Βενεζουέλα: Εικονικό νόμισμα «petro»

Με εγγύηση αποθέματα πετρελαίου, φ. αερίου, χρυσού και διαμαντιών
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 14:32
REUTERS/HANDOUT

Ο πρόεδρος Μαδούρο παρουσίασε ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο νόμισμα ή πώς η Βενεζουέλα -μία από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ- θα καταφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Ο 21ος αιώνας έφτασε» ανέφερε πανηγυρικά ο πρόεδρος Μαδούρο στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Από την έντυπη έκδοση

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και με την οικονομία της Βενεζουέλας σε κατάρρευση, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο στράφηκε στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων ώστε να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Καράκας.

Ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εικονικού νομίσματος, του «petro», που θα έχει ως εγγύηση τα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού και διαμαντιών της χώρας.

Ο πρόεδρος Μαδούρο παρουσίασε ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο νόμισμα ή πώς η Βενεζουέλα -μία από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ- θα καταφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα. «Ο 21ος αιώνας έφτασε» ανέφερε πανηγυρικά ο πρόεδρος Μαδούρο στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, αργά το βράδυ της Κυριακής. «Η Βενεζουέλα θα δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα», με εξασφάλιση τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό και διαμάντια. Το petro, σύμφωνα με τον κ. Μαδούρο, θα βοηθήσει τη Βενεζουέλα να «προοδεύσει σε ζητήματα νομισματικής κυριαρχίας, να πραγματοποιεί χρηματοοικονομικές συναλλαγές και να παρακάμψει τον χρηματοοικονομικό αποκλεισμό». Παρά τους πανηγυρισμούς του προέδρου, η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν αρνητική, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτή η σύσταση ενός ψηφιακού νομίσματος, εν μέσω τόσο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της Βενεζουέλας. Το πραγματικό νόμισμα της χώρας, το μπολιβάρ, είναι σε ελεύθερη πτώση, ενώ οι πολίτες στερούνται βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η πρωτοβουλία Μαδούρο ανακοινώνεται εν μέσω του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για τα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα για το bitcoin, η τιμή του οποίου έχει ξεπεράσει το φράγμα των 11.000 δολαρίων.

Από την άλλη, οι περιοριστικοί έλεγχοι και η υπερβολική κοπή χρήματος έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση του μπολιβάρ. Μόνο στη διάρκεια του Νοεμβρίου, το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας κατέγραψε πτώση 57% έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα