S&P: Καμπανάκι υποβάθμισης αξιόχρεου των ΗΠΑ

Οι φοροελαφρύνσεις αυξάνουν το έλλειμμα
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 13:13
REUTERS/LUCAS JACKSON

Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ προειδοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος της S&P, καθώς οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ θα αυξήσουν το έλλειμμα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της S&P για κρατικές αξιολογήσεις, Μόριτς Κρέμερ, οι φορολογικές περικοπές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων θα αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική πράξη αξιολόγησης.

Τo Κογκρέσο δεν έχει συμφωνήσει ακόμα στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, αλλά ο κ. Kρέμερ υποστήριξε πως οι περικοπές είναι πιο πιθανό να ενισχύσουν τον πληθωρισμό παρά να τονώσουν σημαντικά την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια με πιο ταχύ ρυθμό από ό,τι αναμένεται, εντείνοντας τις εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και αφήνοντας χώρες όπως την Τουρκία εκτεθειμένες, σημείωσε ο ίδιος. Ο S&P είναι ο μόνος εκ των τριών οίκων αξιολόγησης που δεν αξιολογεί τις ΗΠΑ στην ανώτατη βαθμίδα ΑΑΑ, έπειτα από την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα το 2011, στην κατηγορία ΑΑ+.

«Αν εγκριθεί η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα» δήλωσε στο Reuters o κ. Kρέμερ. «Μια σημαντική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα για τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προκλήσεις ίσως οδηγήσει σε αρνητική πράξη αξιολόγησης» πρόσθεσε.

Ο κ. Kρέμερ επισήμανε πως όσοι υποστηρίζουν ότι οι φορολογικές περικοπές θα οδηγήσουν σε άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας που θα δημιουργήσει περισσότερα έσοδα, βασίζονται σε μια θεωρία γνωστή ως καμπύλη Laffer, η οποία δεν έχει σημειώσει επιτυχία στην πράξη. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα