Aozora: Πλέον των 3,1 δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Τη μεγαλύτερη στην Ιαπωνία μέσα σε οκτώ χρόνια
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 10:44

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση τουλάχιστον 370 δισ. γιέν (3,1 δισ. δολ.) σε μετοχές, κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή που έχει να γίνει εδώ και οκτώ χρόνια στην Ιαπωνία, θα προχωρήσουν οι μέτοχοι της Aozora Bank Ltd. με επικεφαλής την Cerberus Partners LP.

Η πώληση μεριδίου τουλάχιστον 30% της τράπεζας, συμπεριλαμβάνει μερίδιο που κατέχει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Η δημόσια εγγραφή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της NTT DoCoMo Inc., που άντλησε 18,4 δισ. δολ. το 1998.

Η Cerberus πουλά μετοχές, μετά την προηγούμενη αποτυχία της τράπεζας να κερδίσει το ποσόν ρεκόρ των 120 δισ. γιέν πέρυις. Αυτή θα είναι η τρίτη ιαπωνική δανείστρια που πωλείται από επενδυτές των ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας εγγραφής της Shinsei Bank Ltd., το 2004 από την Ripplewood Holdings LLC.

Τα συνδυασμένα κέρδη των ιαπωνικών τραπεζών υπερδιπλασιάστηκαν τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, μετά το ξεκαθάρισμα των επισφαλών τους δανείων κατά τη διάρκεια τριών οικονομικών υφέσεων από το 1990. H Cerberus ανέλαβε τον έλεγχο της Aozora το 2003, τρία χρόνια μετά την αρχική επένδυση στο πλαίσιο ομίλου με επικεφαλής την Softbank Corp., του δισεκατομμυριούχου Μασαγιόσι Σον.

Η Goldman Sachs Group Inc., η Morgan Stanley και η Nikko Citigroup Ltd. θα διαχειριστούν τη δημόσια εγγραφή της Aozora, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, της κυβέρνησης και της Aozora, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Η Cerberus δεν έχει εκπρόσωπο στην Ασία.

Η πώληση των μετοχών θα γίνει το συντομότερο μετά την έγκριση από το Χρηματιστήριο του Τόκυο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπερβεί τα 374,8 δισ. γιέν που άντλησε η κρατική Electric Power Development Co., πριν από δύο χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα