Ε.Ε.: Δασμοί στην εισαγωγή υποδημάτων από Κίνα και Βιετνάμ

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2006 13:23

ΤΗΝ επιβολή δασμών μέρους εισαγωγών δερματίνων υποδημάτων από την Κίνα και το Βιετνάμ, παρά την αντίθετη γνώμη της Βρετανίας και της Σουηδίας, πέτυχαν Ιταλία και Ισπανία, μετά τη συμφωνία των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των κυβερνήσων των 25 χωρών-μελών της Ε.Ε. στήριξε σήμερα το σχέδιο συμβιβασμού για την επιβολή δασμών για δύο χρόνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ε.Ε., όπως μετέδωσε το Bloomberg. Συνήθως οι δασμοί του anti-damping εγκρίνονται για πέντε χρόνια.

«Είναι μεγάλη απογοήτευση για όλους όσοι είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», ανέφερε ο Alisdair Gray, διευθυντής του British Retail Consortium στις Βρυξέλλες, που εκπροσωπεί εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Timberland Co. και της C&J Clark Ltd., συμπληρώνοντας: «Αυτό δεν θα σώσει ούτε μια θέση εργασίας στην Ευρώπη, ούτε θα σταματήσει την αύξηση των θέσεων εργασίας στην Κίνα».

Η Κίνα προμήθευσε το ήμισυ των 2,5 δισ. ζευγαριών υποδημάτων που πουλήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας τις εκκλήσεις των 8.000 υποδηματοποιών της Ευρώπης και κυρίως των μικρών, που βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη. Όταν τα 4/5 των υποδημάτων που πωλούνται στην Ε.Ε., προέρχονται από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, μερικοί από τους βιοτέχνες απασχολούν λιγότερους από 10 υπαλλήλους.

Οι δασμοί που ισχύουν σήμερα στην Ε.Ε. λήγουν στις 7 Οκτωβρίου. Τα μέτρα έχουν σκοπό την αποτροπή της Κίνας και του Βιετνάμ να πωλούν υποδήματα κάτω από τις τιμές πώλησης υποδημάτων στην Ευρώπη ή χαμηλότερα από το κόστος της παραγωγής τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα