ΤτΕ: Διάλεξη στη μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2006 13:34
UPD:13:36

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, με τον καθηγητή κ. Alexandre Lamfalussy

Διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα έδωσε σήμερα στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ο καθηγητής κ. Alexandre Lamfalussy, με θέμα: «Νομισματική Πολιτική και πρόληψη του συστημικού κινδύνου – μελλοντικές προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις συναφείς προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες. Η παρούσα συγκυρία είναι, όπως τόνισε, κρίσιμη.

Αν και η πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι πιθανό ότι θα ασκήσει σοβαρή επίδραση στον πληθωρισμό, οι συνέπειές της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι λιγότερο σαφείς, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία και η ταχεία εισαγωγή καινοτομιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο περιβάλλον αυτό, η διαχείριση της πλεονάζουσας ρευστότητας και η προώθηση της εφαρμογής ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο καθηγητής κ. Lamfalussy είναι επιφανής οικονομολόγος και εξέχουσα μορφή στο χώρο των κεντρικών τραπεζών. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αγορών Κινητών Αξιών.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, πρόεδροι και ανώτατα στελέχη τραπεζών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα