Εξετάζεται η αύξηση του ειδικού αφορολογήτου ορίου για τα ΑμΕΑ

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2006 16:15

Mε το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει με νομοθετική ρύθμιση το θέμα της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), καθώς είναι δεδομένη η θετική γνωμοδότηση της τελευταίας.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, εξετάζεται η αύξηση του ειδικού αφορολογήτου ορίου για τα ΑμΕΑ και η υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ – όπου αυτό επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – των υλικών που χρειάζονται λόγω των ειδικών συνθηκών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η ενίσχυση από την κυβέρνηση της εργασιακής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΑμΕΑ έχει αποτυπωθεί στο 2ο σχέδιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), στο υπό κατάρτιση 3ο σχέδιο καθώς και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται στο ΥΠΟΙΟ «Τεχνική επιτροπή για την ένταξη του κριτηρίου της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ και της αρχής της μη διάκρισης στο ΕΣΠΑ 2007-2013», η οποία έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Επίσης, προωθείται σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμΕΑ, η χρηματοδότηση μελέτης σχετικά με την ένταξη των κριτηρίων προσβασιμότητας και μη διακριτικής μεταχείρισης κατά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας συμμετέχουν στις διαδικασίες διαβούλευσης που κάνει το ΥΠΟΙΟ στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εξετάζεται η ενίσχυση διαφόρων αναγκών πρόνοιας των ΑμΕΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα