Ινδονησία: Μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού

Με στόχο την αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 09:24

ΣΤΗ μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά το ήμισυ μιας ποσοστιαίας μονάδας, την πέμπτη κατά σειρά μείωση από τον Μάϊο, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, με στόχο την αναζωογόνηση των καταναλωτικών δαπανών, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα έτους.

Ο διοικητής της Bank Indonesia, Μπουρχανουντίν Αμπντουλάχ, μείωσε τα επιτόκια στο 10,75%. Την κίνηση προέβλεψαν οι 19 από τους 23 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 12,75% τον Δεκέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, προσπαθεί να ενθαρρύνει τους καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, να δανειστούν για να αγοράσουν σπίτια και αυτοκίνητα, μετά τον διπλασιασμό της τιμής των καυσίμων και την αύξηση των επιτοκίων το 2005, που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών. Τέσσερις μειώσεις του κόστους δανεισμού το 2006, βοήθησαν στην αύξηση των πωλήσεων αυτοκίνητων τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη μέσα στο έτος.

Η Bank Indonesia αύξησε το κόστος δανεισμού έξι φορές μέσα σε πέντε μήνες έως τον Δεκέμβριο για να περιορίσει τον πληθωρισμό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να υπερδιπλασιάσει το κόστος των καυσίμων τον Οκτώβριο του 2005.

Τα χαμηλότερα επιτόκια στην οικονομία των 276 δισ. δολ., ενδέχεται να βοηθήσουν στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στην Ινδονησία, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,99Τ το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση από την ανάπτυξη με ρυθμό 2,94% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ινδονησία αυξήθηκαν 14,6% τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο 14,9% τον Αύγουστο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2% φέτος, μετά την ανάπτυηη με ρυθμό 5,6% το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα