Ενστάσεις για Bayer και Monsanto

Εν αναμονή της απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 15:48
REUTERS/Brendan McDermid

«Η Bayer εξακολουθεί να εργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ε.Ε., προς την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto στις αρχές του 2018» σχολίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ντάρεν Γουόλις.

Από την έντυπη έκδοση

Την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να αναμένει η Bayer για την εξαγορά της Monsanto, σε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες όλων των εποχών στον τομέα των αγροχημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει σύντομα τον γερμανικό κολοσσό ότι η συμφωνία -ως έχει- ενέχει κινδύνους για τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η Bayer θα είναι αναγκασμένη να προβεί σε διάφορες υποχωρήσεις, προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες των Βρυξελλών.

Το deal των 66 δισ. δολαρίων, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει την κορυφαία βιομηχανία σπόρων και φυτοφαρμάκων στον πλανήτη, έχει ήδη δεχθεί πυρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενώσεις αγροτών. Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, για την ολοκλήρωσή του είναι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως μετέδωσε το Reuters, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει έγγραφο ενστάσεων στις δύο εταιρείες, χωρίς αυτό πάντως να δεσμεύει την οριστική της απόφαση.

«Η Bayer εξακολουθεί να εργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ε.Ε., προς την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto στις αρχές του 2018» σχολίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ντάρεν Γουόλις. Από την πλευρά της η Monsanto αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ ούτε η Κομισιόν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η Bayer συμφώνησε να πουλήσει δραστηριότητες σπόρων και ζιζανιοκτόνων στην BASF έναντι 5,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να κάμψει τις ανησυχίες των αρχών ανταγωνισμού.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα