Η σημαντική αύξηση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία δύο χρόνια αποδεικνύει ότι μπορούμε πλέον να μιλούμε για ένα χρηματιστήριο ώριμο με ένα καλά καθορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε εκδήλωση, στην παλαιά αίθουσα του ΧΑ, για τη συμπλήρωση 130 χρόνων λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
«Μπορεί ο Πλάτων πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια να έγραφε ότι η ιατρική είναι η τέχνη που θεραπεύει την ασθένεια και ότι η χρηματιστική είναι η τέχνη που θεραπεύει την πενία, αλλά θα έπρεπε επίσης να έχει συμπληρώσει ότι και στις δύο περιπτώσεις, αν δεν επιδειχθεί προσοχή, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το επιθυμητό.
Καταρχάς, θα ήθελα να αποσαφηνίσω από την αρχή ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τον επενδυτικό σύμβουλο. Οποτε αυτό έγινε στο παρελθόν - και αναφέρομαι στα γνωστά γεγονότα του 1999-2000-, το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό τόσο για τους επενδυτές όσο και για πολλές επιχειρήσεις. Ρόλος μιας κυβέρνησης είναι να διαμορφώνει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο και να παρέχει τους κατάλληλους εποπτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή φαινομένων που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα και στην οικονομία και στην κοινωνία - να μεριμνά δηλαδή ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα χειραγώγησης και κατάχρησης της αγοράς.
Ρόλος της κυβέρνησης είναι επίσης να παρακολουθεί τις εξελίξεις -διότι τα πράγματα αλλάζουν μέσα στον χρόνο-, και να μεριμνά για τη διαρκή αναβάθμιση αυτού του νομικού πλαισίου. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε το Χρηματιστήριο να λειτουργεί ως ένας αξιόπιστος εναλλακτικός μηχανισμός για να αντλούν κεφάλαια οι επιχειρήσεις και να τοποθετούν κάποιες από τις αποταμιεύσεις τους τα νοικοκυριά και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας...
Παρομοίαζε κάποιος πεπειραμένος επενδυτής το Χρηματιστήριο και την οικονομία με τον σκύλο και το αφεντικό του. Ο σκύλος, έλεγε, τρέχει μπροστά και κάθε τόσο γυρίζει να δει αν το αφεντικό του τον ακολουθεί. Αν το αφεντικό σταθεί, τότε ο σκύλος γυρίζει προς τα πίσω. Το Χρηματιστήριο, έχοντας την τάση να προεξοφλεί διάφορες καταστάσεις κινείται γύρω από την οικονομία... Εδώ και δυόμισι χρόνια, η ελληνική οικονομία κινείται προς τα εμπρός με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, έχοντας αφήσει πίσω ένα κρατικιστικό υπόδειγμα που οδηγούσε σε ελλείμματα, σε χρέη και σε αναποτελεσματικότητα».