Αύξηση των οnline πωλήσεων κρασιών

Δημοπρασίες: Στα 50 εκατ. δολ. η αξία των συναλλαγών το 2016
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 13:58
SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση 

Ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζουν οι πωλήσεις κρασιών σε online δημοπρασίες, οι οποίες, παρότι αποτελούν ένα μικρό μέρος της αγοράς δημοπρασιών κρασιών, έφθασαν πέρυσι την αξία των 50 εκατ. δολαρίων σε μία γενικότερη αγορά που αποτιμάται σε 370 εκατ. δολάρια. 

Τα έσοδα από τις online δημοπρασίες κρασιών έχουν αυξηθεί 42% από το 2011, τη στιγμή που οι πωλήσεις με φυσική παρουσία που πραγματοποιούνται σε οίκους δημοπρασιών έχουν μειωθεί 31% την ίδια περίοδο, παραμένοντας στάσιμες την τελευταία τετραετία. Οι online δημοπρασίες δεν είναι κάτι καινούργιο. To WineBid συστήθηκε από έναν συλλέκτη κρασιών και τον γιο του το 1996 (ένα χρόνο μετά τη σύσταση του site δημοπρασιών eBay). To εν λόγω site προσφέρει σήμερα εβδομαδιαίες δημοπρασίες που λήγουν κάθε Κυριακή απόγευμα, έχοντας πωλήσει 690.000 φιάλες καμπερνέ Καλιφόρνιας και περίπου 500.000 φιάλες Μπορντό τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Έχει γίνει κερδοφόρο από το 2003, με τις ετήσιες πωλήσεις του να κυμαίνονται γύρω στα 25 εκατ. δολάρια από το 2010.

Από τότε που συστήθηκε το WineBid, πολλά ακόμη sites άρχισαν να πωλούν online, είτε πραγματοποιώντας μεμονωμένες πωλήσεις μέσω Διαδικτύου είτε προσθέτοντας και τη δυνατότητα να υποβάλλουν και online προσφορές στις δημοπρασίες. Το 2006 ο οίκος Christie’s προσέφερε στους πελάτες του τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορά σε δημοπρασία κρασιών μέσω της online πλατφόρμας πωλήσεών του, με τον οίκο Sotheby’s να ακολουθεί το 2009. Ειδικοί του χώρου αναφέρουν ότι οι μεμονωμένες online πωλήσεις μπορούσαν να εξασφαλίσουν πιο χαμηλές τιμές, όμως με το πέρασμα των ετών αυτό πλέον δεν συμβαίνει με τις τιμές ενίοτε να ξεπερνούν τις αντίστοιχες στις δημοπρασίες.    



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα