Ποιοι κέρδισαν τις επιμελητηριακές εκλογές

Αρχαιρεσίες: Ξεπέρασε το 30% σε σχέση με το 2011 η συμμετοχή των επιχειρηματιών και επαγγελματιών - Ποιοι συνδυασμοί επικράτησαν
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 12:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Φωτογραφία αρχείου

Από την έντυπη έκδοση 

Των Φάνη Ζώη και Γιώργου Χατζηλίδη

Με συμμετοχή που ξεπέρασε το 30% σε σχέση με το 2011 ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες, λόγω του γεγονότος ότι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους περισσότερες εταιρείες σε σχέση με το 2011, επέλεξαν συνδυασμούς που προωθούν τις θέσεις τους απέναντι στη σκληρή πολιτική φορολογικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο ΕΒΕΑ επανεξελέγη ο Κωνσταντίνος Μίχαλος χωρίς να έχει αντίπαλο συνδυασμό, όπως και στο ΕΒΕΠ (Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά) ο Βασίλης Κορκίδης. Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας πρόεδρος εκλέγεται ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με ποσοστό 55%, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει 7 αντίπαλα ψηφοδέλτια, υποστηριζόμενα και από κόμματα.

INTIME NEWS

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος

Στη Θεσσαλονίκη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο επανεξελέγη ο Μιχάλης Ζορπίδης με ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, και στο Βιοτεχνικό ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος με το ίδιο ποσοστό. Στις Σέρρες ο Χρήστος Μέγκλας εξελέγη με 64% και στον Έβρο ο Χριστόδουλος Τοψίδης.

  • ΕΒΕΑ: Στις εκλογές του ΕΒΕΑ, που για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχε μόνο ένας συνδυασμός, η «Επιχειρηματική Ανάπτυξη» με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο συνδυασμός έλαβε το σύνολο της σταυροδοσίας που άγγιξε τους 17.000 σταυρούς προτίμησης. Στο ψηφοδέλτιο συμμετείχαν 107 υποψήφιοι, από τους οποίους εκλέχθηκαν οι 50, εκ των οποίων οι 14 για πρώτη φορά ως μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, επιτυγχάνοντας έτσι μια ικανοποιητική ανανέωση του Σώματος. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΑ για τη συμμετοχή τους στις εκλογές, δήλωσε:

«Η νέα διοίκηση του ΕΒΕΑ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη μάχη για την έξοδο από τη βαθιά ύφεση και την επιστροφή στην κανονικότητα, με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Θα συνεχίσει να υποστηρίζει με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις την κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην κατάργηση όλων εκείνων των αντικινήτρων που εμποδίζουν την επιχειρηματική ανάπτυξη.

EUROKINISSI

Ο Βασίλης Κορκίδης

Τη συγκεκριμένη περίοδο οι προσπάθειες του ΕΒΕΑ ως θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας επί οικονομικών θεμάτων θα στραφούν προς την κατεύθυνση τόσο της επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, προσφέροντας στήριξη στις επιχειρήσεις - μέλη του όσο και στην ανάδειξη όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται ώστε και στο εγγύς μέλλον η αναμενόμενη έξοδος της χώρας από τα μνημόνια να βρει τη χώρα προετοιμασμένη για μια νέα δημιουργική πορεία».

  • *ΕΒΕΠ: Με την υπερψήφιση του μοναδικού Συνδυασμού ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Ο Συνδυασμός «Επιχειρηματική Ανάπτυξη Πειραιά», με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Βασίλη Κορκίδη, έδειξε ότι διαθέτει χαρακτηριστικά πολυσυλλεκτικότητας και αντιπροσωπευτικότητας.

Η συμμετοχή υπερδιπλασιάστηκε και κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ, αφού ψήφισαν συνολικά 1.096 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΠ, ενώ οι υποψήφιοι ήταν 68 με τον επικεφαλής και εκλέχθηκαν 41 σύμβουλοι. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΠ θα συγκληθεί σε Σώμα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, με την εκλογή του α’ και β’ αντιπροέδρου, του οικονομικού επόπτη, του γενικού γραμματέα, του υπεύθυνου Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, του υπεύθυνου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, του αιρετού εκπροσώπου στην Κ.Ε.Ε.Ε., καθώς επίσης των προέδρων και αναπληρωτών τους, στα 4 Τμήματα: Εμπορικό, Μεταποιητικό, Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων και Ναυπηγοεπισκευής και Υπηρεσιών.

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, του Διοικητικού Συμβουλίου και της επταμελούς πλέον Διοικητικής Επιτροπής ανακηρύχθηκε αυτοδίκαια και με αυτόματη διαδικασία ο κ. Β. Κορκίδης, ως επικεφαλής του ενιαίου Συνδυασμού, που συγκέντρωσε το απόλυτο των ψήφων.

  • ΕΕΑ: Με τη συμμετοχή πάνω από 5.400 επαγγελματιών ολοκληρώθηκε το τριήμερο των εκλογών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Νικητής αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Το Επιμελητήριό μας» με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 55% και 28 από τις 51 έδρες, που σημαίνει αυτοδυναμία στο νέο Δ.Σ.

EUROKINISSI

O  Παύλος Ραβάνης

Στη δεύτερη θέση ήταν ο συνδυασμός «Ανανεωτική Κίνηση Επαγγελματιών», με επικεφαλής τον κ. Νίκο Λεβετσοβίτη, με ποσοστό 25% και 13 έδρες. Από 2 έδρες λαμβάνουν ο συνδυασμός «Επαγγελματική Ανάπτυξη», με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Ρεκλείτη, ο συνδυασμός «Ανοικτό Επιμελητήριο», με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Βαφειαδάκη, και ο συνδυασμός «Ένωση Επιμελητηρίου», με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ζηκόπουλο. Ακολουθούν, με 1 έδρα έκαστος, ο συνδυασμός «Σ.Ε.Π. Σίγουρη Επαγγελματική Προοπτική», με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Καρναχωρίτη, ο συνδυασμός «Ασφαλιστική Συνεργασία», με επικεφαλής τον κ. Κλήμη Δημαρχιάδη, και ο συνδυασμός «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία», με επικεφαλής τον κ. Αναστάσιο Καυκαλέτο. Μία έδρα που υπολείπεται του συνόλου θα αποδοθεί στη β’ κατανομή.

  • ΒΕΑ: Την τρίτη του θητεία, ως πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) ξεκινά ο Παύλος Ραβάνης, καθώς ο συνδυασμός «Βιοτεχνική Ανάπτυξη - Συσπείρωση», στον οποίο ήταν επικεφαλής, έλαβε ποσοστό 95% και 48 από τις 51 έδρες (44 στο Τμήμα Βιοτεχνών - 4 στο Τμήμα Υπηρεσιών). Ο δεύτερος συνδυασμός «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», με επικεφαλής το Γεώργιο Σιγάλα, συγκέντρωσε ποσοστό 5% και κατέλαβε 3 έδρες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρώτος σύμβουλος σε σταυρούς, για τρίτη συνεχή θητεία, επανεξελέγη από τον επιτυχόντα Συνδυασμό ο κ. Βασίλης Λιαμέτης, γενικός γραμματέας του απερχόμενου συμβουλίου και ακολουθούν επίσης από το προηγούμενο συμβούλιο ο Ευάγγελος Ρήνας, (προηγούμενος οικον. επόπτης), οι: Γεώργιος Καραμπίνας και Γεώργιος Δούκας (μέλη του προηγούμενου Δ.Σ) και ο Κωνσταντίνος Δαμίγος (προηγούμενος β΄ αντιπρόεδρος).

Μετά τις εκλογές, ο επανεκλεγείς σε τρίτη θητεία πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Ραβάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ θερμά, τους συναδέλφους που στήριξαν με την ψήφο τους έναν ενιαίο, δημοκρατικό, βιοτεχνικό συνδυασμό, τη “Βιοτεχνική Ανάπτυξη -Συσπείρωση”, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ όλους τους υποψηφίους και όλα τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας που προσήλθαν στις κάλπες, καθώς με την ψήφο τους στήριξαν την αντιπροσωπευτικότητα και τον θεσμό του Επιμελητηρίου, ο οποίος είναι απαραίτητο να παραμείνει ζωντανός σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, που το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Στόχος της νέας διοίκησης του επιμελητηρίου είναι να συνεχίσει σταθερά να εκπροσωπεί το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κλάδων που το συνθέτουν και παράλληλα να συνεχίσει να διεκδικεί, με θέσεις και παρεμβάσεις, στα έντονα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξασφαλίζοντας προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Μιχάλης Ζορπίδης

Η βιοτεχνία, οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, είναι και πρέπει να συνεχίσουν να είναι “ο βασικός παίκτης” στην επανεκκίνηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας. Να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις, στο δικό τους ανθρώπινο δυναμικό και να παράξουν ξανά πλούτο για την ελληνική κοινωνία, καλύπτοντας τα κενά που προκάλεσε η πολύχρονη κρίση».

Βόρεια Ελλάδα

Η επανεκλογή των νυν προέδρων είναι το βασικό χαρακτηριστικό των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στα επιμελητήρια της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς, με εξαίρεση τη Χαλκιδική, την Ημαθία, το ΕΒΕΘ και το Επαγγελματικό-Βιοτεχνικό Ροδόπης, οι επικεφαλής των άλλων επιμελητηρίων επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους.

  • ΕΕΘ: Αναλυτικότερα, στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της βόρειας Ελλάδας, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επανεκλέγεται ο νυν πρόεδρος κ. Μιχάλης Ζορπίδης λαμβάνοντας ποσοστό 64,89%, έναντι 31,99% του κ. Χρήστου Νικολόπουλου, ο οποίος, παρότι ήταν στενός συνεργάτης του κ. Ζορπίδη και πρώην γενικός γραμματέας της διοίκησής του, «κατέβηκε» απέναντί του και, βάσει του ποσοστού του, εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου.
  • ΒΕΘ: Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης επανεκλέγεται ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος με 66,6%, έναντι 23,3% του συνδυασμού του κ. Ιωάννη Φωτιάδη, ο οποίος επίσης ήταν στη διοίκηση Παπαδόπουλου, αλλά στην πορεία διαχώρισε τη θέση του από τον πρόεδρο.
  • ΕΒΕΘ: Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μετά την αποχώρηση του κ. Δημήτρη Μπακατσέλου, προέδρου επί σχεδόν 20 συνεχή έτη, νέος πρόεδρος αναμενόταν να εκλεγεί ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Γιάννης Μασούτης, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον συνδυασμό του κ. Γιώργου Καλανδρέα.
  • Στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής αναδείχθηκε νέο πρόσωπο, καθώς πρόεδρος εκλέγεται ο κ. Γιάννης Κουφίδης με ποσοστό 67%, έναντι 23,3% του συνδυασμού της κας Ελευθερίας Χατζησταματίου. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Κουφίδης ήταν β΄ αντιπρόεδρος και συνεργάτης του πρώην προέδρου κ. Γιώργου Γκιλή.
  • Αλλαγή σημειώθηκε και στο Επιμελητήριο Ημαθίας, καθώς τον κ. Νίκο Ουσουλτζόγλου διαδέχεται ο κ. Γιώργος Μπίκας, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 64% έναντι 36% του κ. Αναστάσιου Γιάγκογλου, ο οποίος είχε τη στήριξη του απερχόμενου προέδρου.
  • Στο Επιμελητήριο Κιλκίς επανεκλέγεται πρόεδρος για τέταρτη συνεχή φορά ο κ. Παύλος Τονικίδης, συγκεντρώνοντας ποσοστό 55%, έναντι 43% του συνδυασμού του κ. Κώστα Βιολιτζή.
  • Στο Επιμελητήριο Σερρών επανεκλέγεται ο κ. Χρήστος Μέγκλας με ποσοστό 64%, έναντι 36% του συνδυασμού του κ. Βασίλη Καλαϊτζίδη.
  • *Στο Επιμελητήριο Πιερίας επανεκλέγεται πρόεδρος ο κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ήταν επικεφαλής ενωτικού ψηφοδελτίου, όπως και ο κ. Ιορδάνης Τσώτσος στο Επιμελητήριο Πέλλας, επίσης ως επικεφαλής του μοναδικού ψηφοδελτίου.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα