρώην στρατοπέδου στον Δήμο Καλαμαριάς. «Ο Δήμος ζητεί ολόκληρη η περιοχή του πρώην στρατοπέδου να περιέλθει στην κυριότητά του ή να παραχωρηθεί δωρεάν και κατά χρήση για 99 χρόνια, αφού οι εκτάσεις εμπίπτουν στον χώρο πρασίνου όπως αυτός καθορίστηκε από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο» αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα το αίτημα του Δήμου Καλαμαριάς αφορά:

* Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος όλων των δημοσίων και ανταλλαξίμων κτημάτων στον Δήμο Καλαμαριάς.

* Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος των εκτάσεων του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών» στον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς και των ακινήτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

* Τη συντέλεση των υφιστάμενων απαλλοτριώσεων με την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαστικά αναγνωρισμένους δικαιούχους, με συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και των συναρμόδιων υπουργείων, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω αδυναμίας καταβολής αυτών από τον Δήμο Καλαμαριάς.

* Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων.

* Τη σταδιακή απομάκρυνση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ από τον χώρο του στρατοπέδου «Κόδρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπάρχον σχέδιο της κυβέρνησης για το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» προβλέπει ότι τα 213 στρέμματα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών παραχωρούνται στον δήμο, ο οποίος έχει ήδη στην κατοχή του άλλα 29 στρέμματα του στρατοπέδου, οπότε θα έχει στην κατοχή του συνολικά 242 στρέμματα από τα περίπου 310 του πρώην στρατοπέδου.

Τα 30 στρέμματα που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, δεν μπορούν να αποδοθούν στον δήμο, όμως υπάρχει δυνατότητα να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για την από κοινού αξιοποίησή τους, ενώ λύσεις αναζητούνται από τη δημοτική αρχή και για τα 10 στρέμματα που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και τα 20 του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών, όπως συνέβη με τα στρέμματα του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» που ανήκαν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).

Αναπλάσεις στη Νέα Μηχανιώνα
 
t Την υποβολή φακέλου στο «Πράσινο Ταμείο» για την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας της Νέας Μηχανιώνας αποφάσισε πρόσφατα η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι ένα έργο προϋπολογισμού 635.000 ευρώ, που αφορά τη βιοκλιματική αναβάθμιση των ανοικτών χώρων, την αστική ανάπλαση και τον επανασχεδιασμό της πλατείας.

Παράλληλα, προχωρoύν οι εργασίες ανάπλασης και στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μηχανιώνας, με στόχο να συνεχιστούν και μέσα στο 2018, μετατρέποντας τους χωματόδρομους σε δίκτυο πεζοδρόμων, επενδεδυμένους με σταμπωτά δάπεδα. Επιδίωξη του Δήμου Θερμαϊκού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομμάτη, είναι η αναβάθμιση και η αστική ανάπλαση των ανοιχτών χώρων «που θα προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και μια κομψότητα στην περιοχή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα