Eurogroup: «Kληρώνει» για τον νέο πρόεδρο

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 13:13
UPD:13:17
Eurokinissi/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου

Σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος στις 13 Ιανουαρίου θα διαδεχθεί τον Γερούν Ντέισελμπλουμ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Υποψήφιοι είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο (51 ετών), της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ (49 ετών), του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια (59 ετών) και της Λετονίας Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα (36 ετών).

Η εκλογή θα είναι με μυστική ψηφοφορία, ενώ ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει τις ψήφους τουλάχιστον 10 εκ των 19 χωρών. Το μυστικό της ψηφοφορίας κάνει δύσκολες τις προβλέψεις δεδομένου ότι ελάχιστες χώρες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους αποκαλύπτοντας την επιλογή τους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ως φαβορί ξεκινάει τη διαδικασία ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο οποίος έχει σίγουρη την υποστήριξη των χωρών του νότου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ την επιλογή αναμένεται να κάνουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί άλλες τρεις από 12 χώρες που απομένουν για να εκλεγεί.

Ο κ. Σεντένο δεν έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία, έχει κάνει ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ υπουργός είναι από το 2015. Ωστόσο, πιστώνεται την εξαιρετική πορεία της πορτογαλικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Πορτογάλος έχει επίσης και το πλεονέκτημα ότι κατατάσσεται στο ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, δεδομένου ότι σήμερα οι πρόεδροι των τριών βασικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωβουλής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι χριστιανοδημοκράτες. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πιέζουν έντονα ώστε να υπάρξει μια ισορροπία στην εκπροσώπηση των πολιτικών «οικογενειών» στα κοινοτικά αξιώματα.

Από εκεί και πέρα ο Σλοβάκος Υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος ομόλογός τους Πιερ Γκραμένια, έχουν πιθανότητες να κερδίσουν αλλά πολύ λιγότερες από τον Πορτογάλο.

Ο κ. Γκραμένια είναι αξιόλογος και έμπειρος, πρώην διπλωμάτης και υπουργός  οικονομικών στη χώρα του από το 2013. Μειονέκτημα της υποψηφιότητάς του είναι ότι ως φιλελεύθερος προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Ο κ. Καζιμίρ προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, που σημαίνει μπορεί να τον στηρίξουν οι χώρες της Βαλτικής και κάποιοι βόρειοι, ωστόσο δεν τον θέλει καμία χώρα του νότου, ούτε η Γαλλία γιατί ήταν ταυτισμένος όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική-Σόϊμπλε. Πάντως, οι πιθανότητες επικράτησής του είναι περιορισμένες.

Τέλος, η Λετονή υπουργός θεωρείται νέα και άπειρη, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία πιθανότητα εκλογής στη σημερινή ψηφοφορία.

Σήμερα το Εurogroup πριν από την εκλογή του νέου προέδρου αναμένεται να χαιρετίσει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Αθήνα, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ αναμένεται να παροτρύνει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε να κλείσει και πολιτικά η αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουν προβλέψει οι Βρυξέλλες, ένα πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων  θα περάσει από τη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο στις αρχές Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα