Κερδίζει παίκτες η αγορά διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Δύο ακόμη εταιρείες έλαβαν άδεια, ανεβάζοντας συνολικά σε δέκα τους ενδιαφερόμενους που έχουν αδειοδοτηθεί
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 12:26
SOOC/Nikos Libertas

Οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα το 2018, καθώς -εκτός των πλειστηριασμών- ξεκίνησαν και οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]

Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των εταιρειών που λαμβάνουν άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, σηματοδοτώντας την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Δύο ακόμη εταιρείες έλαβαν άδεια διαχείρισης την προηγούμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ανεβάζοντας σε δέκα τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ κοντά στην αδειοδότηση βρίσκονται και άλλες εταιρείες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, και η NM Advisors, με επικεφαλής τον πρώην εκκαθαριστή της ΑΤΕBank Ν. Μαράντο.

Οι δύο τελευταίες εταιρείες που έλαβαν άδεια διαχείρισης δανείων είναι η QQUANT MASTER Servicer και η DV01 Asset Management.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 2017, είχαν δοθεί άδειες διαχείρισης στις εταιρείες Independent Portfolio Management, B2Kapital, UCI Ελλάς και Resolute Asset Management. Είχαν προηγηθεί οι άδειες σε Pillarstone (10/5/2017), Θεά Άρτεμις (25/4/ 2017), Eurobank FPS (17/3/2017), Cepal (Aktua Hellas, 2/12/2016), ενώ στις 4/42016 είχε δοθεί στην PQH η άδεια του ενιαίου ειδικού διαχειριστή των υπό εκκαθάριση τραπεζών στην ΤτΕ. Καθώς είναι εμφανές ότι από το καλοκαίρι και μετά οι διαδικασίες αδειοδότησης τρέχουν πολύ πιο γρήγορα, αυτό συνδέεται με την επιτάχυνση και των διαδικασιών για τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων. Οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα το 2018, καθώς εκτός των πλειστηριασμών, ξεκίνησαν και οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων.

Τις τελευταίες εγκαινίασε τον Νοέμβριο η Eurobank, με πώληση χαρτοφυλακίου καταγγελμένων ανεξασφάλιστων δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα, όπως ανέφερε στους αναλυτές κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, θα προχωρήσει και σε νέα, τουλάχιστον ισόποση, πώληση πακέτου NPLs το 2018, η οποία θα αφορά ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια και μικρό μέρος επίσης ανεξασφάλιστων δανείων μικρών επιχειρήσεων.

Οι επόμενες πωλήσεις NPLs αναμένονται από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Alpha Bank έχει σε εξέλιξη το project «Venus» που αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων NPLs (δάνεια από κάρτες, υπεραναλήψεις και καταναλωτικά που δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 6-7 χρόνια). Η τράπεζα δεν αποκάλυψε στους αναλυτές το ποσό του πωλούμενου πακέτου. Είπε όμως ότι υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και η πώληση θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ακόμη και εάν οι τελικές υπογραφές δεν έχουν μπει μέχρι τότε, το deal θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το προς πώληση πακέτο περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Η τράπεζα, όπως έχει αναφέρει στους αναλυτές, σχεδιάζει πωλήσεις NPLs, χωρίς αλλά και με εξασφαλίσεις, και για το 2018.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε στους αναλυτές ότι εντός του α΄ εξαμήνου 2018, θα προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου NPLs 2 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ καταγγελμένα, εξασφαλισμένα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 0,5 δισ. ευρώ ανεξασφάλιστα καταναλωτικά).

Πρόκειται για τα projects «Amoeba» που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα και «Arctos», που περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει τον Απρίλιο του 2018 σε πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, αλλά και εξασφαλισμένων δανείων μικρών επιχειρήσεων. Δεν έχει αναφερθεί το ποσό, καθώς το πακέτο βρίσκεται υπό σχεδιασμό, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στους αναθεωρημένους στόχους που έχουν υποβάλει στον SSM, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2019.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα κριθεί στο ΣτΕ

Σε σχηματισμό Ολομέλειας, ως την ερχόμενη Τετάρτη, θα κριθεί από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση της συμβολαιογράφου Λαυρίου Ελένης Καραγεωργοπούλου για το επίμαχο θέμα της αναστολής ή μη των πλειστηριασμών.

Η αίτηση αναστολής θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή, που ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου. Παράλληλα ο κ. Σακελλαρίου προσδιόρισε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις 5 Οκτωβρίου 2018 τη δικάσιμο της κυρίας αίτησης (προσφυγής), που έχει καταθέσει η εν λόγω συμβολαιογράφος, μέσω των δικηγόρων της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Κωνσταντίνου Ζηκογιάννη.

Ειδικότερα, η συμβολαιογράφος ζητεί να ανασταλεί η απόφαση της τελευταίας επαναληπτικής γενικής συνέλευσης (27.11. 2017) του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με την οποία ανεστάλη η προηγούμενη απόφαση για αποχή των συμβολαιογράφων από όλους τους πλειστηριασμούς έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Επίσης, με την κύρια αίτησή της, ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης, υποστηρίζοντας ότι είναι «αντισυνταγματική και παράνομη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα