ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να μην επιτύχει την απόκτηση μεριδίου στην Laiwu Steel Corp., καθώς στερείται της στήριξης μέρους κρατικών υπηρεσιών της Κίνας, αντιμετωπίζει η Arcelor Mittal, η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, σύμφωνα με στέλεχος της όγδοης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου στη χώρα.
Η αλλαγή της ιδιοκτησίας στην Arcelor SA, η οποία εξαγοράστηκε από την Mittal Steel Co., είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση μερίδας Κινέζων αξιωματούχων για την προσφορά εξαγοράς του 38% της , Laiwu, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό της διευθυντή Ζανγκ Σενγκσένγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Ο Λακ Σίρ, εκπρόσωπος της Arcelor Mittal αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα το θέμα σε επαφή που είχε σήμερα μαζί του το Bloomberg News στο Λουξεμβούργο.
Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ατσαλιού στον κόσμο, αυξάνει τους ελέγχους των ξένων επενδύσεων και τον Αύγουστο είπε ότι θα μπορούσε να απαγορεύσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων τα οποία «απειλούν την οικονομική ασφάλεια της Κίνας». Η Arcelor συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο αξίας 2,1 δισ. γιουάν (266 εκατ. δολ.) στην Laiwu τον Φεβρουάριο, μία συμφωνία που σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Γκι Ντολ, θα χρειαζόταν περίπου τρεις με έξι μήνες για να αποσπάσει την έγκριση.
«Τώρα η εξαγορά της Μittal στερείται τη στήριξη μερίδας κρατικών υπηρεσιών της Κίνας, είπε ο Ζάνγκ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του International Iron & Steel Institute στο Μπουένος Αϊρες, συμπληρώνοντας: «Κάποιοι εναντιώνονται στην εξαγορά της Arcelor ύψους 38 δισ. δολ. από τη Mittal», επεσήμανε χωρίς να πει κάτι περισσότερο.
Ο δισεκατομμυριούχος Λάκσμι Μίταλ, κύριος μέτοχος της Arcelo Mittal, είπε στις 7 Ιουλίου ότι η Κίνα και η Ινδία αποτελούν αγορές κλειδιά για ανάπτυξη, μία εβδομάδα μετά την αποδοχή των επενδυτών της Arcelor να εξαγοραστεί. Χθες ο Μίταλ είπε ότι ενδέχεται να επεκταθεί στις αγορές της Λατινικής Αμερικής.
Οι μετοχές της Laiwu Steel έχουν σημειώσει άνοδο 7,5% από την ανακοίνωση του σχεδίου της Arcelor να αγοράσει σε αυτήν μερίδιο. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της ανεστάλη από τις 20 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές της Arcelor υποχώρησαν 0,9% χθες, φθάνοντας στα 40,60 ευρώ η μία στη Γαλλία και οι μετοχές της Mittal σημείωσαν απώλειες 0,7%, φθάνοντας στα 27,34 ευρώ η μία.
Σημειώνεται ότι η Mittal κατέχει ήδη μερίδιο σε κινεζική βιομηχανία ατσαλιού και συγκεκριμένα στην Hunan Valin Steel Tube & Wire Co., της οποία απέκτησε το 29,5% πέρυσι. Οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μεριδίου έως 49% στην κινεζική Baotou Iron & Steel Group δεν έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, καθώς η Mittal περιμένει την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης για την εξαγορά του μεριδίου της Laiwu από την Arcelor, σύμφωνε με τον γενικό διευθυντή της Mittal στην Κίνα, στις 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Ζανγκ, η παραγωγή ατσαλιού της Κίνας και η ζήτηση, ενδέχεται να υπερβούν τα 500 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2010, περίπου το ήμισυ της σημερινής παγκόσμιας κατανάλωσης, καθώς η κυβέρνηση προωθεί την αστικοποίηση των μικρών πόλεων και κωμοπόλεων.
«Εάν τα σπίτια στις πόλεις χρησιμοποιήσουν ατσάλι η ζήτησή του θα αυξηθεί σημαντικά», επεσήμανε ο Ζανγκ. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ζήτηση στην Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 10% ετησίως μέχρι το 2010.