Ινδία: Ταχύτατος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 10:31
UPD:10:35

ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ τη θέση της η Ινδία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, μετά την Κίνα, καθώς η αύξηση των καταναλωτικών και των κρατικών δαπανών, οδήγησαν τη βιομηχανική παραγωγή στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών.

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,9% το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, έναντι του προηγούμενου έτους, μετά από ανάπτυξη 9,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Κεντρικό Στατιστικό Οργανισμό της χώρας, σε ανακοίνωσή του στο Νέο Δελχί. Κατά μέσον όρο, 15 οικονομικοί αναλυτές, προέβλεπαν ότι η αύξηση θα ήταν 8,4%.

Η Wal-Mart Stores Inc. και η Carrefour SA, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης στον κόσμο, αγωνίζονται να αναπτυχθούν σε μία χώρα με 1,1 δισ. ανθρώπους, όπου οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία, καθώς αυξάνοντα τα εισοδήματα. Η Ινδία αυξάνει τις δαπάνες της στα λιμάνια, τον τομέα της ηλεκτρικής ενεργείας και άλλα έργα υποδομής για να προσελκύσει επενδύσεις σε βιομηχανίες και να αυξήσει την παραγωγή στο 1/4 της οικονομίας, από 17% που είναι σήμερα, το ήμισυ του επιπέδου της Κίνας.

Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, βοήθησαν τον δείκτη στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, Sensitive, να σημειώσει άνοδο 24% από τις 19 Ιουλίου. Ο δείκτης των 18 τραπεζικών μετοχών άγγιξε χθες τα επίπεδα ρεκόρ των 6.094,47 μονάδων.

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε περισσότερο από 8% τα πέντε από τα έξι τελευταία τρίμηνο. Η οικονομία της Κίνας ύψους 2,2 τρισ. δολ., η δεύτερη μεγαλύτερη της Ασίας, αναπτύχθηκε 11,3% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Αυτός, ήταν ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και τέσσερις φορές μεγαλύτερος της οικονομικής ανάπτυξης του 2,6%, των 12 χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Σημειώνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας ευνοείται από την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, Manmohan Singh, να αυξήσει τις δαπάνες στις υποδομές κατά 1/4, στα 922 δισ. ρουπίες (21 δισ. δολ.) την οικονομική χρήση που άρχισε την 1η Απριλίου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες βιομηχανίες και να ωθήσει την ανάπτυξη πλέον του 10% μέσα σε μια δεκαετία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα