Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η ανάπτυξη και η απασχόληση, μαζί με την πολιτική συνοχής και την ΚΑΠ θα είναι οι βασικές προτεραιότητες του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είχε προηγηθεί συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.
Ο κοινοτικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους καθορίστηκε σε δαπάνες πληρωμών στα 144,7 δισ. ευρώ. Εκ του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης προκύπτει ότι τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της έκανε η Ευρωβουλή. Ειδικότερα η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε πληρωμές ύψους 145,6 δισ. ευρώ (αύξηση 8,1% σε σχέση με το 2017), ακολούθησε το Συμβούλιο με την κοινή του θέση στα 144,4 δισ. ευρώ, ενώ η Ευρωβουλή ζητούσε 146,7 δισ. ευρώ.
Τελικά το Συμβούλιο επέβαλε την άποψή του, προσθέτοντας 300 εκατ. ευρώ στην αρχική του θέση, ποσό κατά 900 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο που ζητούσε η Κομισιόν και 2 δισ. ευρώ χαμηλότερο από το ποσό που ζητούσε η Ευρωβουλή.
Αναφορικά με τη συμφωνία, το Συμβούλιο επιθυμεί να στηρίξει την έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με 66,4 δισ. ευρώ.
Στις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο αυτού του τομέα περιλαμβάνονται κυρίως:
- το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. με 11,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές,
- ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την ενίσχυση των διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των επικοινωνιών, με 2,1 δισ. ευρώ σε πληρωμές (αύξηση 31,7%), περιλαμβανομένων των συνεισφορών από το Ταμείο Συνοχής,
- το πρόγραμμα Erasmus+, με 2,1 δισ. ευρώ σε πληρωμές (+13,1%),
- το νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με 55,7 εκατ. ευρώ σε πληρωμές,
- η Ευρωπαϊκή Βοήθεια προς τους Απόρους, με 401,4 εκατ. ευρώ σε πληρωμές,
- η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, με 600 εκατ. ευρώ σε πληρωμές.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας, το Συμβούλιο προσυπέγραψε τα ποσά που πρότεινε η Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι 481,2 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας, την καθιέρωση συστήματος εισόδου/εξόδου και τη θέσπιση ευρωπαϊκού συστήματος ταξιδιωτικών πληροφοριών.
Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης 594,4 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών που πρότεινε η Επιτροπή για το ταμείο ασύλου, μετανάστευσης και ένταξης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης. Τα χρήματα θα βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και να μεριμνήσουν για την ένταξη των προσώπων που έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν και για την επιστροφή εκείνων που δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Επίσης, η θέση του Συμβουλίου περιλαμβάνει 220,6 εκατ. ευρώ σε πληρωμές για τον μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Ε.Ε. Παρέχει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να βοηθήσει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως η αιφνίδια και μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών.
Όσον αφορά τις διοικητικές δαπάνες, το Συμβούλιο αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επίτευξη του στόχου μείωσης του προσωπικού κατά 5%. Υπογράμμισε τη σημασία που έχει να διατηρηθεί υπό συνεχή παρακολούθηση το επίπεδο του προσωπικού σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η εξοικονόμηση κόστους δεν θα είναι προσωρινή.
Σχετικά με την απασχόληση έως το τέλος του 2016, περίπου 1,6 εκατ. νέοι άνθρωποι είχαν επωφεληθεί από δράσεις που υποστηρίχθηκαν από τη σχετική κοινοτική πρωτοβουλία, η οποία συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών ανεργίας στα περισσότερα κράτη-μέλη. Για τον σκοπό αυτό, θα διατεθεί στην εν λόγω πρωτοβουλία για την περίοδο 2017-2020 πρόσθετο ποσό 1,2 δισ. ευρώ.
Σε σχέση με την Τουρκία, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να μειώσουν τα κεφάλαια της προενταξιακής χρηματοδότησης κατά 105 εκατ. ευρώ (μετακινώντας επίσης 70 εκατ. ευρώ στο αποθεματικό), σε συνέχεια της επιδείνωσης της κατάστασης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Τέλος, οι διαπραγματευτές της Ευρωβουλής ζήτησαν και πέτυχαν τη συμπληρωματική ενίσχυση ύψους 34 εκατ. ευρώ για τους νέους αγρότες με στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, τα κεφάλαια για τη στήριξη αγροτικών πρακτικών που ωφελούν το κλίμα και το περιβάλλον αυξήθηκαν κατά 95 εκατ. ευρώ.