Market Beat: Αντικρουόμενες επιδιώξεις για το φινάλε της χρονιάς καθορίζουν τάση

Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 09:56
UPD:10:13
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μηχανισμός που σέβεται την υπόστασή του και δεν επιτρέπει εύκολα σε οποιονδήποτε να αισθανθεί πως το έχει υποτάξει, μέσα από την γνώση της μελλοντικής τάσης.

Οι 767,76 μονάδες που σταμάτησε την Παρασκευή ο ΓΔ είχανε να φανούν από την 1/11 (767,07) και τις 16/10 ( 765,72) υπογραμμίζοντας την ορμή με την οποία κινήθηκαν οι τιμές ψηλότερα σε αυτή τη φάση. Αλλά δεν πέρασε αποφασιστικά πιο πάνω.

Ειδοποιώντας, πως η ζώνη μεταξύ των 771 και 777 μονάδων είναι περιοχή τιμών που θα γεννήσει πιθανά ρευστοποιήσεις θέσεων. Από όσους κουράστηκαν με την νευρική πλάγια κίνηση της αγοράς επί 65 συνεδρίες, από τα μέσα περίπου του Σεπτέμβρη ως σήμερα. Αν όμως δούμε την αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, θα διαπιστώσουμε πως η διαγραμματική μελέτη αναγνωρίζει την ύπαρξη ανοδικού καναλιού, μετά την εγγραφή των 700 μονάδων από τον μέσο όρο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Την Παρασκευή, το κλίμα δεν άλλαξε ριζικά, αλλά η ανοδική ορμή έδειξε σημάδια εξάντλησης έστω και προσωρινά.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,02% και έφθασε στις 767,76 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1997,73 με μεταβολή -0,29%. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 6) και τρία αμετάβλητα τις ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 20 από 32, και 4 από καμία ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 8 ήταν πτωτικές. Υπήρξε στην τελευταία σύνοδο εγγραφή μέγιστου, που έφερε τις τιμές σε επίπεδα που είχαν να φανούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στο φινάλε των συναλλαγών όμως, υπήρξαν κινήσεις που θόλωσαν την ορατότητα για την τρέχουσα εβδομάδα. Στις 17:00 ο τζίρος σταμάτησε στα 80,2 περίπου εκατ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 119 εκατ., τονίζοντας πως πολλοί περίμεναν αυτή την κάμψη από τις 15:30 ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για να κάνουν τις κινήσεις τους στις δημοπρασίες.

Συνήθως οι ερμηνείες που δίδονται από τον καθένα, μέσα του, για την οποιαδήποτε εντυπωσιακή κίνηση της αγοράς, καθορίζουν και τις επόμενες επενδυτικές επιλογές του. Η στήλη ποτέ δεν θεώρησε όλη αυτή την περίοδο των πιέσεων πως ήταν υπαίτιο για τη μιζέρια, μόνο το πλήθος των hedge funds που παίζανε την αγορά short. Οι ισχυροί θεσμικοί δεν είχανε πεισθεί για το καλύτερο μέλλον της τραπεζικής δραστηριότητας στη χώρα και την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως αλλάζουν στάση.

Είναι αρκετά τα σημάδια που υπόσχονται ακόμα καλύτερες μέρες, μαζί με την ουσιαστική διαφοροποίηση των ημερήσιων τζίρων προς ανώτερα επίπεδα. Για τη στήλη το σημαντικότερο ήταν ότι οι ΚΜΟ200, απλός και εκθετικός, τους οποίους υπολογίζουν όλοι οι επαγγελματίες, βρέθηκαν, πρώτα ο πλέον ευαίσθητος εκθετικός και μετά ο απλός, κάτω από την τιμή κλεισίματος του ΓΔ. Ο εκθετικός από την Τετάρτη και συνεπώς συμπληρώθηκαν τρία κλεισίματα ψηλότερά του και ο απλός από την Πέμπτη είναι χαμηλότερα. Αυτό ενισχύει την προσδοκία πως η αγορά θα διατηρηθεί στο κανάλι που σχηματίστηκε από τα μέσα Νοεμβρίου, που δεν αποκλείει την προσέγγιση των 810 μονάδων.        

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ο φόβος από τα ρεκόρ, αιτία γέννησης της ψηφιακής τουλίπας

Στο τέλος του 2017 οι αγορές σπάνε τα ρεκόρ στους δείκτες που αποτυπώνουν την ηρεμία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αυτό συμβαίνει, γιατί η ατμόσφαιρα στη Wall Street, το φάρο των χρηματιστηρίων του πλανήτη, είναι ήρεμη και οι τιμές κινούνται γλυκά ανοδικά στη κατάσταση που την χαρακτηρίσαμε ως melt-up από πέρυσι. Ο VIX, μετρητής της νευρικότητας ήτοι της γρήγορης εξάτμισης της ισχύος της μιας τάσης και την αντικατάστασή της με την αντίθετή της φέτος, έγινε δείκτης καταγραφής της ηρεμίας. Ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης του κόσμου S&P500 συμπλήρωσε την Παρασκευή 68 συνεδρίες χωρίς άνοδο ή πτώση της τάξης του 1%. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα από το 1995 και μετά. Μέσα σε αυτή την περίοδο είχε 51 συνόδους στη σειρά χωρίς μεταβολή της τάξης του 0,5% η μεγαλύτερη αλυσίδα από το 1965!

Ο VIX δείκτης ηρεμίας

Ο δείκτης VIX (Cboe Volatility) πέρασε κάτω από το 10, (όταν οι επενδυτές βολευόντουσαν επί χρόνια με το δείκτη στο 20) στο ένα πέμπτο  περίπου αυτού του έτους, καθώς ο S&P 500 σημείωνε ρεκόρ μία φορά κάθε τέσσερις ημέρες. Μια σταθερή άνοδος των τιμών που ήρθε επειδή υπήρξαν λίγες οικονομικές εξελίξεις, απογοητευτικές, με αποτέλεσμα οι μετρητές άγχους όπως ο VIX να πιάσουν τιμές σε χαμηλά επίπεδα που μέχρι φέτος αναλυτές και επενδυτές τα θεωρούσαν «απίθανα». Η αλήθεια μπορεί να είναι απλή, οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και ήρεμα, επειδή η οικονομία ήταν ήρεμη. Ασχέτως από την ένταση που παρήγαγε το πολιτικό σκηνικό στην Ουάσιγκτον (διαφωνίες μεταξύ στελεχών των Ρεπουμπλικάνων), στην Ασία (Β. Κορέα) και στην Ευρώπη (Γερμανικές εκλογές Brerxit). 

Όλα αυτά οι αναλύσεις από την Morgan Stanley, ειδοποιούν πως θα αλλάξουν το 2018. Ο Mike Wilson υπεύθυνος επί της επενδυτικής στρατηγικής της MS για τις ΗΠΑ δήλωσε στο Bloomberg: «Θα εμφανιστεί μεγαλύτερη αστοχία στις εκτιμήσεις των αγοραίων επί των μελλοντικών κερδών, θα έχουμε μεγαλύτερη απογοήτευση από μη εκπλήρωση των προσδοκόμενων στα οικονομικά δεδομένα, δεν θα συνεχιστεί τόσο σύγχρονα η αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης και θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στην πολιτική σύσφιγξης της Fed. Συνεπώς συνολικά θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα».

Για την ώρα οι μετοχές των ΗΠΑ οδηγήθηκαν σε νέα υψηλά και το δολάριο ενισχύθηκε, καθώς οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο θα καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση των εταιρικών φόρων. Το δολάριο κέρδισε για ένατη φορά σε 10 συνεδρίες καθώς οι περικοπές αναμένεται να ενισχύσουν τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ δεν άλλαξαν.

Η αβεβαιότητα για τη μοίρα της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ είχε κρατήσει τους επενδυτές στην άκρη, καθώς φτάνουμε στο τέλος μιας χρονιάς «αστρικών επιδόσεων» για τις μετοχές, με τους διαχειριστές χρήματος να δείχνουν σημάδια της ελάττωσης της διάθεσης, για να αναλάβουν κινδύνους. Στη διάρκεια της εβδομάδας, με την μεταρρύθμιση των φόρων να πλησιάζει, πολλές κεντρικές τράπεζες έδειξαν αισιοδοξία για την ανάπτυξη στις περιφερειακές οικονομίες τους.

Το 2018 πλησίασε

Οι αναλυτές και σύμβουλοι επενδύσεων προσανατολίζουν τους επενδυτές στο τέλος του έτους μέσα από τα αποτελέσματα της μελέτης για τους νέους φορολογικούς κώδικες στο  να κάνουν προσαρμογές στα χαρτοφυλάκιά τους, ανάλογα με το ποιες εταιρίες θα ευνοηθούν περισσότερο. Το ευρώ σημείωσε την τρίτη συνεχή εβδομαδιαία κάθοδο, καθώς η ΕΚΤ παρέμεινε επιφυλακτική όσον αφορά τις προοπτικές επίτευξης των στόχων για τον πληθωρισμό, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση να διατηρήσει τα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η λίρα υποχώρησε και οι αποδόσεις στα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο εν μέσω εικασιών πως οι συνομιλίες για το Brexit πρόκειται να γίνουν δυσκολότερες.

Η στήλη εκτιμά πως είναι ψυχολογικού τύπου τα αίτια της στάσης των επαγγελματιών που θέλουν να ειδοποιήσουν για περισσότερο σασπένς την χρονιά που έρχεται. Από το 2015 με την κρίση των αγορών από τις εταιρίες ενέργειας που τις έπληξε η βουτιά του πετρελαίου, πολλοί περίμεναν και περιμένουν το φινάλε μια ανόδου με «τεράστια» διάρκεια. Ωστόσο ήδη από το 2016 φάνηκε πως ξεπεράστηκε αυτό το πισωγύρισμα και μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το melt-up έγινε η δυναμική των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων. Είναι κατάσταση στην οποία η άνοδος των τιμών προκαλεί τη διάθεση για τοποθετήσεις που ολοένα και περισσότερο δυναμώνει αφού δεν εμφανίζονται ζημίες στα μετοχικά χαρτοφυλάκια. Καταλήγει σε αγορές γιατί και οι υπόλοιποι αγοράζουν με τους επενδυτές να απασχολούνται σχεδόν καθόλου με τις αρνητικές εξελίξεις επικεντρώνοντας τις προσδοκίες τους στις υποσχέσεις που δίνονται τα θετικά γεγονότα και δεδομένα. Για κάποιους λοιπόν είναι η πιο μισητή ανοδική χρονιά.

Θεωρούμε πιθανότερο ο S&P500 να περάσει τις 3100 μονάδες. Καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των χρηματιστηρίων προκαλεί τη συνέχεια στην εισροή κεφαλαίων σε αυτά.

Η κίνηση των κεφαλαίων

Την συνέχεια στην άνοδο υποστηρίζουν τα δεδομένα από τη ροή των κεφαλαίων σε δολάρια: Τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, ο κύριος όγκος των εισροών σε όλα τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια στις Η.Π.Α. κατευθύνθηκε σε εκείνα που επενδύουν παγκοσμίως. Έφθασαν τα 240,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ όλα τα μετοχικά κεφάλαια που επενδύουν στην εγχώρια αγορά προσέλκυσαν 83,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, τα 143,9 δισ. δολάρια αποσύρθηκαν από αμοιβαία κεφάλαια εγχώριας δικαιοδοσίας, 92,3 δισ. δολάρια τοποθετήθηκαν αμοιβαία κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ με μετοχές που διαπραγματεύονται σε αγορές από όλο τον κόσμο. Οι πιο καυτές ροές χρήματος ήταν τόσο σε εγχώρια (227,2 δις δολάρια) όσο και σε διεθνή (148,4 δις) Μετοχικά ETF για τα τελευταία ήταν νέο ρεκόρ βίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καθαρές εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια υπερέβησαν τις εισροές σε μετοχικά  αμοιβαία τους τελευταίους 12 μήνες. Τα προϊόντα  γύρω από τα ομόλογα προσέλκυσαν 415,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα Αμοιβαία  Ομολόγων να απορροφούν τα 298,0 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα 117,8 δισεκατομμύρια πήγαν σε ETF για ομόλογα. Οι συνολικές εισροές σε όλα τα ομόλογα ήταν οι καλύτερες από τον Μάρτιο του 2013.   

Το bitcoin

Το bitcoin χτύπησε κορυφή στα 19.000 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 Financials εμφάνισε κορυφή στην πορεία του μετά την ύφεση του 2008 που καταποντίστηκε. Τώρα είναι μόλις 8% χαμηλότερα από το ρεκόρ του στις 20 Φεβρουαρίου 2007. Είναι λίγο περίεργο ότι αυτά τα δύο γεγονότα συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα. Οι επενδυτές που αγοράζουν bitcoin πιθανώς στοιχηματίζουν ενάντια στη βιωσιμότητα του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, καθώς και ενάντια στο σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αντίστροφα, οι επενδυτές που αγοράζουν μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα επιλέγουν το ακριβώς αντίθετο στοίχημα.

Η άποψή μας είναι ότι το bitcoin είναι η πρώτη φούσκα σε στυλ ψηφιακής τουλίπας. Η βουτιά της τουλίπας στην Ολλανδία κατά την περίοδο 1636-37 περιορίστηκε στην Ολλανδία. Η σημερινή είναι παγκόσμια χάρη στο Διαδίκτυο. Η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που περιορίζεται η προσφορά του από τον αλγόριθμό του, έχει προσελκύσει αγοραστές, οι οποίοι βασικά "στρεβλώνουν" την αγορά. Παλιά, τα εμπορεύματα που φαινόταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λιγόστευαν πολύ, μαζευόντουσαν από κερδοσκόπους. Δεν είχαν κανένα συμφέρον να παραλάβουν ποτέ το εμπόρευμα ή να το χρησιμοποιήσουν. Ανέμεναν τη στιγμή που οι αγοραστές θα χρειαζόταν το εμπόρευμα που είχαν καπαρώσει και θα πλήρωναν πολύ υψηλότερη τιμή για να το αγοράσουν από αυτούς.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσο υψηλά θα φθάσει η τιμή για το bitcoin. Είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί ποιο αίτιο θα σκάσει τη φούσκα. Στο παρελθόν, οι υψηλές τιμές προκάλεσαν μεγαλύτερη προσφορά ή έφεραν μια κυβερνητική καταστολή εναντίον των κερδοσκόπων. Είναι δυνατή η κυβερνητική καταστολή για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα αν και αυτό μπορεί να στείλει περισσότερους κερδοσκόπους στο Dark Web. Ο πολλαπλασιασμός των εισαγωγών νέων κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι η αιτία που θα προκαλεί την κατάδυση της τιμής του bitcoin.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2651,50 μονάδες, είχε επίδοση +0,92% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +19,52%. Ο Dow, με μεταβολή +1,33%, έκλεισε στις 24.651,74 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +24,74%. Ο S&P400 υποχώρησε -0,22% με επίδοση στο 2017 +13,62%, αντίθετα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,57%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +12,77%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,41%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +28,86%.

Ο χρυσός κινήθηκε ελαφρά ανοδικά, κατά +0,61%, στα 1258,10 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +9,21%. Παράλληλα το πετρέλαιο ήταν πρακτικά αμετάβλητο +0,03%. Στο 2017 κερδίζει +6,44%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +1,31% στη βδομάδα και κερδίζει πλέον στο 2017 +4,87%. Ο DAX υποχώρησε -0,38%, με απόδοση στο 2017 +14,13%, ομοίως ο CAC είχε μεταβολή -0,92%, με απόδοση +10,02% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούτηξε -1,65% και στο 2017 απέδωσε +8,54%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -2,98% στο 2017 κερδίζει 14,84%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,17%, στο 2017 κερδίζει +20,56%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +1,07%, έχει επίδοση στο 2017 +5,34%.

Ο Nikkei, με μεταβολή -1,13%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +17,99%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,73% και επίδοση για το 2017 +22,48%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +0,64%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +25,68%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,73% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +31,12%. Πτώση -0,72% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +5,24%. 

ΧΑ

Εκτίναξη με ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου αποδείχθηκε εξαιρετικά ανοδική, αν και στο ξεκίνημά της γέννησε επιφυλάξεις και απογοήτευση. Ωστόσο ξαφνικά, αλλά όχι αναίτια, το ενδιαφέρον για αγορές τραπεζικών μετοχών απόκτησε καταλυτική δράση, αφού απλώθηκε επί δύο συνεδριάσεις σε μεγάλο πλήθος από blue chip.  Επίσης, αυτό δεν λειτούργησε εις βάρος της ανόδου και του τζίρου των μετοχών του FTSEM, που ενισχύθηκε κατά +4% ενώ ο ΓΔ +3,65% με τον 25άρη, ξανά από σήμερα, στο +3,60%. Ως την Παρασκευή ήταν 26άρης. Καθώς αποχώρησαν οι ΑΤΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΦΡΛΚ και εισήλθαν οι ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με δυο συνόδους τρομοκρατικού χαρακτήρα, καθώς εμφανίστηκαν αξίες συναλλαγών επιπέδου θερινών διακοπών. Καθώς τη Δευτέρα, με τζίρο 32,275 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκαν απώλειες -0,30% για τον ΓΔ, που έφθασε στις 738,47 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1923,42 με μεταβολή -0,25%. Ο δείκτης των τραπεζών αν και κέρδιζε ενδοσυνεδριακά πάνω από +2%, έκλεισε στο ελάχιστο μέρας με μεταβολή -0,73%. Την Τρίτη, πάλι με μικρό εύρος διακύμανσης και χαμηλό τζίρο (38,570 εκατ.) ο ΓΔ δεν μετακινήθηκε, ενώ ο 26άρης εμφάνισε οριακή ανοδική μεταβολή αλλά ο Τραπεζικός δείκτης εμφάνισε κέρδη της τάξης του +1,2% και ξεκίνησε το ράλι του, προ του triple witching στα παράγωγα. Οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης παρέλαβαν την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 50,5 δις ευρώ  και την ακούμπησαν στα 52,190 με τζίρους που εμφάνισαν κλιμάκωση αφού ήταν 83,312 και 115,246 εκατ. ευρώ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος μετά τα 118,951 εκατ. της Παρασκευής διαμορφώθηκε στα 77,7 εκατ. ευρώ, από 45,8 εκατ. Μια αύξηση της τάξης του 70%, αποτελεί θετική ένδειξη σε μια ανοδικού αποτελέσματος εβδομάδα. Ο τζίρος των πακέτων επίσης ήταν πάνω από το σύνηθες, καθώς διαμορφώθηκε στα 13,64 εκατ. ευρώ τη μέρα. Ενδεικτικός της ύπαρξης σημαντικών κινήσεων από την πλευρά ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Στο διήμερο της ανόδου, ο ΓΔ σκαρφάλωσε από τις 738,44 μονάδες στις 749,76 με μεταβολή +1,53% και την επόμενη βρέθηκε στις 767,57 με άνοδο +2,38% ενώ ο 26άρης κατέληξε στις 2003,53 ενώ την Τρίτη τον είχανε αφήσει στις 1925,14 μονάδες. Η ΑΛΦΑ την Πέμπτη κέρδισε +6,80% από +3,39% την Τετάρτη, η ΕΤΕ +4,90% από +2,14%, η ΕΥΡΩΒ +8,59% από +3,47% και η ΠΕΙΡ στο +8,00% από +4,17%. Από αυτά γίνεται σαφές πως πήρανε την αγορά στη πλάτη οι συστημικές τράπεζες, καθώς η ΑΤΤ λόγω της προγραμματισμένης εξόδου από την υψηλή κεφαλαιοποίηση δέχθηκε πιέσεις. Στις 14 Δεκεμβρίου ο ΓΔ έκλεισε πάνω από τον απλό και τον εκθετικό ΚΜΟ200, φαινόμενο που υπογραμμίζει τη βελτίωση της στατιστικής εικόνας του ΧΑ. Φυσικά σε αυτή την αλλαγή σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεχιζόμενη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, παράλληλα με τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι να μην εγκαταλείψει η ΕΚΤ το πρόγραμμα αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Την Παρασκευή, το κλίμα δεν άλλαξε ριζικά, αλλά η ανοδική ορμή έδειξε σημάδια εξάντλησης έστω και προσωρινά.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,02% και έφθασε στις 767,76 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1997,73 με μεταβολή -0,29%. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 6) και τρία αμετάβλητα τις ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 20 από 32, και 4 από καμία ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 16 από 8 ήταν πτωτικές. Υπήρξε στην τελευταία σύνοδο εγγραφή μέγιστου, που έφερε τις τιμές σε επίπεδα που είχαν να φανούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στο φινάλε των συναλλαγών όμως, υπήρξαν κινήσεις που θόλωσαν την ορατότητα για την τρέχουσα εβδομάδα. Στις 17:00 ο τζίρος σταμάτησε στα 80,2 περίπου εκατ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 119 εκατ., τονίζοντας πως πολλοί περίμεναν αυτή την κάμψη από τις 15:30 ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για να κάνουν τις κινήσεις τους στις δημοπρασίες. Η μετοχή της ΕΤΕ (-0,67%), ήταν η μόνη που δεν πέρασε σε θετικό πεδίο την Παρασκευή. Επιβεβαιώθηκε συνεπώς η σκληρότητα της οροφής μεταξύ 0,30 - 0,301 ευρώ. Στον αντίποδα η ΠΕΙΡ (+5,93%) ήταν το μοναδικό blue chip με κλείσιμο στο ανώτερο μέρας, ενώ είναι ο τίτλος που μαζί με τη ΔΕΗ καταγράφει τις απώλειες πάνω από -30% από την αρχή του έτους.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Τα πρώτα στοιχήματα για το 2018 ξεκινάνε επισήμως την κυριαρχία τους

Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου με triple witching, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Σημειώθηκε ωστόσο μείωση, στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ για τον 26άρη, τελικά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Δεκεμβρίου, ήταν 1802 τη μέρα. Ο FTSE26 κατέληξε στις 1997,73 μονάδες με μεταβολή +3,60%. Στα options του, ο συνολικός όγκος υποχώρησε κατά -12,43% από της προηγούμενης βδομάδας.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ενισχύθηκαν +46,89%, καταλήγοντας με  5370 ανοικτές θέσεις από 7269.

Ο μέσος όγκος της σειράς Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε στα 1530 από 550 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειράς Φεβρουαρίου εμφανίστηκε δειλά και έφερε 46 συμβόλαια ημερησίως που κατέληξαν με 89 ανοικτές θέσεις. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς, έγιναν στις 2007,00 μονάδες. Οι traders προτίμησαν προ-πορεία των ΣΜΕ έναντι του 26άρη.

Φτάνοντας στα μέσα Δεκεμβρίου, τα πτωτικά blue chip στο μήνα είναι ΑΤΤ -47,96% που «πλήρωσε» πως από 18/12 δεν ανήκει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπως και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,75% και ΦΡΛΚ -4,24%. Από τις μετοχές που δεν θα μετακινηθούν ξεχώρισαν για τις απώλειές τους το Δεκέμβρη οι ΔΕΗ -7,62% (+4,86% στη βδομάδα) , ΜΟΗ -7,83% (-3,43% στη βδομάδα), ΜΥΤΙΛ -3,17% (+1,14% στη βδομάδα)  και ΟΠΑΠ  -3,41% (-1,98%). Στον αντίποδα ξεχώρισαν για τα διψήφια κέρδη τους το Δεκέμβριο οι ΕΤΕ +14,62% με +9,56% στη βδομάδα, ΕΥΡΩΒ +19,12% με +12,50% στη βδομάδα,  ΜΠΕΛΑ +13,23% με +7,47% στη βδομάδα,  ΠΕΙΡ +21,19% με +18,18% στη βδομάδα,  και ΦΦΓΚΡΠ +14,87% με +3,84% στη βδομάδα.   

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Οι τιμές αρχίζουν να ανακάμπτουν, καθώς όλοι συνειδητοποιούν αυτό που λέμε εδώ και καιρό. Οι τράπεζες δεν 'χρειάζονται' ανακεφαλαιοποίηση. Τα εισαγωγικά στο "χρειάζονται" είναι σημαντικά, αφού οι "ανάγκες" των Τραπεζών προσδιορίζονται από τις "επιθυμίες" των Θεσμών, οι οποίοι Θεσμοί είναι, το τελευταίο διάστημα, θετικά διακείμενοι έναντι της Ελλάδας, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής. Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει Κυβέρνηση και οι όποιοι όροι των αξιολογήσεων των Τραπεζών, θα επηρεάσουν τις Ιταλικές αλλά και τις Γερμανικές τράπεζες.

Μέρος της Γ’ Αξιολόγησης μετατέθηκε στην επόμενη και η πίεση εστιάζεται στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων. Τον χρηματιστηριακό χώρο απασχολεί η εφαρμογή της "MiFID II", ο Νόμος για την οποία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η εφαρμογή κοστοβόρων, περιοριστικών και αναποτελεσματικών Νόμων, όπως η "MiFID II", η "MiFIR", η "EMiR" και άλλα περίεργα ακρωνύμια, κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει την "εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς", με δεδομένο το πόσο ευάλωτες είναι οι Ελληνικές εταιρείες μετά 8 χρόνια κρίση. Η Ευρώπη ήδη συνειδητοποιεί πώς οι περιορισμοί είναι υπερβολικοί, ακόμη και για τις Μεγάλες Οικονομίες και ετοιμάζεται να τους χαλαρώσει. Η Ελλάδα ακόμη δεν γνωρίζει το πρόβλημα (!)

Αυτή την περίοδο λέμε και το οριστικό "αντίο" στα warrants των Τραπεζών, που βοήθησαν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών το 2014 (ποιος άλλος θα επιτρεπόταν να βγάλει τέτοιο πολύπλοκο προϊόν στη "spot" Αγορά), εκδόθηκαν σε αρχική αξία περίπου 4 δισ. ευρώ, σαν "δώρο¨" στους Μετόχους και τώρα αποσύρονται με μηδενική αξία (!)

Μπροστά μας έχουμε το τέλος του έτους και ακολουθεί η προσδοκία κάποιου"January Effect". Οι πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση. Πρώτη στήριξη οι 755 μονάδες και σημαντικότατη η στήριξη των 744 μονάδων. Αντιστάσεις έχουν δημιουργηθεί στις 780 και 810 μονάδες περίπου.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Γκάζι πάτησε' ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσεγγίζοντας μέσα σε δύο συνεδριάσεις την πολύ κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 765 με 770 μονάδων.

Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να αλλάξει τη μέχρι τώρα περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα, ανοίγοντας το έδαφος για το επόμενο ψυχολογικό σκαλοπάτι των 800 μονάδων. Αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας, θα δημιουργήσει "δεύτερες σκέψεις" πραγματοποίησης ενός βραχυχρόνιου "pullback" προς το διαγραμματικό βήμα των 750 με 748 μονάδων.

Η εύκολη διέλευση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πάνω από την πρώην ζώνη αντίστασης των 1955 με 1930 μονάδων, έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα για το επίπεδο των δύο τοπικών κορυφών του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στις 2025 μονάδες. Από εκεί και πάνω θα χρειαστεί πολύ προσοχή, καθώς αλλάζουν άρδην τα διαγραμματικά δεδομένα, μεταβάλλοντας την υπάρχουσα καθοδική τάση σε ανοδική και βάζοντας ως στόχο την είσοδο του δείκτη άνω των 2108 μονάδων.

Ο Τραπεζικός δείκτης, για πρώτη φορά μετά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου πέρασε πάνω από το ανοδικό εμπόδιο των 800 με 820 μονάδων, "κοιτώντας", πλέον, στο βάθος αρχικά, την άνω πλευρά του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού στις 870 μονάδες και μετά στη "στενωπό" μεταξύ των επιπέδων αντίστασης των 910 και 954 μονάδων.

Θεμιτή και μια πιθανή επιστροφή "πατήματος" πάνω στις 800 μονάδες, προς ανάκτηση δυνάμεων.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα, ενώ το κλίμα διαμορφώθηκε ευνοικά από τις προσδοκίες ότι οι νομοθέτες των ΗΠΑ θα περάσουν τον πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα, ενώ οι κινεζικές μετοχές ήταν ανθεκτικές και υγιείς απέναντι στις ανησυχίες σχετικά με τη ρευστότητα και τις αυστηρότερες ρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας 0,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν ο καλύτερο στην περιοχή, με κέρδη στο +1,6% μέχρι το τέλος του, πλησιάζοντας στην 25ετή κορυφή των 23.382 μονάδων που είχε εμφανιστεί τον περασμένο μήνα.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν σταθερά την εβδομάδα. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο το φετινό έτος, που την οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό οι προσδοκίες για μια γενική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ. Η μεταρρύθμιση φαίνεται να ενισχύει τα εταιρικά κέρδη, προκαλώντας αγορές ιδίων μετοχών και υψηλότερες πληρωμές μερισμάτων - ένα όφελος για τους μετόχους.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν, ενώ ο δείκτης SSE Composite της Σαγκάης μειώθηκε κατά 0,2% μετά το ανοδικό άνοιγμα. Τα bluechip του CSI 300 έχασαν επίσης το υψηλό της ημέρας για να παραμείνει ο δείκτης τους σχεδόν αμετάβλητος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα