Ανέκαμψε από τα χαμηλότερα τριών μηνών ο χαλκός στο Λονδίνο

Καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 12:18

ΑΝΟΔΟ, από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών σημείωσε στο Λονδίνο ο χαλκός, καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται για καλώδια και αγωγούς, θα υπερβεί την προσφορά, αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη.

Το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του χαλκού, θα συνεχιστεί το τρίμηνο, αποτέλεσμα των αγορών από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης των περισσότερων βιομηχανικών μετάλλων στον κόσμο, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Morgan Stanley. Ο χαλκός θα αναρριχηθεί και πάλι στα 8.800 δολ. ο τόνος, επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε στις 11 Μαΐου, πριν από τα τέλη του έτους, καθώς η αγορά θα έχει έλλειμμα προμηθειών 110.000 τόνων, σύμφωνα με την Morgan Stanley, τον μεγαλύτερο χρηματιστηριακό οίκο στον κόσμο.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 135 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 7.165 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange, στις 9:26 π.μ. Χθες, τα συμβόλαια του χαλκού υποχώρησαν 4,2%, φθάνοντας στα 7.030 δολ. ο τόνος, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιουνίου.

Ο χαλκός έχει υποχωρήσει 17% από τα επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές του υποχώρησαν μετά την απόφαση των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας να αυξήσουν τα επιτόκια, σηματοδοτώντας ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος, περιορίζοντας τη ζήτηση για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών μετάλλων.

Οι παραγωγοί καλωδίων και αγωγών, αγόρασαν σήμερα το μέταλλο, είπε ο Ρικ Χολμς, διευθυντής της Mitsui Bussan Commodities (Australia) Pty Ltd.

«Οι καταναλωτές χαλκού, ξύπνησαν σήμερα το πρωΐ και είδαν ότι οι τιμές ήταν χαμηλότερες. Ωραία. Θα αγοράσω χαλκό, επειδή χθες ήταν πιο ακριβός», ανέφερε ο Χολμς μιλώντας σήμερα στο τηλέφωνο από το Σύδνεϋ.

Η μείωση των αποθεμάτων των μετάλλων, σηματοδοτούν ζήτηση. Τα αποθέματα χαλκού που ελέγχονται από το LME, υποχώρησαν 2.550 τόνους, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στους 114.425 τόνους, σήμερα, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο. Τα αποθέματα είναι λιγότερα από την παγκόσμια κατανάλωση τριών ημερών.

Τα αποθέματα του μολύβδου μειώθηκαν σήμερα για όγδοη συνεχόμενη ημέρα εργασίας, ωθώντας τη μείωση από τις 25 Σεπτεμβρίου στο 20% και στους 52.800 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του LME. Τα αποθέματα είναι χαμηλότερα από παγκόσμια κατανάλωση τριών ημερών, η οποία πέρυσι ήταν περίπου 7,6 εκατ. τόνους, σύμφωνα με το International Lead and Zinc Study Group, που εδρεύει στη Λισαβόνα.

Οι τιμές του μολύβδου στο Λονδίνο, σημείωσαν άνοδο 38 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 1.390 δολ. ο τόνος. Νωρίτερα το μέταλλο σημείωνε άνοδο έως 3,6%, φθάνοντας στα 1.400 δολ. ο τόνος, κοντά στο ρεκόρ των 1.435 δολ. ο τόνος όπου διαπραγματεύθηκε το μέταλλο στις 3 Φεβρουαρίου.

Ανοδο 725 δολ., ποσοστό 2,6%, στα 28.800 δολ. ο τόνος σημείωσε το νικέλιο. Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 13 δολ., φθάνοντας στα 2.488 δολάρια. Ο κασσίτερος σημείωσε άνοδο 200 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 9.100 δολ. ο τόνος και ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 51 δολ., ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 3.355 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα