Αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 20:59
UPD:14/12/2017 00:06
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αγορών, η Federal Reserve (στην προτελευταία συνεδρίαση με την Τζάνετ Γιέλεν στο τιμόνι και την τελευταία συνοδευόμενη από συνέντευξη Τύπου της σιδηράς κυρίας)- αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος 1,25%-1,50%.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επικαλέστηκε τις ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας και την ιδιαίτερα θετική εικόνα της αγοράς εργασίας.

Αυτή ήταν η τρίτη επιτοκιακή αύξηση φέτος, με τις άλλες δύο να έχουν έλθει τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, και ήταν η πέμπτη συνολικά από τότε που η αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, με την οποία απάντησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η δεύτερη αύξηση των επιτοκίων αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016.

Οι επενδυτές αναμένουν ακόμη τρεις αυξήσεις μέσα στο 2018, εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην οικονομία. Ο διάδοχος της Γιέλεν, Τζερόμ Πάουελ, που θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Φεβρουαρίου, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα αποκλίνει ιδιαίτερα από την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική και δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει τις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα