Πτώση του γιέν έναντι δολαρίου και ευρώ

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τη δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Β. Κορέα
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 08:16

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το γιέν, περιορίζοντας τη συνεχόμενη άνοδο δύο ημερών έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά τη δήλωση Ιάπωνα αξιωματούχου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ανησυχούν για την δοκιμή πυρηνικής βόμβας της Βορείου Κορέας.

«Είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν τη δοκιμή το νωρίτερο αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο Ιάπωνας αναπληρωτής υπουργών Εξωτερικών, Σοτάρο Γιάτσι. Η ανησυχία ότι η κομμουνιστική χώρα κλιμακώνει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων ώθησε το γιέν 0,8% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου από τις 5 Ιουλίου, όταν η Βόρειο Κορέα εκτόξευσε πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Το γιέν υποχώρησε σήμερα έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στον κόσμο.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 118,05 στη 1:15 μ.μ. στο Τόκυο, από 117,71 γιέν που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία εβδομάδα. Εναντι του ευρώ το γιέν υποχώρησε στα 149,77 από 149,40 που ήταν χθες.

Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε στις 3 Οκτωβρίου ότι θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή. Η Νότιος Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία κάλεσαν τη χώρα να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο και να επιστρέψει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και την Κίνα για την παύση του εμπλουτισμού ουρανίου.

Μία πυρηνική δοκιμή αποτελεί απειλή για την Ιαπωνία, καθώς το Τόκυο βρίσκεται μόνο 1.295 χιλιόμετρα μακριά από την Πιονγιάνγκ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα