Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ σε R&D από τη Mediterra

20 εκατ. ευρώ στη 15ετία - Οι 5 εταίροι και οι 3 νέες αγορές μετά τη Σ. Αραβία
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 13:10
UPD:12/12/2017 10:33
Ας σημειωθεί ότι διαθέτει επιπλέον ένα παντοπωλείο, ενώ στα καταστήματα mastihashop, που είναι 14 σε Ελλάδα και εξωτερικό και το πιο πρόσφατο άνοιξε στην Ντόχα του Κατάρ, διαθέτει όλη την γκάμα των προϊόντων που αναπτύσσει.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Με προγραμματισμένες επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για την επόμενη τριετία ύψους 6 εκατ. ευρώ (που ανεβάζουν το συνολικό κονδύλι του R&D στα 20 εκατ. ευρώ στα 15 χρόνια λειτουργίας της) η Mediterra προσβλέπει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση τη μαστίχα, ειδικά στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων και διείσδυση σε νέες αγορές - στρατηγική που αναμένεται να δώσει ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της, τα οποία αναπτύσσονται με θετικούς ρυθμούς παρά τις προκλήσεις.

Με ορίζοντα το 2020 προβλέπεται κύκλος εργασιών πάνω από 14 εκατ. ευρώ από περίπου 10 εκατ. ευρώ σήμερα, με αύξηση κερδοφορίας. Η εταιρεία με τις νέες επενδύσεις, που θα υποστηρίξει κατά 2,5 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια και 3,5 εκατ. ευρώ μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), που είναι ο βασικός της μέτοχος, προετοιμάζει το έδαφος για την ανάπτυξή της στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων. Ήδη δραστηριοποιείται στους κλάδους τροφίμων/ποτών, καλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, με εξαγωγές σε 40 χώρες, παρουσία σε όλα τα κανάλια διανομής (πάνω από 5.000 σημεία πώλησης στην Ελλάδα) κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά της τσίχλας - η ΕΛΜΑ ελέγχει μερίδιο περίπου 12% στη μικρή λιανική (και 5% στο οργανωμένο λιανεμπόριο). Ας σημειωθεί ότι διαθέτει επιπλέον ένα παντοπωλείο, ενώ στα καταστήματα mastihashop, που είναι 14 σε Ελλάδα και εξωτερικό και το πιο πρόσφατο άνοιξε στην Ντόχα του Κατάρ, διαθέτει όλη την γκάμα των προϊόντων που αναπτύσσει.     

Η Mediterra προκειμένου να αξιοποιήσει τις «δυνατότητες» της μαστίχας στη φαρμακευτική αγορά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι παραγωγοί να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές στο μέλλον, έχει συστήσει κοινοπραξία για τη δραστηριότητα Κέντρου Έρευνας Μαστίχας. Μέτοχοι είναι κατά 36% η Mediterra, κατά 36% η ΕΜΧ, ενώ το υπόλοιπο 28% ελέγχουν 3 φαρμακοβιομηχανίες (Iasis Pharma, Pharma Q και μια spin off φαρμακευτική της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών). Αυτοί οι 5 μέτοχοι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ανέφερε ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα για τα 15 χρόνια λειτουργίας της Mediterra.

Το business plan

Σε πρώτη φάση χρηματοδοτείται (με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) έρευνα στην κρυοξήρανση ώστε να επιτευχθεί υδατοδιάλυση της μαστίχας και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακευτικών προϊόντων. Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι εξαγωγές μαστίχας στις ΗΠΑ αξιοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν χειρουργικά νήματα, επιθέματα εγκαυμάτων και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Καθώς εξελίσσεται η έρευνα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό μαστίχας δεσμεύεται για φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ πρόθεση της Mediterra είναι να αναπτύξει υποδομές (με τις τρέχουσες επενδύσεις ενισχύει το εργοστάσιο Καλλιμασιάς) ώστε μακροπρόθεσμα αντί να εξάγεται η πρώτη ύλη, να αξιοποιείται στην εγχώρια παραγωγή. Η εξαγωγή τελικού προϊόντος θα ενισχύει το εισόδημα των τοπικών παραγωγών.

Νέες αγορές

Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας διανομής παραφαρμακευτικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα 28/11/2017) η διοίκηση της Mediterra φέρεται να βρίσκεται κοντά στην επισημοποίηση τριών ακόμη συμφωνιών.

Οι δύο αφορούν χώρες του αραβικού κόσμου και η τρίτη αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι εξαγωγές πρώτης ύλης αναπτύσσονται ραγδαία, ειδικά σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ αλλά και σε Καναδά και Ιαπωνία, με αποτέλεσμα από τους 160 τόνους περίπου της ετήσιας παραγωγής σχεδόν 100 να διατίθενται εκτός συνόρων.  

Αναφορά πάντως έγινε και στα πρόσθετα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι μαστιχοπαραγωγοί, ενώ τονίστηκε ότι η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από το 2018 δημιουργεί πρόβλημα στο νησί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα