Ιαπωνία: Προς αύξηση των επιτοκίων η Κεντρική Τράπεζα

Μετά την τριμηνιαία έκθεση Tankan
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 10:58

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού ενδέχεται να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πριν από τα τέλη της τρέχουσας χρήσης, μετά την τριμηνιαία έκθεση Tankan, η οποία έδειξε ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με τον ταχύτερο, από το 1990, ρυθμό.

Η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού από το 0,25% μέχρι τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τους 12 από τους 16 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης Tankan για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η έκθεση Τankan έδειξε ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να επενδύσουν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 16 χρόνια και πως η εμπιστοσύνη τους αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών. Η Ιαπωνία αύξησε τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά μέσα σε περίπου έξι χρόνια τον Ιούλιο και σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Κότζι Ομι είπε, ότι η χώρα μάλλον κέρδισε τη μάχη επτά ετών κατά του αντιπληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων πενταετούς διάρκειας αυξήθηκαν 6 μονάδες βάσης, τα μέγιστα σε τρεις μήνες χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Tankan. Σήμερα οι αποδόσεις τους υποχώρησαν 4 μονάδες βάσης, στο 1,145% στις 3:30 μ.μ. στο Τόκυο.

Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 11,5% φέτος - η μεγαλύτερη αύξηση από τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 1991 – σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Οι δαπάνες του συνόλου των εταιρειών, μια κατηγορία που περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν 8,3% φέτος, περισσότερο από την πρόβλεψη του Ιουνίου για αύξηση 6,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα