Διανέοσις: «Χρυσός κανόνας» επενδύσεων και υπουργός Ευρωζώνης

«30+1 Πράγματα που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα»
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 19:05
UPD:19:12
Διανέοσις

Την πρόβλεψη ενός κανόνα που, σε περιόδους ύφεσης, θα εξαιρεί συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες επενδυτικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους προτείνει μελέτη της Διανέοσις με τίτλο «30+1 Πράγματα που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα».

«Με αυτό τον τρόπο, οι κυβερνήσεις θα έχουν την ευελιξία να αυξάνουν τον δανεισμό τους έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν επενδύσεις οι οποίες, αν και μπορεί να ήταν καίριας σημασίας για την ενίσχυση της διαρθρωτικής τους ανταγωνιστικότητας, θα έπρεπε να περικοπούν προκειμένου οι οικονομίες τους να εναρμονιστούν με τα όρια αναφοράς που θεσπίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προτείνεται αυτόνομος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος «θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει σταθεροποιητικά στα κράτη-μέλη που διέρχονται ασύμμετρη οξεία ύφεση και ανεργία, διοχετεύοντας μαζικής κλίμακας επενδυτικούς πόρους και κονδύλια στήριξης της απασχόλησης για να βοηθήσει την έξοδο από την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνεται η ιδέα ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι θεσμικά ισχυρός, θα έχει δημοκρατική νομιμοποίηση λογοδοτώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα απολαμβάνει της τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το σύνολο της μελέτης (Γ. Παγουλάτος, Σ. Μπλαβούκος, Θ. Ντόκος, Δ. Τσίγκου, Γ. Παπαγεωργίου), «για τις θέσεις που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα στα μεγάλα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα