Total: Καθυστέρηση της παραγωγής στο Κασαγκάν, αύξηση του κόστους

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2006 10:50

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ της Total SA σε πετρελαιοπηγή στο Κασαγκάν του Καζακστάν, μία από τις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου, θα καθυστερήσει από την αρχική πρόβλεψη για το 2008, ενώ το κόστος του έργου θα είναι υψηλότερο των προβλέψεων.

Ο σχεδιασμός του έργου έπρεπε να αλλάξει επειδή τα σημερινά πλάνα δεν καλύπτουν τα στάνταρντ ασφαλείας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Total Exploration and Production στο Καζακστάν, Philippe Rochoux. Η απόφαση για τα νέα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας της θα γίνουν στα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ενδέχεται να καθυστερήσει κάποια χρόνια. Η λειτουργία της δεν είναι δυνατή το 2008», είπε σήμερα ο Rochoux μιλώντας στο περιθώριο σύσκεψης στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αλμα Ατα, συμπληρώνοντας: «Το κόστος θα είναι υψηλότερο».

Η πετρελαιοπηγή στο Κασαγκάν αποτελεί κλειδί μέρους των σχεδίων του Καζακστάν να τριπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή πετρελαίου στα 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2015. Η πετρελαιοπηγή στην Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη αποθεμάτων πετρελαίου τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Eni, η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, είπε τον Μάρτιο ότι η ανάπτυξη πετρελαιοπηγής στο Καζακστάν θα κοστίσει από 4 έως 5 δισ. δολ. περισσότερο των προβλέψεων, εξ αιτίας του αδύναμου δολαρίου των ΗΠΑ και του υψηλότερου κόστους του εξοπλισμού. Η εταιρεία το 2004 τοποθετούσε το κόστος ανάπτυξης του έργου στα 29 δισ. δολ. για 15 χρόνια.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν σχεδίαζε την έναρξη της λειτουργίας της εγκατάστασης στις αρχές του 2008.

Η Αgip, το τμήμα πετρελαίου της Eni, που ηγείται της ομάδας συνεργατών, στους οποίους περιλαμβάνεται η Exxon Mobil Corp., η Royal Dutch Shell Plc, η Total και η KazMunaiGaz, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν, αναπτύσσει το έργο στο Κασαγκάν.

Η γαλλική Total με έδρα το Παρίσι σχεδιάζει την εξαγωγή αργού πετρελαίου από το Κασαγκάν, στη Μεσόγειο μέσω του αγωγού της BP Plc που συνδέει την πρωτεύουσα του Μπακού, με το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν. Η απόφαση για την επένδυση ύψους 4 δισ. δολ. θα επιτρέψει τη μεταφορά πετρελαίου από το Κασαγκάν στο Μπακού και από εκεί στη συνέχεια μέχρι τα τέλη του 2008, σύμφωνα με τον Rochoux.

«Η Total ενδιαφέρεται για την επέκτασή της στο Καζακστάν και εξετάζει τα πάντα στην αγορά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ακόμη θέλει να αποκτήσει μερίδιο στην πετρελαιοπηγή Κουρμανγκάζι στην Κασπία Θάλασσα την οποία ελέγχει η KazMunaiGaz και η κρατική ρωσική OAO Rosneft. Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις αυτόν τον καιρό, μετά την πρώτη γεώτρηση στην πετρελαιοπηγή που στέρεψε.

«Φυσικά και γεννώνται ερωτήματα από αυτό», είπε ο Rochoux, καταλήγοντας: «Προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν υπάρχουν ή όχι ελπίδες να βρεθεί πετρέλαιο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα