ΥΠΠΟ: Φοροαπαλλαγή των 2/3 του ποσού που θα προσφέρεται ως χορηγία

Ενίσχυση πολιτιστικών φορέων και με ιδιωτικά κεφάλαια
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 16:26

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για το θεσμό των χορηγιών παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι, αμέσως μετά την έγκρισή του από την Κυβερνητική Επιτροπή, ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης.

Με το ν/σ διαμορφώνεται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο χορηγιών για τον τομέα του πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε φορείς που ασκούν πολιτιστική δραστηριότητα, να ενισχυθούν και με ιδιωτικά κεφάλαια και μάλιστα με φοροαπαλλαγή των 2/3 του ποσού που θα προσφέρεται ως χορηγία.

Πιο συγκεκριμένα, το χρηματικό ποσό ή η αξία της παροχής που προσφέρεται ως πολιτιστική χορηγία, εκπίπτει σε ποσοστό δύο τρίτων του ποσού της χορηγίας (66%) από το ακαθάριστο εισόδημα του φορολογούμενου ή τα ακαθάριστα εισοδήματα της επιχείρησης που διενήργησε τη χορηγία, κάτι που όπως είπε ο κ, Βουλγαράκης θα αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση χορηγιών, τόσο στον τομέα της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και του σύγχρονου πολιτισμού.

Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε η σύσταση Γραφείου Χορηγιών που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Πολιτισμού, το οποίο θα παραλαμβάνει τις υποβαλλόμενες προτάσεις χορηγίας που έχουν ως αποδέκτη το Δημόσιο και θα τις αποστέλλει με εισήγηση, στο Συμβούλιο Χορηγιών για σχετική γνωμοδότηση.

Το Συμβούλιο Χορηγιών συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και θα αποτελείται από εννέα μέλη. Πρόεδρος προβλέπεται να είναι ευρείας αποδοχής προσωπικότητα του πολιτισμού, των επιστημών ή της οικονομίας και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, του υπουργείου Οικονομίας, του υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντές δημόσιων μουσείων, προσωπικότητα του πολιτιστικού χώρου, εκπρόσωπος της Ενωσης Διαφημιστικών Εταιρειών.

Επίσης, θεσπίζεται ο θεσμός των Χορηγικών βραβείων, ενώ με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, θα παρακρατείται από το υπουργείο Πολιτισμού και θα αποδίδεται στην ανώνυμη εταιρεία «Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού»(ΟΠΕΠ), ποσοστό 6% επί του ποσού κάθε χρηματικής χορηγίας που υποβάλλεται στο Γραφείο Χορηγιών και εμπίπτει στις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης η ψήφιση του νομοσχεδιου αναμένεται μέχρι του τέλος του χρόνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα