Πολύτεκνοι: Καταγγελία για την εξαίρεση από το κοινωνικό μέρισμα

Επειδή κατέχουν οχήματα άνω των 1.928 κυβικών
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 13:03
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Την αδικία που προκαλεί σε βάρος χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα η απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τους δικαιούχους του «κοινωνικού μερίσματος» όσους φορολογούμενους με 4 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών παλαιότητας μέχρι 10 ετών, απλώς για να μεταφέρουν τις πολυπληθείς οικογενένειές τους, καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

Η ΑΣΠΕ διευκρινίζει, ειδικότερα, ότι στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 4501/2017 και στην περίπτωση γ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης, όπου καθορίζονται τα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, προβλέπεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή κατέχουν, μεταξύ άλλων, Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.εκ. κι ας το είχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για 1 μήνα το 2016 και μετά ή έκλεισε 10ετία εντός του 2016 ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα.

Μεταφορά της οικογένειας

Εξαιτίας της εξαίρεσης αυτής χιλιάδες πολύτεκνοι οικογενειάρχες που κατέχουν πολυμορφικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. όχι επειδή διαβιούν πολυτελώς αλλά επειδή τα έχουν ανάγκη για να μεταφέρουν τα πολλά παιδιά τους, χάνουν το μέρισμα έστω κι να πληρούν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η ΑΣΠΕ εγκαλεί την κυβέρνηση, διότι ενώ αναγνώριζε τη χαρακτηριστική αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων, για τους οποίους μάλιστα ομολογούσε τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, στη συνέχεια αναζητούσε ισοδύναμα του ποσού των 1.673.923 ευρώ, για να καταργήσει τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε βάρος των πολυτέκνων. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα