Χιλή: Χαμηλότερη των προβλέψεων η βιομηχανική παραγωγή

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 11:04

ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ρυθμό μέσα σε τέσσερις μήνες αυξήθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγής της Χιλής, αποτέλεσμα των χαμηλότερων επενδύσεων αυξάνοντας τις πιθανότητες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού έως το τέλος αυτού του έτους.

Η παραγωγή αυξήθηκε 1,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σαντιάγο. Τέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 4,5%.

Η αύξηση των τιμών ενεργείας περιόρισαν τις επενδύσεις φέτος, αναγκάζοντας την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτίου Αμερικής να συρρικνωθεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο 5,25%, για το υπόλοιπο του έτους, μετά την αύξησή τους επί 14 φορές, από τον Σεπτέμβριο του 2004, προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Οι βιομηχανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης ανεργίας στη Χιλή υποχώρησε στο 8,5% τον Αύγουστο, από 8,8% τον Ιούλιο. Η ανεργία, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προβλεπόταν να αυξηθεί στο 8,9%.

Η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας (λήξης το 2010), έχουν υποχωρήσει 54 μονάδες βάσης από τις 13 Ιουλίου στο 5,84%, σύμφωνα με την HSBC Bank Chile.

Η Χιλή, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η παραγωγή του μετάλλου μειώθηκε τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, μετά την απεργία των εργαζομένων στο ορυχείο Escondida της BHP Billiton.

Η παραγωγή χαλκού υποχώρησε στους 410.525 μετρικούς τόνους, από 467.95 τόνους (αναθεωρημένα στοιχεία) τον Αύγουστο του 2005, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Απεργία περίπου τεσσάρων εβδομάδων στο Escondida, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 45.000 τόνους.

Το νόμισμα της Χιλής, πέσο, υποχώρησε για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, κατά 0,2% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοτας στα 537,80, στις 12:45 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα