Market Beat: Η εκπνοή στα παράγωγα και οι Κεντρικές Τράπεζες διαμορφώνουν κλίμα

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 08:50
UPD:09:06
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Από εκεί που την Πέμπτη σε κάποια φάση φάνηκε ότι δεν θα «κρατούσε» η στήριξη στις 725 μονάδες και θα άνοιγε ο δρόμος για τις 700 αναφορικά με την τιμή του ΓΔ, είχαμε εκείνη τη μέρα φρένο στην πτώση και την Παρασκευή εκτίναξη, σχεδόν γενικευμένη, αλλά με κεντρικό πυλώνα τις Τράπεζες.  

Εκτιμήθηκε από την Αγορά ως πρώτος λόγος της Τραπεζικής αντίδρασης, η με σημαντική χρονοκαθυστέρηση ανταπόκριση στη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα έντοκα που εκδίδονται αλλά και η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, μήνυμα που έρχεται από την Αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετους χαμηλότερα από το  4,50%).

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σαν δεύτερη αιτία της Τραπεζικής ανοδικής αντίδρασης με άγνωστο ορίζοντα και δυναμική, οι εγχώριοι παράγοντες τοποθετούν το γεγονός ότι απομένουν μόλις 13 συνεδριάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς και ίσως έχουμε την εκκίνηση ενός window dressing.

Για τη στήλη το γεγονός που προκάλεσε τη διαφοροποίηση της στάσης των ξένων θεσμικών είναι οι νέοι τραπεζικοί κανονισμοί που θα ισχύσουν παγκόσμια, και εμφανίστηκαν πιο «ευγενικοί» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από ό, τι αναμενόταν. Οι νομοθέτες ανέφεραν αργά την Πέμπτη τον συμβιβασμό στον ορισμό των κανόνων που υποχρεώνουν τις τράπεζες να κατέχουν περισσότερα κεφάλαια και μετρητά, σαν κατάληξη προσπαθειών επί μια δεκαετία, για να καταστήσουν τις τράπεζες πιο ανθεκτικές και να αποφύγουν την επανάληψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

«Αυτό φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από ό, τι εμείς και η αγορά φοβόμασταν» έγραψε ο Simon Nellis αναλυτής της Citi, διατηρώντας στην αξιολόγησή του το overweight για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Φυσικά οι ελληνικές είναι μια κατηγορία μόνες τους. Αποδείχθηκε πως πολλά θα εξαρτηθούν για αυτές ανάλογα με το πόσο απρόσκοπτα θα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και οι εκκρεμότητες των κόκκινων δανείων.

Τεχνικά η αγορά εμφάνισε βελτίωση της εικόνας της συγκριτικά με αυτή που παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας. Γιατί μετά την κατά κράτος κυριαρχία των αισιόδοξων την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου στην αγορά επέστρεψαν με αξιώσεις οι επενδυτές που κερδίζουν στοιχηματίζοντας στην πτώση. Οι συνθήκες για αυτούς ήταν ιδανικές. Τα κέρδη από τις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδας αθροιστικά (+1,50% και +3,52% για ΓΔ) ήταν μεγάλα για το ΧΑ το δεύτερο εξάμηνο, ειδικά για τις Τράπεζες (+1,89% και +18,53%). Επίσης, στην διάρκεια της εβδομάδας αναδύθηκαν αρκετά πισωγυρίσματα σε σχέση με το πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στον αντίποδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εμφάνιζαν διαρκώς μείωση χωρίς αντιστοίχηση στη διάθεση των θεσμικών του ΧΑ.

Την Πέμπτη η αγορά μέσω του ΓΔ χτύπησε τιμές κάτω από τις 724 μονάδες και την Παρασκευή έκλεισε στις 741, αλλά από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τώρα πέρασε σε ζώνη τιμών με απόλυτο ανώτερο τις 776,34 (21/9) και απόλυτο κατώτερο τις 700,11 (17/11).

Επί 59 συνεδριάσεις ο μέσος όρος έκλεισε άπαξ πάνω από τις 770 μονάδες στις 22 Σεπτεμβρίου, και την επόμενη σύνοδο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στο διάστημα που αναφερόμαστε (-4,06% κλείσιμο στις 742,49). Έκτοτε εμφανιζόταν πτώση, όποτε ο ΓΔ χτυπούσε το επίπεδο των 770 μονάδων και συνεπώς, τώρα βρίσκεται ελαφρά πάνω από το μέσο της, επί τρεις μήνες, διακύμανσής του. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά βρίσκονται κοντά στα υψηλά έτους, με το μέγιστο του ΓΔ φέτος στις 859,78 μονάδες.

Να γιατί οι διαχειριστές μετοχικών αμοιβαίων αφήνουν στην άκρη το ενδιαφέρον τους για συναλλαγές στο τέλος του έτους, και έχουμε την εμφάνιση όγκων αυγουστιάτικων, που δημιουργούνται κύρια από τους λάτρεις των κερδών από κινήσεις intraday. Οι θετικές προσδοκίες για την ανάπτυξη στη χώρα ώθησαν τις τιμές σε επίπεδα που έφεραν το ΧΑ στις αγορές με την καλύτερη απόδοση στο πρώτο εξάμηνο. Από τον Ιούλιο και μετά άλλαξαν στάση οι διαχειριστές αμοιβαίων, ξεκινώντας από τις τράπεζες και τους κινδύνους που τις απειλούσαν αναφορικά με τα συμφέροντα των παλαιών μετόχων σε περίπτωση ανάγκης για ΑΜΚ. Το πνεύμα άλλαξε πρόσφατα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Η εβδομάδα ξεκινά με την αποκοπή προσωρινού μερίσματος 0,30 ευρώ για την ΜΟΗ και την αποκοπή μερίσματος προηγούμενων χρήσεων ύψους 0,70 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (και οι δύο στην σημερινή συνεδρίαση). Στις 14/12 συνεδριάζει το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και η εβδομάδα ολοκληρώνεται με το "triple witching"  των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα και τις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις των Θεσμικών χαρτοφυλακίων, λόγω εξόδου από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΑΤΤ , ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΦΡΛΚ και εισόδου των ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΔΑΠ .

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι φόροι πρωταγωνιστές στα επενδυτικά κριτήρια το Δεκέμβριο

Μέσα από δεκάδες λεπτομερειών που αφορούν στα στατιστικά της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας και αναφέρονται κύρια στους δείκτες των χρηματιστηρίων της Wall Street, αβίαστα προκύπτει πως η τρέχουσα χρονιά ήταν σπάνια σε επιδόσεις. Οι επενδυτές είναι ευχαριστημένοι από την ως τώρα πορεία, που την χαρακτήρισε η χαμηλή μεταβλητότητα στην τάση, αναμένουν τη νομοθέτηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις από τη διοίκηση Τραμπ. Τα τμήματα αναλύσεων το έριξαν στους υπολογισμούς, ώστε να αποδώσουν σε επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας την επίδραση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και ορισμένοι τολμούν να προβλέψουν και την μεταβολή των μερισματαποδόσεων. Άρα και τα επίπεδα που θα πιάσουν οι δείκτες, στον φάρο των χρηματιστηρίων, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.  

Η «πηγή» του January effect

Όσοι όμως δέχονται τις συμβουλές των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίου, το έχουν ρίξει σε υπολογισμούς για να μειώσουν το φόρο από τα κέρδη του χαρτοφυλακίου τους. Πωλούν το Δεκέμβρη τους ηττημένους τίτλους της χρονιάς, για να γράψουν τη ζημία… «εξασφαλίζοντας» την πτώση τους και στο τέλος του χρόνου. Είναι κάτι που συμβαίνει κάθε Δεκέμβριο σε ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που καθοδηγούν επαγγελματίες. Καθώς οι πελάτες τους αποζητούν ετήσια απόδοση από 8% ως 12% για κάθε έτος, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να πληρώσουν και φόρο (υπεραξίας) επί των κερδών του προς επένδυση κεφαλαίου τους. Οι μετοχές με την χειρότερη επίδοση στο 2017 εμφάνισαν και στην ως τώρα πορεία τους μέσα στο μήνα, πτώση. Αυτή η «τακτική» πώληση μετοχών οδήγησε συχνά σε αυτό που οι συμμετέχοντες στην αγορά αναφέρουν ως το "φαινόμενο του Ιανουαρίου" (January effect), όταν μετοχές, ιδιαίτερα από τη μικρή κεφαλαιοποίηση, οι οποίες ενδέχεται να έχουν πωληθεί τον Δεκέμβριο για φορολογικά αίτια, βιώνουν ανάκαμψη τον επόμενο μήνα.

Εντούτοις, ο εντοπισμός των μετοχών που ενδέχεται να είναι πιθανές ευκαιρίες αγοράς λόγω στρατηγικών φορολογικής ισορροπίας έχει γίνει πιο δύσκολος. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια μοιράζονται ως ημερομηνία λήξης του οικονομικού έτους το τέλος Οκτωβρίου και ενδέχεται να αρχίσουν να πωλούν για φορολογικούς σκοπούς το Σεπτέμβριο. Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν εναρμονιστεί με την πρακτική και δεν περιορίζουν πλέον τις πωλήσεις μέχρι τον Δεκέμβριο. Περαιτέρω περίπλοκα έκανε τα πράγματα φέτος η ισχυρή απόδοση που καταγράφηκε από τις μετοχές το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ενώ οι δύο μήνες είναι οι ιστορικά δύσκολοι της χρονιάς για τη χρηματιστηριακή αγορά, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε κατά 2% περίπου το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε άνοδο 6% το Σεπτέμβριο.

Οι tech-stocks νικητές έτους

Ο Nasdaq έχει ένα πρωτοφανές έτος και ως το τέλος Νοεμβρίου εμφάνισε μέσα στη χρονιά περίπου 70 νέα ρεκόρ βίου, ξεπερνώντας το πλήθος των κορυφώσεων σε νέα υψηλά που εμφάνισε το 1980 και το 1999. Προσθέτοντας στα βιβλία ιστορίας και στα αρχεία της αγοράς στοιχεία που αναδεικνύουν το 2017 σαν έτος με σπάνια και ισχυρή δράση μέχρι στιγμής.

Ο δείκτης που οι μετοχές τεχνολογίας έχουν μεγάλη βαρύτητα έχει κερδίσει 27% μέχρι σήμερα, με τον καλύτερο ετήσιο βηματισμό από το 2013, και θα είναι το έκτο συνεχόμενο έτος ανόδου του. Η μακρύτερη ανοδική αλυσίδα από εκείνη που έληξε στο τέλος του 1981.

Τα έσοδα από την τεχνολογία συνεχίζουν να δικαιολογούν τις δυνατές κινήσεις, καθώς τα κέρδη του τομέα για το τρίτο τρίμηνο ήταν πάνω από 20% έναντι 11% αναμενόμενης αύξησης στην αρχή της περιόδου ανακοίνωσης κερδών. Η σειρά των ρεκόρ του Nasdaq φέτος έχει έρθει μέσα σε μια ιστορικά ήρεμη περίοδο για τις αγορές μετοχών. Τα επίπεδα χαμηλών στο volatility (την αστάθεια) των αγορών φέτος, έχουν να εμφανιστούν από τη δεκαετία του '60. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαμε την αγορά με τόσο χαμηλή μεταβλητότητα και συνεχίζουμε να το βλέπουμε, με αποτέλεσμα στα μάτια των επενδυτών να φαίνεται, πως μπορεί να συνεχιστεί.

Κεντρικές Τράπεζες και δείκτες

Πολλοί υποστήριξαν πως η άνοδος των χρηματιστηρίων ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικά φθηνής ρευστότητας που παρείχαν μέσω των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης οι Κεντρικές Τράπεζες. Αλλά τελευταία αυτές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ειδοποιούν και παράλληλα κινούνται προς την κατεύθυνση της σύσφιξης στη νομισματική τους πολιτική.

Οι ιδιώτες επενδυτές δεν έλαβαν το «υπόμνημα» που απέστειλαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου πριν από δύο μήνες. Ο ρυθμός αύξησης των στοιχείων του ενεργητικού (σε δολάρια) που κατείχαν η Fed, η ΕΚΤ και η BOJ ανήλθε στο 12,9% από έτος σε έτος έως το Νοέμβριο. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ χαμηλότερα από το πιο πρόσφατο μέγιστο ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 23,7% τον Αύγουστο του 2016.

Περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι τα συνδυασμένα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν αμετάβλητα, στα επίπεδα περίπου των 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για τους τέσσερις τελευταίους μήνες έως το Νοέμβριο. Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Αναμφίβολα, την άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια σε σημαντικό βαθμό έχει οδηγήσει η πολιτική που εφαρμόστηκε από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Η θέση αυτή έχει νόημα και αποτυπώθηκε στη σχετικά στενή συσχέτιση μεταξύ των συνδυασμένων περιουσιακών στοιχείων των τριών κεντρικών τραπεζών και του δείκτη τιμών των μετοχών MSCI του All Country World (σε δολάρια). Από την άλλη πλευρά, υπήρξε επίσης μια φαινομενικά στενή σχέση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κατείχε η Fed και του S&P 500 εωσότου η Fed τερμάτισε τα QE στα τέλη Οκτωβρίου 2014. Ο δείκτης ωστόσο, συνέχισε, να ανεβαίνει για να καταγράψει νέα υψηλά.

Η Fed άρχισε να μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία της τον Οκτώβριο, διακόπτοντας τις αγορές κινητών αξιών για να αντικαταστήσει τις ληξιπρόθεσμες. Είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως «μεγάλο συμμάζεμα», καθώς η Fed σκοπεύει να περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Μέχρι στιγμής, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει σταματήσει την άνοδο. Ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 4,8% από τις αρχές Οκτωβρίου, τότε που η Fed άρχισε να συρρικνώνει τον ισολογισμό της. Επίσης εμφανίζει κέρδη 30,8%, από τότε που η FOMC τερμάτισε τα QE, στα τέλη Οκτωβρίου 2014.

Η ΕΚΤ δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Εστιάζοντας στον εβδομαδιαίο ισολογισμό της ΕΚΤ σε ευρώ, διαπιστώνουμε ότι τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν σε ρεκόρ ύψους  4,44 τρισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου, αυξημένα κατά 853 δις ευρώ από έτος σε έτος και κατά  2,45 τρισεκατομμύρια από τα τέλη του 2014.

Ωστόσο, ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει κατεύθυνση προς μια ελάττωση, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της τράπεζας Mario Draghi. Από το νέο έτος, οι καθαρές αγορές της ΕΚΤ θα μειωθούν σε μηνιαίο ρυθμό ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από 60, τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018. Ο Ντράγκι δεν είπε ότι η μείωση του προγράμματος αγορών θα είναι μόνιμη. Αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή στο ενδεχόμενο οι αγορές να μειωθούν περαιτέρω ή να σταματήσουν.

Στην Ιαπωνία, τα υπόλοιπα των τραπεζικών αποθεματικών της BOJ έχουν αυξηθεί από τότε που η κεντρική τράπεζα υλοποίησε το πρόγραμμα QE τον Απρίλιο του 2013. Ωστόσο, ο ρυθμός των αυξήσεων επιβραδύνθηκε φέτος και έπεσε τον Νοέμβριο.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην εβδομάδα προ της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2651,50 μονάδες, είχε επίδοση +0,35% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +18,43%. Ο Dow, με μεταβολή +0,40%, έκλεισε στις 24.329,16 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +23,11%. Ο S&P400 υποχώρησε -0,20% με επίδοση στο 2017 +13,87%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,00%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +12,13%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,11%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +27,07%.

Ο χρυσός κινήθηκε έντονα πτωτικά, κατά -2,54%, στα 1250,50 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +8,55%. Παράλληλα το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά κατά -1,63%. Στο 2017 κερδίζει +6,40%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +1,28% στη βδομάδα και κερδίζει πλέον στο 2017 +3,52%. Ο DAX κέρδισε +2,27%, με απόδοση στο 2017 +14,057%, ομοίως ο CAC είχε μεταβολή -+1,55%, με απόδοση +11,04% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +2,34% και στο 2017 απέδωσε +10,36%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,02% στο 2017 κερδίζει 18,40%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,65%, στο 2017 κερδίζει +20,76%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ομοίως στο +0,65%, έχει επίδοση στο 2017 +4,23%.

Ο Nikkei, με μεταβολή -0,03%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +19,34%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,46% και επίδοση για το 2017 +21,59%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,27%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +24,88%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -1,49% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +30,18%. Πτώση -0,83% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +6,00%. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο στην εβδομάδα, μετά την εκτίναξη την Παρασκευή, καθώς η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν μια ευτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις του Brexit και παράλληλα οι νέοι τραπεζικοί κανονισμοί, που θα ισχύσουν παγκόσμια, εμφανίστηκαν πιο «ευγενικοί» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από ό, τι αναμενόταν.

Οι μετοχές των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων αμέσως ανέβασαν τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 κατά +0,8%. Ο τραπεζικός δείκτης της ζώνης ευρώ αυξήθηκε κατά 2,3%, εμφανίζοντας τα καλύτερα ημερήσια κέρδη του σε βάθος πέντε μηνών.

ΧΑ

Εβδομάδα πτώσης και σύγκρουσης επενδυτικών «συμφερόντων»

Μετά την κατά κράτος κυριαρχία των αισιόδοξων την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου στην αγορά επέστρεψαν με αξιώσεις οι επενδυτές που κερδίζουν στοιχηματίζοντας στην πτώση. Οι συνθήκες για αυτούς ήταν ιδανικές. Τα κέρδη από τις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδας αθροιστικά (+1,50% και +3,52% για ΓΔ) ήταν μεγάλα για το ΧΑ το δεύτερο εξάμηνο, ειδικά για τις Τράπεζες (+1,89% και +18,53%). Επίσης, στην διάρκεια της εβδομάδας αναδύθηκαν αρκετά πισωγυρίσματα σε σχέση με το πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στον αντίποδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εμφάνιζαν διαρκώς μείωση χωρίς αντιστοίχηση στη διάθεση των θεσμικών του ΧΑ.

Μόλις λοιπόν τη Δευτέρα φάνηκε στα πρώτα λεπτά ότι οι 760 μονάδες ήταν απόρθητο φρούριο για τον ΓΔ, τη ζήτηση αντικατέστησε η προσφορά μετοχών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο Τραπεζικός δείκτης από κέρδη πάνω από +4% κατέληξε με απώλειες -2,61%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,91% και έφθασε στις 741,84 από 748,66 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1935,92 από 1947,78 με μεταβολή -0,61%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,218 εκατ. ευρώ και οι συστημικές τράπεζες αποτελούσαν το 57,79% ενώ οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,325 εκατ. Την επόμενη, οι συναλλασσόμενοι δεν άφησαν περιθώρια στους αισιόδοξους και ο ΓΔ πέρασε ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 730 μονάδες. Οι Τράπεζες πιέστηκαν ισοδύναμα και συστηματικά. Ο τζίρος χαμήλωσε στα 43,274 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,390 εκατ. Αποδείχθηκε πως ήταν αρκετός, για απώλειες -1,54% στο ΓΔ που έφθασε στις 730,43 από μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1904,77 με μεταβολή -1,61%.

Η πτώση για τον ΓΔ κατά 18 περίπου μονάδες, σε δυο συνεδρίες, έφεραν την Τετάρτη χαμηλό στις 724,71 μονάδες, ανησυχώντας τους θεσμικούς για άνοιγμα του δρόμου προς τις 700 μονάδες, αν η ζώνη γύρω από τις 725 μονάδες ξεπερνιόταν καθοδικά. Ωστόσο η δυναμική που επικράτησε ήταν μικτή και φάνηκε πως, εν μέρει, εκτονώθηκαν οι πιέσεις.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,292 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 3,6 εκατ., ενώ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,40% και έφθασε στις 727,53 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1898,11, με μεταβολή -0,35%. Την Πέμπτη, μέρα με πολιτικά γεγονότα σε εξέλιξη, ο τζίρος βούλιαξε στα 33,9 εκατ. ευρώ, αλλά ο ΓΔ κατάφερε και έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 728,76 μονάδες, αφού πρώτα εμφάνισε το χαμηλό εβδομάδας στις 723,60 μονάδες. Την μεταβλητότητα καθόρισε ο τραπεζικός Δείκτης με μεταβολές από -1,78% ως +1,32% που έκλεισε στο -0,50%. Την Παρασκευή ήρθε το rebound, σχεδόν απροσδόκητα. Καθώς ως τότε δεν υπήρξαν ενδείξεις πως οι επενδυτές αντιλαμβάνονται κάτι θετικό από το μέτωπο των εξελίξεων στο εσωτερικό και ειδικά στην αγορά ομολόγων, αλλά και από την ανοδική δυναμική των διεθνών αγορών. Με τζίρο 51,318 εκατ. ευρώ, που διόρθωσε προς τα άνω το μέσο τζίρο στη βδομάδα, ορίζοντάς τον στα 45,8 εκατ. με αυτόν των πακέτων στα 5,25 εκατ., ο ΓΔ έκλεισε πάνω από τις 740 μονάδες. Αυτό ήταν από πολλούς εγχώριους αναλυτές βασικό ζητούμενο για να θεωρήσουν πως τελείωσε προσωρινά η αναζήτηση πυθμένα κάτω από τη ζώνη των 725 μανάδων που δοκιμάστηκε με επιτυχία δύο φορές την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι τράπεζες με άνοδο 5,37% έφεραν το +1,64% για τον ΓΔ που οδηγήθηκε στις 740,72 με ανώτερο μέρας τις 740,89. Ο 26άρης πέρασε τις 1928 μονάδες με άνοδο +1,64% ενώ ο FTSEM υστέρησε με κέρδη +0,68% αλλά η πορεία του στη βδομάδα που εξασφάλισε το +0,50% ενώ ο ΓΔ και ο 26άρης έχασαν από -1%.

Η εικόνα για τις επιμέρους μετοχές του 26άρη, που σύντομα θα γίνει πάλι 25άρης, οι οποίες ενδιαφέρουν τους θεσμικούς κάθε τύπου, σε επίπεδο εβδομάδας αποκαλύπτει την βλάβη που επιτεύχθηκε σε δέκα blue chip που εμφάνισαν απώλειες διπλάσιες των δεικτών και πάνω. Ήταν με τη σειρά ΑΤΤ -14,29%, ΔΕΗ -10,19%, ΕΛΠΕ -5,31%, ΜΥΤΙΛ -4,48%, ΠΕΙΡ -4,35%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,13%, ΑΛΦΑ -2,98%, ΜΟΗ -2,63%, ΑΔΜΗΕ -2,22%, και ΒΙΟ -2,05%. Ενώ πτώση κοντά σε αυτή των δεικτών, ήτοι της τάξης του -1,5%, είχαν οι ΟΛΠ -1,59%, ΕΧΑΕ -1,52% και ΕΥΡΩΒ -1,37% και ακολουθούν ακόμα τέσσερις ΕΕΕ -0,90%, ΜΠΕΛΑ -0,52%, ΕΤΕ -0,37% και ΤΙΤΚ -0,29%, με απώλειες κάτω από -1%, ώστε οι πτωτικές να ανέλθουν σε 17.

Στον αντίποδα με σημαντική άνοδο συναντάμε τις ΛΑΜΔΑ +5,67% και ΦΦΓΚΡΠ +3,18% ενώ μεταβολές από +0,2% ως +1,8% εμφάνισαν οι ΓΡΙΒ +1,79%, ΟΤΕ +1,45%, ΦΡΛΚ +1,30%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,20%, ΣΑΡ +0,84%, ΑΡΑΙΓ +0,39%, και ΟΠΑΠ +0,20%. Με τέσσερις καυτές συνεδριάσεις, πριν την Παρασκευή με το triple witching στις αγορές παραγώγων και στην εγχώρια, από όλους υπολογίζεται σοβαρά η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών.

Ωστόσο η χρονιά έφτασε στο τέλος και ο ΓΔ κράτησε κέρδη της τάξης του 15% και αξίζει να αναφέρουμε τα ηττημένα  blue chip για το 2017 καθώς τα μισά από τα πτωτικά της βδομάδας ανήκουν σε αυτή την ομάδα. Είναι αλφαβητικά οι ΑΔΜΗΕ με -16,98% ως τώρα φέτος, ΑΛΦΑ -14,21%, ΔΕΗ -35,99%, ΕΧΑΕ -6,95%, ΜΠΕΛΑ -11,16%, ΠΕΙΡ -42,11%, ΤΙΤΚ -8,34%, και ΦΦΓΚΡΠ -10,66%.  Από αυτές κάποιες μαζεύουν τις απώλειές τους καθώς κλείνει η χρονιά και σε κάποιες οι επίμονες πιέσεις τις διευρύνουν. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με μετριοπαθή απαισιοδοξία ξεκινούν την εβδομάδα του triple witching

Στην εβδομάδα πριν της εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου με triple witching, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Σημειώθηκε ωστόσο οριακή (+0,62%) αύξηση στις ανοικτές θέσεις των ΣΜΕ για τον 26άρη. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Δεκεμβρίου, ήταν 1750 τη μέρα. Ο FTSE26 κατέληξε στις 1928,62 μονάδες με μεταβολή -0,98%. Στα options του, ο συνολικός όγκος αυξήθηκε κατά 25% από της περασμένης βδομάδας.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ενισχύθηκαν +40,25%, με  7264 ανοικτές θέσεις από 7224. Ο μέσος όγκος της σειράς Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 1749 από 1436 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Ιανουαρίου αυξήθηκε σε 550 από 204 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 1518 από 681 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, ορίστηκε στις 1912,00 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 26άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 16,50 μονάδων.

Στη σύνοδο της Παρασκευής 8/12, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη, ανοδική πορεία με νευρικότητα αρχικά σταθερά μετά το μέσο της συνόδου. Το μέγιστο ημέρας ορίστηκε στις δημοπρασίες και ήταν 1928,82 (+0,53%) από 1908,19 μονάδες. Το ελάχιστο στις 1899,86 (+0,17%) από 1887,04 μονάδες την προηγούμενη ήταν η τιμή ανοίγματος. Στις 17:00 είχε τιμή 1924,57 μονάδες και το κλείσιμο έγινε στις 1928,26 από 1896,66, με μεταβολή +1,67%. Ο τζίρος στα παράγωγα σχεδόν διπλασιάστηκε ανερχόμενος σε 27,488 από 14,225 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Η βδομάδα που πέρασε, μπορεί να ήταν αδιάφορη χρηματιστηριακά, αλλά οι εξελίξεις ήταν κάθε άλλο παρά αδιάφορες. Πέτυχε σε μεγάλο βαθμό η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI και αυτό επηρέασε άμεσα τα spreads τα οποία ακολούθησαν πτωτική πορεία. Παραδόξως αυτό δεν είχε θετική επίπτωση στο Χρηματιστήριο που κινήθηκε πτωτικά.

Η βδομάδα ξεκίνησε με τις διθυραμβικές εξαγγελίες για άμεσο κλείσιμο της Γ’ Αξιολόγησης. Οι Θεσμοί επιβεβαίωσαν την είδηση. Παρόλα αυτά φάνηκε η αμηχανία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την επιτυχία της.

Οι πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν, δημιουργήθηκε σύγχυση για το πόσα μέτρα ακόμα χρειάζονται, ακυρώθηκε η τροπολογία για τον Συνδικαλιστικό Νόμο, μας ήρθε και ο Ερντογάν και τα πράγματα έγιναν εκ νέου νεφελώδη.

Η σκανδαλολογία μπήκε σε νέα βάση. Βγήκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών, βγήκαν οι λίστες με τους χρεώστες του Δημοσίου, ξεκίνησε πάλι η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλαξε χέρια και επίσημα το κανάλι "Έψιλον" και πάει λέγοντας. Άραγε ποιος επενδυτής δεν θα φύγει από μια Χώρα που οι ηγέτες της δηλώνουν ότι κυριαρχεί η διαφθορά;

Τέλος η MiFID II. Ακόμη δεν έχει γίνει Νόμος του Κράτους η νομοθεσία για τις επενδυτικές υπηρεσίες που εφαρμόζεται στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου 2018. Όσοι ασχολούνται με επενδύσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο σε αυτή, αλλά και στη MiFIR, που σαν Ευρωπαϊκός κανονισμός, δεν χρειάζεται ενσωμάτωση και είναι άμεσα εφαρμοστέος.

Ήδη Τράπεζες και Εταιρείες Επενδύσεων, προσπαθούν να ενημερώσουν τους πελάτες, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Νόμο και τις απαραίτητες κανονιστικές αποφάσεις.

Τα παραπάνω θέτουν το πλαίσιο για τη διατήρηση ενός 'φοβικού' Χρηματιστηρίου. Περιθώρια για μεγάλες πτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ποιος όμως να βάλει τα λεφτά για την άνοδο, όταν 'όλα τα σκιάζει η φοβέρα';».

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Για 4η εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει κάτω από το μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι του Φεβρουαρίου του 2016, γυρνώντας έτσι την πλάτη στα θετικά νέα τόσο από την πλευρά της αξιολόγησης, όσο και από τη συνεχόμενη αποκλιμάκωση του δεκαετούς ομολόγου, όπου πλέον διαπραγματεύεται κάτω από το όριο του 5%.

Η άρνηση αυτή έχει δημιουργήσει μια διαγραμματική νωθρότητα, στη προσπάθεια του Δείκτη να περάσει ανοδικά το επίπεδο των 770 με 765 μονάδων, από όπου και διέρχεται η κάτω πλευρά του προαναφερόμενου καναλιού. Την ίδια εικόνα αδυναμίας και άρνησης λαμβάνουμε και από αρκετούς τεχνικούς δείκτες, κυρίως στο εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Όσο λοιπόν ο Γενικός Δείκτης δε δηλώνει δυναμική "δραπέτευσης" από το επίπεδο των 770 μονάδων, τόσο θα μεγαλώνει η "αποσάθρωση του δαπέδου" στήριξης των 715 με 700 μονάδων.

Άπρακτος γύρισε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την προσπάθεια ανοδικής τμήσης της περιοχής αντίστασης των 1955 με 1930 μονάδων, αποτυπώνοντας ένα αρνητικό candlestick στις αρχές της εβδομάδας.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η είσοδος ξανά με "αξιώσεις" σε ζώνες τιμών άνω των 1930 μονάδων, καθώς οποιαδήποτε άλλη διαγραμματική συμπεριφορά, θα επιτείνει το ήδη υπάρχον σκηνικό αρνητικής προκατάληψης από αρκετούς ενεργούς επενδυτές.

Νέους εγκλωβισμούς δημιούργησε η κίβδηλη ανοδική κίνηση του Τραπεζικού Δείκτη πάνω στο όριο των 800 μονάδων, ενώ η μετέπειτα επιστροφή προς τη βραχυχρόνια στήριξη των 700 μονάδων άφησε πίσω της τη τέταρτη κατά σειρά τοπική κορυφή ανοδικής δυσπραγίας. Η διακράτηση του επιπέδου των 700 μονάδων θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ανοδικής αναμέτρησης, με το πρώτο όριο αντίστασης των 770 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Με την συναλλακτική δραστηριότητα να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και τις ειδήσεις να μην προσφέρουν ιδιαίτερα εναύσματα για 'ζωηρές κινήσεις', ολοκληρώθηκε μια εβδομάδα σταθεροποίησης στο Χ.Α. Η δράση περιορίστηκε σε στενό κύκλο μετοχών, που είτε εμπλέκονται σε κλάδους που σχετίζονται με εξαγορές και συγχωνεύσεις, είτε είχαν επιδόσεις κερδοφορίας εννεαμήνου που δικαιολογούν μια δεύτερη ανάγνωση από
την Αγορά.

Η ραγδαία μείωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, είχε αντίκρισμα στις πρόσφατες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, μειώνοντας αισθητά το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (1,75% 3μηνα, 1,95% 6μηνα) για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ακολούθως οι Τραπεζικές μετοχές βρήκαν κάποιο "πάτημα", περιορίζοντας τα "απόνερα" μιας μάλλον αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών, που ήρθε μετά από
επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Το κλείσιμο του έτους βρίσκει σε καλύτερο σημείο τους βασικούς δείκτες της Οικονομίας. Το ΑΕΠ κατέγραψε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο άνοδο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά επτά ετών, η ανεργία υποχωρεί με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός στόχων.

Τα νούμερα αυτά έχουν σε κάποιο βαθμό αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και δίνουν "άλλοθι" για την διατήρηση των τιμών, αφού η προοπτική και της επόμενης χρονιάς, με βάση τις έως τώρα επίσημες εκτιμήσεις, δείχνει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ατζέντα της επόμενης χρονιάς έχει πολλά θέματα σε εκκρεμότητα (λύση για το χρέος, "τεστ αντοχής" Τραπεζών, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, Αποκρατικοποιήσεις), ωστόσο φαίνεται ότι οι χρόνοι εκπόνησης βασικών ενεργειών υλοποίησης των προαπαιτουμένων έχουν συμπιεστεί, βελτιώνοντας έτσι τα επίπεδα επενδυτικής ορατότητας.

Μπορεί η Αγορά να έχασε φέτος το ράλι των Ξένων Αγορών, χτίζει ωστόσο ένα πιο 'πιστευτό αφήγημα' ανάκαμψης για την συνέχεια, που θα έχει περισσότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερη διάχυση στην Αγορά.

Τεχνικά, η "κόπωση λύγισε την τάση", αφού ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι εκεί που του επέτρεψε η μειούμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Η διόρθωση που ακολούθησε εκτονώθηκε στις 723 μονάδες, χωρίς να απειλήσει ή να χαλάσει την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα.

Επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαμορφώνει το επόμενο "σκαλοπάτι", την συσσώρευση τιμών που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια ακόμη αναμέτρηση με τις 770 μονάδες. Τα δεδομένα δεν συνηγορούν άμεσα σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς ακόμα δεν φαίνεται να έχουν ωριμάσει τεχνικά οι συνθήκες για να επιχειρηθεί μια πειστική διάσπαση που θα άλλαζε τα επίπεδα τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έντονα θετικές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη δεν έχουν συνέχεια, ή εξομαλύνονται στην διάρκεια της συνεδρίασης, γεγονός που υποδηλώνει κάποιο περιστασιακό ενδιαφέρον.

Στις 13 συνεδριάσεις που απομένουν για το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς, οι Εμπλεκόμενοι θα περιοριστούν περισσότερο σε παθητικό ρόλο, καθώς το ενδιαφέρον μετά και την αναδιάρθρωση του FTSE-25 θα γίνει ακόμα πιο επιλεκτικό, ενώ ο βασικός προσανατολισμός στο ταμπλώ στους 'νικητές' της χρονιάς θα έχει περισσότερο χαρακτήρα 'window dressing".

Σήμερα

Η τρέλα για κρυπτονομίσματα εισήλθε σε νέα φάση σήμερα Δευτέρα 11/12, καθώς τα συμβόλαια για το bitcoin σημείωσαν άνοδο κατά ένα πέμπτο της αξίας τους, ενώ οι μετοχές της Ασίας ανέβηκαν εν μέσω αισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το πλέον διαπραγματευμένο συμβόλαιο XBTc1στο χρηματιστήριο της CBOE Global Markets με έδρα το Σικάγο άνοιξε την Κυριακή το βράδυ στα 15.460 δολάρια στη Νέα Υόρκη, πριν ξεπεράσει τα 18.700 δολάρια με  κέρδος 21%. Αναφέρθηκαν για τελευταία φορά σε τιμή στα 17.550 δολάρια με ένα τίμημα πάνω από 1.600 δολάρια από την τιμή στο Gemini Exchange.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι συμβόλαια τακτοποιημένα σε μετρητά βάσει της τιμής δημοπρασίας του bitcoin σε δολάρια ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο Gemini, το οποίο ανήκει και το διαχειρίζονται οι εικονικοί επιχειρηματίες Cameron και Tyler Winklevoss.

Οι μετοχές στην Ασία αυξήθηκαν μετά από τα ισχυρά στοιχεία για τις μισθολογικές αποζημιώσεις των ΗΠΑ και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δεδομένα των κινεζικών εμπορικών συναλλαγών την Παρασκευή.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,4%, παραμένοντας πολύ ψηλότερα από τα χαμηλά δύο μηνών των 542,27 μονάδων.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,4%, ενώ οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, με το δείκτη CSI 300 να κερδίζει 1,06%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,54%.

Οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος ήταν προσεκτικοί στο ξεκίνημα μιας σημαντικής εβδομάδας με συνεδριάσεις ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών επί της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα, που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια. Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του γιεν JPY αν και ανέβηκε 1,2% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ήταν σταθερός κοντά σε ένα υψηλό τριών εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα