ΠΑΣΟΚ: Εικονικός, κοινωνικά άδικος και αναχρονιστικός ο προϋπολογισμός

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2006 18:52

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007 και οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών δημιουργούν ένα μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα που αφορά ευθέως τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Καραμανλή», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Όπως επισημαίνει, «το προσχέδιο και οι διευκρινιστικές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη εγείρουν μείζον ζήτημα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης που συνεπάγεται όμως βαρύ τίμημα για τη χώρα και τους πολίτες.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διεθνή διασυρμό της χώρας «από το colpo grosso της απογραφής, που οδήγησε στην φοροεπιδρομή, την μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και την υπονόμευση της προοπτικής της χώρας» καθώς και για νέο διασυρμό της χώρας από τη λογιστική αύξηση του ΑΕΠ.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό εικονικό γιατί σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη ισχύει μόνον για λίγο και κοινωνικά άδικο γιατί επιτείνει ακόμη περισσότερο την αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους (όπως επισημαίνεται οι φόροι στα φυσικά πρόσωπα αυξάνονται κατά 6,7%, ενώ στα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) αυξάνονται μόνον κατά 2,2%. Η έμμεση φορολογία που επιβαρύνει περισσότερο τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ 8,8%). Η πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών το 2007 είναι 3,200 δις. ευρώ.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό αναχρονιστικό γιατί -όπως σημειώνει- οι δαπάνες για παιδεία, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μειώνονται ακόμη περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο προϋπολογισμός είναι και αντιαναπτυξιακός γιατί -όπως υποστηρίζει- οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις κατρακυλούν για τρίτη συνεχή χρονιά στο 4,2% του ΑΕΠ.

«Αυτός θα είναι όχι απλώς ο τελευταίος εικονικός προϋπολογισμός, αλλά και ο τελευταίος προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα