Market Beat: Συνέχεια στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης από τη ροή θετικών ειδήσεων

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 08:58
UPD:09:04
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο έχουν προσθέσει σημαντικά στοιχεία στο μίγμα που διαμορφώνει τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς, ενώ σήμερα σημαντικό για την Ευρώπη είναιτο αποτέλεσμα της συνάντησης της Theresa May και του προεδρου της ΕΕ Jean-Claude Juncker για το Brexit. Οι αγορές της Ασίας δεν εμφάνισαν ευφορία σήμερα από το φόβο ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα σφίξει τη ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές και θα εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ τα futures του S&P 500 εμφάνισαν σημαντικά κέρδη (+0,60%).

Τα ζητήματα από το εσωτερικό (γ αξιολόγηση) που ανησυχούσαν και ανησυχούν τους επενδυτές, λειτουργούν υπέρ της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, απομένει στο διεθνές κλίμα να επηρεάσει ή να αφήσει αδιάφορους τους θεσμικούς στο ΧΑ που το έριξαν στις αγορές τραπεζικών μετοχών. Πιθανά να εκτίμησαν πως μικραίνουν οι πιθανότητες για μια ακόμη ΑΜΚ από πλευράς των συστημικών τραπεζών.

Το πόσο μετρά το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ που το ύψος της μπορεί να είναι ανώτερο από την χρηματιστηριακή της αξία συνολικά μπορεί να το διαπιστώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος από την πτώση της ΑΤΤ κατά -28,57% την Παρασκευή με το άκουσμα της προγραμματισμένης ΑΜΚ. Βέβαια είναι η ανησυχία για την διάλυση της αξίας των υφιστάμενων μετοχών με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 82 εκατ. ευρώ μπροστά σε άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. για παράδειγμα, που οδήγησε στο ξεπούλημα που έφερε την ΑΤΤ στην πρώτη θέση των πτωτικών blue chip στη βδομάδα με βουτιά -23,91%. 

Η ομάδα των blue chip που πήγε κόντρα στην άνοδο είναι πολυπληθής, αλλά οι επόμενες μεγαλύτερες απώλειες αφορούν στην ΜΟΗ -3,98%, και ακολουθούν ΒΙΟ -3,62%, ΑΔΜΗΕ -3,23%, ΜΠΕΛΑ -2,18%, ΕΕΕ -1,8%, ΑΡΑΙΓ -1,78%, ΣΑΡ -1,51%, ΔΕΗ -1,44%, ΓΡΙΒ -1,18%, και ΟΤΕ -0,48%. Με έντεκα από τις 26 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης πτωτικές και δυο αμετάβλητες ΤΙΤΚ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, γίνεται σαφές ότι σε μια σημαντική για την τάση ως το τέλος του έτους περίοδο, το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό ( στα μισά blue chip) και οι επί μέρους τακτικές ανά συνεδρίαση καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. 

Η εξήγηση για την εις βάρος των μετοχών του αντιτραπεζικού μπλοκ άνοδο των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ είναι απλή. Ακόμα οι διαχειριστές δεν τολμούν να εισάγουν φρέσκο χρήμα στην αγορά. Μάλλον περιμένουν το Eurogroup, κοντός ψαλμός δηλαδή. Έτσι για την ώρα, ρευστοποιούν θέσεις τους σε νικητές της περιόδου των πιέσεων στις συστημικές τράπεζες, για τοποθετηθούν τώρα σε αυτές. Ήτοι, στην αρχή μιας πιθανής ανόδου που θα κορυφωθεί λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, η οποία θα επαληθεύσει και τις προσδοκίες της στήλης για ξεπέρασμα της ζώνης μεταξύ των 770 - 780 μονάδων σύντομα.

Αυτό που χρειάζονται οι ξένοι θεσμικοί για να αποφασίσουν μια φρέσκια εισαγωγή κεφαλαίων στην αγορά μας, είναι μια σειρά ενδείξεων ως η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από το πρόγραμμα που οδηγεί στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η βάση αυτής της εκτίμησης αφορά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των διαχειριστών προς την ελληνική πλευρά που «παραδοσιακά» δυσκολεύεται να συμμορφωθεί «προς τας υποδείξεις» των πιστωτών. Αυτή τη φορά η… υποψία πως η «παράδοση» δεν θα τηρηθεί, λειτουργεί υπέρ της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Οι σκληρές εικόνες στις ειδήσεις, που αποτύπωσαν την βούληση για να μην ανατραπεί η διαδικασία των πλειστηριασμών, στεναχώρησαν κάθε ευαίσθητο θεατή. Αλλά οι ξένοι θεσμικοί τις εξέλαβαν ως ένα ακόμα λιθαράκι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης σχετικά με την αυθεντικότητα των προθέσεων της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα από την εκκρεμότητα στα κόκκινα δάνεια. 

Παράλληλα, υπήρξαν κινήσεις και δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαίων αρμοδίων, που υπογράμμισαν στους επαΐοντες πως οι εταίροι δεν θέλουν να στριμώξουν αλλά να διευκολύνουν τις εγχώριες τράπεζες. Ώστε να ανταποκριθούν χωρίς πρόβλημα, που θα αναδείκνυε ως απαραίτητες νέες ΑΜΚ, στα stress tests που θα γίνουν για τις ελληνικής τράπεζες πιο μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες. Η στάση του ΔΝΤ επί των ζητημάτων αυτών αρχίζει να φαίνεται πως έχει χάσει την αρχική της… ακαμψία.

Το σύνολο των ενεργών επενδυτών αυτές τις μέρες είχε εστιάσει την προσοχή του στο αν θα υπάρξει Staff Level Agreement συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δυο πλευρών μέχρι το σημερινό Eurogroup. Αυτό το ζητούμενο με βάση τις τελευταίες ειδήσεις εκπληρώθηκε. Αλλά διεθνώς οι επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, όπου η πολιτική ζωή εξακολουθεί να κολλάει στη λάσπη της πολιτικής αντιπαράθεσης, που υφίσταται ακόμα και μέσα στο κόμμα που ανέδειξε πρόεδρο και ελέγχει Βουλή των αντιπροσώπων και Γερουσία. Το διεθνές κλίμα παραμένει μια άγνωστη μεταβλητή στο σχηματισμό διάθεσης για ρίσκο στο ΧΑ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Τα γεγονότα και η επιστημονική φαντασία κινούν τις αγορές

Είναι γνωστό πως τις αγορές θεωρούν όλοι σαν μηχανισμό προεξόφλησης και στις αρχές κάθε Δεκέμβρη οι επαγγελματίες επενδυτές αναζητούν τα δεδομένα που θα τους δώσουν τις καλύτερες ενδείξεις για την πορεία των αξιών στην ερχόμενη χρονιά. Βέβαια οι Έλληνες επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκλωβίσει τις σκέψεις τους, αναφορικά με τις μελλοντικές επενδυτικές εξελίξεις, σε πράγματα ουσιαστικά μεν αλλά εκτός του σύγχρονου πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο την ώρα που φαίνεται πως το 2017 θα αποδειχθεί εξαιρετική χρονιά για την παγκόσμια ανάπτυξη και δύσκολα θα γεννηθούν προσδοκίες ότι το 2018 θα είναι ακόμα καλύτερο, οι μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί με βάση τα γεγονότα αισιοδοξούν.

Αυτοσυντηρούμενη ανάπτυξη

Η Barclay’s αναγνωρίζει πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει εισέλθει σε ένα αυτοσυντηρούμενο οικονομικό κύκλο. Γιατί το φορολογικό σχέδιο των ΗΠΑ φαίνεται να κινείται προς την πραγματοποίησή του. Αν περάσει, πιθανόν η Fed να αναβαθμίσει οριακά την πορεία προς τη σύσφιξη. Τότε θα υπάρξει μικρότερος συναλλαγματικός κίνδυνος για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, οπότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στο να ανακοινώσει την παύση των αγορών αξιών του ευρώ, μετά το Σεπτέμβριο του 2018. Μια τέτοια στροφή υποστηρίζεται από την ισχυρή προοπτική της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και της παγκόσμιας ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Η πιθανότητα μιας μέτριας ώθησης το επόμενο έτος, που προκαλείται από τη μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ, έχει αυξηθεί. Πιάνοντας μια προς μία τις μεγάλες οικονομίες σημείωσαν μεταξύ άλλων από το τμήμα ανάλυσης της Barclay’s: «Ποια θα ήταν η αποδοχή ενός τέτοιου φορολογικού σχεδίου για τις οικονομικές προοπτικές; Οι ελαφρώς καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για το 2018 θα συνεπαγόταν αναθεώρηση προς τα άνω των προβλέψεων της Fed για την ανάπτυξη και ανεργία για το επόμενο έτος. Αυτές οι αναθεωρήσεις θα οδηγήσουν τη Fed να στέλνει μηνύματα για τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, ενώ η καλύτερη ανάπτυξη και η χαμηλότερη ανεργία θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και τέσσερις τις αυξήσεις το 2018.

Μια πιο αποφασιστική Fed θα μετριάσει ενδεχόμενα τις πιέσεις στη σχέση ευρώ δολαρίου. Γεγονός που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στην ΕΚΤ για κατάργηση των αρνητικών επιτοκίων, που πιθανά να αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Μια τέτοια στροφή για την ΕΚΤ θα είναι συνεπής με την πιο ισχυρή και συγχρονισμένη οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ. Αυτή, συνεχίζει να μειώνει τον ποσοστό ανεργίας, φθάνοντας το 8,8% τον Οκτώβριο, έχοντας σταθερά μειούμενη τάση από το 2ο τρίμηνο του 2013. Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης και ανεργίας πραγματοποιείται επίσης στα περισσότερα κράτη μέλη.

Η ορμή στην οικονομική δραστηριότητα επιταχύνεται επίσης στην Ιαπωνία. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου και οι δείκτες πρόβλεψης για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι η παραγωγή είναι σε καλό δρόμο για να επιταχυνθεί το τέταρτο τρίμηνο. Επιπλέον, αναμένουμε ότι η πραγματική ανάπτυξη του Q3 θα αναθεωρηθεί ελαφρώς, φθάνοντας στο 1,8% από τρίμηνο σε τρίμηνο έναντι του αρχικού 1,4%, αντανακλώντας τις ανοδικές προσαρμογές στο κατά κεφαλή εισόδημα και στις επενδύσεις για αύξηση των ιδιωτικών αποθεμάτων. Τα κέρδη παρέμειναν αυξημένα στο τρίτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ, και οι εγχώριοι και οι υπερπόντιοι οδηγοί της οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τη σταδιακή αύξηση του κατά κεφαλή κεφαλαίου. Στην Κίνα, οι κίνδυνοι από την επιβολή των υπερβολικών πολιτικών σύσφιξης έχουν μειωθεί, κατά την άποψή μας, και είμαστε εποικοδομητικά διακείμενοι για την ανάπτυξη του 2018, λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές προς τις επενδύσεις εξελίξεις, τις σταθερές εξαγωγές και την έντονη αύξηση της κατανάλωσης».

Όλα τα παραπάνω στηρίζονται σε στιβαρά θεμελιώδη και υπογραμμίζουν πως το μέλλον φαινομενικά θα είναι ανέφελο, με πιθανότερη τη συνέχεια της ανόδου μέσα από τη δυναμική του melt-up που επικράτησε την τρέχουσα χρονιά.  

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη αν και με μια μέρα εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2642,22 μονάδες, είχε επίδοση +1,53% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +18,02%. Ο Dow, με μεταβολή +2,86%, έκλεισε στις 24.231,59 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +22,61%. Ο S&P400 ενισχύθηκε +1,90% με επίδοση στο 2017 +14,09%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,18%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +13,26%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,60%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +27,20%.

Ο χρυσός κινήθηκε ελαφρά πτωτικά, κατά -0,73%, στα 1283,10 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +11,38%. Παράλληλα το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά κατά -1,15%. Στο 2017 κερδίζει +8,16%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -1,47% στη βδομάδα και κερδίζει πλέον στο 2017 +2,21%. Ο DAX έπεσε -1,52%, με απόδοση στο 2017 +12,02%, ομοίως ο CAC είχε μεταβολή -1,36%, με απόδοση +9,35% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,31% και στο 2017 απέδωσε +7,84%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,38% στο 2017 κερδίζει 14,93%. Ο Bovespa της Βραζιλίας βούτηξε -2,55%, στο 2017 κερδίζει +19,99%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με απώλειες -1,41%, έχει επίδοση στο 2017 +3,55%.

Ο Nikkei, με μεταβολή +1,19%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +19,38%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -2,71% και επίδοση για το 2017 +22,15%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -2,51%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +23,31%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -2,65% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +32,15%. Πτώση -1,08% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +6,89%. 

Σκιώδες νομισματικό σύστημα και πετρέλαιο

Αξίζει σε αυτή τη συγκυρία να ερεθίσουμε λίγο τις σκέψεις των αναγνωστών, καθώς είχαμε τη συνάντηση του ΟΠΕΚ και την επιβεβαίωση της δέσμευσης των παραγωγών, για συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου. Υπήρξε παράλληλα επιβεβαίωση πως οι συμμετέχοντες στη συμφωνία και μη μέλη του ΟΠΕΚ, τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Παρά ταύτα η τιμή του πετρελαίου στη βδομάδα δεν ανέβηκε, παραμένοντας κάτω από τα 60 δολάρια για το αργό των ΗΠΑ, στο πλεόνασμα του οποίου, από σχιστολιθικό πετρέλαιο, αποδόθηκε αρχικά η υπερπροσφορά. 

Ορισμένοι ωστόσο αναφέρουν ως παράμετρο που παραλείπεται τη μείωση στη ζήτηση. Θυμίζοντας πως η κρίση του 2008 δεν τραυμάτισε μόνο βιομηχανικά εργοστάσια. Κάποια τα κατάστρεψε ολοσχερώς και παράλληλα αρκετές βιομηχανίες στράφηκαν σε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας. Ο Jeffrey Snider παρουσιάζει τον ρόλο της Κίνας στη διαμόρφωση της ζήτησης ως πολύπλοκο: Η οικονομία της Κίνας, ένας καθοριστικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία, και επιβραδύνεται πάλι, αφού δεν έχει επιτάχυνση, μετά από την ύφεση του 2015-16. Και όμως, οι Κινέζοι εισήγαγαν 281,1 εκατομμύρια τόνους αργού, 8,44 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό ήταν 12% περισσότερο από ό, τι εισήχθη κατά τους ίδιους μήνες το 2016, ήδη μια αισθητή αύξηση από τα προηγούμενα έτη.   

Οι Κινέζοι έδωσαν δάνεια στην Αγκόλα, ή τουλάχιστον σε τράπεζες αυτής της φτωχής αφρικανικής χώρας, που ανέρχονται τουλάχιστον σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια (το ακριβές ύψος δεν είναι γνωστό και διαφέρει ανάλογα με την πηγή) από τότε που έληξε το 2002 ο εμφύλιος πόλεμος. Η επιστροφή αυτών των δανείων έγινε πολύ δυσχερής για την παραγωγό πετρελαίου. Έτσι η εξόφληση γίνεται ολοένα και περισσότερο με τη μορφή αργού πετρελαίου. Συνεχίζοντας υποστηρίζει πως Κίνα και Αγκόλα έχουν πρόβλημα με το δολάριο, που τις επηρεάζει πολύ. Λαμβάνοντας το σύνολο ή σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου της Αγκόλα αντί των δολαρίων, μειώνει τις απαιτήσεις της Κίνας σε δολάρια. Βοηθά όχι μόνο στη μείωση της ζήτησης της Κίνας σε δολάρια σήμερα, αλλά και στο μέλλον.

Επιστημονική φαντασία και χρηματιστήρια

Οι επί μέρους τομείς του S&P500 που με βάση τα κλεισίματα ως το τέλος της τρίτης βδομάδας του Νοέμβρη άνθισαν φέτος, ήτοι οι νικητές του S & P 500 είναι: Εξοπλισμός Ημιαγωγών (75,9%), Χαρτοπαικτικές λέσχες και τυχερά παιχνίδια (65,8%), Κατασκευές Οικιών (62,9%); Λογισμικό για apps (58,2%); Λογισμικό οικιακής ψυχαγωγίας (57,5%), Είδη φροντίδας της υγείας (49,3%), Ανταλλακτικά και εξοπλισμός αυτοκινήτων (45,9%), Εργαλεία και υπηρεσίες ανθρωπιστικών επιστημών (45,4%), Διαδικτυακό και άμεσο μάρκετινγκ λιανικών πώλησεων (43,8%) και Υλικά Τεχνολογίας για Αποθήκευση & Περιφερειακά (43,5%)

Οι μόνοι δύο «παραδοσιακοί» τομείς βρίσκονται σε δρόμο για να γράψουν μείωση στα κέρδη τους το 2017, της Ακίνητης Περιουσίας και των Τηλεπικοινωνιών. Αυτοί αναμένεται να δημοσιεύσουν ζημίες άλλη μια φορά το επόμενο έτος. Ο τομέας της Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται να σημειώσει πτώση των κερδών κατά 15,8% φέτος, ακολουθούμενη από πτώση 9,7% το 2018.

Ο αριθμός των ρομπότ που «κατοικούν» στα εργοστάσιο συνεχίζει να χτυπά νέα υψηλά, καθώς τα οφέλη τους είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Πείθει γρήγορα μια ματιά σε μερικές από τις τελευταίες τάσεις. Οι πωλήσεις βιομηχανικών ρομπότ παγκόσμια αυξήθηκαν κατά 18% στα 13,1 δις Δολάρια το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR). Ο αριθμός αυτός συνήθως δεν περιλαμβάνει το κόστος του λογισμικού, των περιφερειακών και της μηχανικής συστημάτων. Το κόστος για ολόκληρο το ρομποτικό σύστημα είναι περίπου τριπλάσιο.

Οι πωλήσεις μονάδων ρομπότ το 2016 αυξήθηκαν κατά 16%, σε 294.312, το τέταρτο συνεχόμενο, ετήσιο ρεκόρ στις πωλήσεις μονάδων. Η IFR αναμένει ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν ισχυρές, θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 18% φέτος και κατά τουλάχιστον 15% κατά μέσο όρο ετησίως από το 2018 έως το 2020.

Το 2016, πέντε μεγάλες αγορές αντιπροσώπευαν το 74% του συνολικού όγκου πωλήσεων ρομπότ. Οι κορυφαίες αγορές είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των βιομηχανικών ρομπότ είναι στην Κίνα και οι πωλήσεις σε αυτό το έθνος αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, στο 27% το 2016, σε σχέση με άλλες χώρες. Οι μεγαλύτεροι χρήστες ρομπότ είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες ηλεκτρονικών.

Αλλά αυτά είναι μόνο τα παιδικά βήματα σε σχέση με το μέλλον που κάποιοι αποκαλούν "Βιομηχανία 4.0", όπου ενσωματώνονται τα ρομπότ με τα δίκτυα μηχανών και συστημάτων μέσα στα εργοστάσια. Ήδη το όνομά τους από robots έγινε cobots  από το collaborative robots

ΧΑ
Εβδομάδα κυριαρχίας της ανοδικής τάσης

Η σειρά των συνεδριάσεων από τις 2 Νοεμβρίου ως και την 1/12 έχει δώσει στην πορεία του μέσου όρου σχήμα V. Από τις 2/11, με δέκα συνεδριάσεις, ο ΓΔ ερχόμενος από τις 770 χονδρικά, την ενδέκατη, χτύπησε στις 700 μονάδες και αναπήδησε. Από τις 17/11 ως σήμερα 4/12 μεσολάβησαν ένδεκα σύνοδοι εκ των οποίων εννέα ανοδικές και ο μέσος όρος σκαρφάλωσε στις 748,66 μονάδες, αφού την εβδομάδα που πέρασε, με πέντε στα πέντε ανοδικά κλεισίματα, κέρδισε +3,51%. Η δεύτερη στη σειρά ανοδική εβδομάδα είχε στην κατάληξή της την πρώτη σύνοδο του Δεκέμβρη.

Έχουμε στατιστικά την αντισυμμετρική πορεία των βασικών δεικτών, με κάθοδο και ανοδική αντίδραση μετά, ως τις 750,51 (μέγιστο στις 1/12).  Συνεπώς, τα μέχρις στιγμής κέρδη δεν έφεραν την πλήρη επιστροφή στα επίπεδα από όπου ξεκίνησε η διόρθωση. Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα σταματήσει το τρέχον rebound. Απλά, η υπέρβαση του επιπέδου των 725 μονάδων αποτέλεσε βασανιστική διαδικασία και μάλιστα στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε, ήταν ένα από τα βασικά ζητούμενα ( στόχος) για την τεχνική ανάλυση.

Τη Δευτέρα η αγορά δεν έστειλε θετικά μηνύματα, καθώς χρειάστηκαν οι δημοπρασίες στο τέλος, για να κλείσει ο ΓΔ ψηλότερα +0,17% στις 724,39 μονάδες με ανώτερη τις 725,72 και ο 26άρης έκλεισε στις 1889,73 με μεταβολή +0,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 28,878 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,113 εκατ. Το βασικό χαρακτηριστικό της συνόδου ήταν η μικτή εικόνα των μεταβολών των τραπεζικών μετοχών και το χαμηλό (21,65%) ποσοστό του τζίρου των συστημικών τραπεζών στο συνολικό. 

Την Τρίτη όμως, έπιασε η αγορά το στόχο κλείνοντας στις 726,17 μονάδες αν και μέγιστο μέρας ήταν πάνω από τις 730. Οι τραπεζικές μετοχές  πήραν στην πλάτη τους την αγορά και ο τζίρος των συστημικών βρέθηκε πάνω από το 38% του συνολικού που ήταν 40,522 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,031 εκατ. Ο 26άρης έκλεισε στις 1892,74 μονάδες με μεταβολή +0,16%, ενώ ο δείκτης των Τραπεζών με κέρδη +4,25%, ξεπέρασε τη σκληρή για αυτόν οροφή στις 680 μονάδες.

Την Τετάρτη, στην προτελευταία σύνοδο του Νοεμβρίου, οι θεσμικοί με τις κινήσεις τους ξεκαθάρισαν το τοπίο. Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και το κλείσιμο των βιβλίων για το 2017, από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, προμηνούσαν για αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 71,869 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,574 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,67% και έφθασε στις 738,31 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1924,92 με μεταβολή +1,70%. Οι συστημικές τράπεζες, που αποτελούσαν το 59,50% του συνολικού τζίρου, ενισχύθηκαν κατά +6,50%. 

Η επόμενη σύνοδος, στη μεγαλύτερη διάρκειά της, ήταν υπόδειγμα πλαγιοκαθοδικής δυναμικής την οποία οι περισσότεροι διαχειριστές περίμεναν, μετά την ανατροπή της συσσώρευσης γύρω από τις 725 μονάδες. Αυτό που δεν αναμενόταν ωστόσο, ήταν η ανατροπή, μέσω των δημοπρασιών, του αποτελέσματος της διόρθωσης που έφερε τον ΓΔ στις 17:00 στις 730,97 μονάδες (8 χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης). Ο μέσος όρος μαζί με την εκτίναξη του τζίρου στα 92,556 εκατ. ευρώ κατέληξε στις 740,20 μονάδες με άνοδο +0,26%, όταν ο 26άρης εμφάνισε απώλειες -0,22% καταλήγοντας στις 1920,77.

Στη συνεδρίαση που όρισε το ξεκίνημα του Δεκεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική μεταβολή μετά από παράξενη πορεία. Είχαμε τη λύτρωση από την κόντρα των αισιόδοξων εναντίον όσων με τις κινήσεις τους έβλεπαν πιθανή τη συνέχεια στην πτώση. Είναι γνωστό πως ορισμένοι διαχειριστές του εξωτερικού, χωρίς δεσμεύσεις ανάλογες όσων διαχειρίζονται παθητικά ή μετοχικά αμοιβαία, κέρδιζαν σταθερά από τον Σεπτέμβρη και μετά, στοιχηματίζοντας στην πτώση της αγοράς. Μέσω των short θέσεων που σχημάτιζαν σε τραπεζικά blue chip. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη, άρχισαν να χάνουν στο ταμπλό τις μάχες με τους αισιόδοξους, που επέμειναν αγοραστικά.  Τα μεγάλα κέρδη του τραπεζικού δείκτη σε μικρό χρονικό διάστημα σε κάποιο βαθμό σχετίζονται με τις αγορές για κάλυψη ανοικτών θέσεων από στοιχήματα short.

Την Παρασκευή στο πρώτο μέρος είχαμε την τελευταία μάχη μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων» με ισορροπία γύρω από τις 740 μονάδες. Η παραίτηση των τελευταίων επέτρεψε στους πωλητές μετοχών  από τις 14:00 και μετά να ζητάνε όλο και ψηλότερες τιμές για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ανεβάζοντας τον ΓΔ ως τις 750,5 μονάδες με κλείσιμο στις 748,66. Εκπληρώνοντας με το παραπάνω τις επιθυμίες των πλέον αισιόδοξων. Μια μέρα που τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης γονάτιζαν η άνοδος του ΓΔ κατά +1,14% συνέβαλε για να βρεθεί και ο 26άρης στις 1947,78 με μεταβολή +1,41%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,858 εκατ. ευρώ, ορίζοντας μέσο ημερήσιο τζίρο στη βδομάδα τα 60,5 εκατ. με τον αντίστοιχο των πακέτων στα 4,95 εκατ. ευρώ.

Η κληρονομιά που παραλαμβάνει η δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου είναι ανοδική. Αλλά οι traders στα παράγωγα, που κυριαρχούν οι εγχώριοι επαγγελματίες επενδυτές, δεν τολμούν να δώσουν τιμή εκκαθάρισης στα ΣΜΕ του 26άρη ανώτερη από το κλείσιμό του. Αντίθετα το ΣΜΕ υστερεί κατά 31,25 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Επιμονή στα δυσοίωνα στοιχήματα, παρά τα κέρδη του FTSE26

Στη σύνοδο της Παρασκευής 1/12, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη, στο πρώτο μέρος, πλάγια πορεία κοντά στο κλείσιμο της Πέμπτης. αλλά τον πέρασαν σε θετικό πεδίο μόνιμα μετά τις 14:00 και τον κράτησαν εκεί με σταθερή ανοδική δυναμική ως τις δημοπρασίες. Το ελάχιστο ημέρας ήταν στις 1913,00 μονάδες (-0,40%) και ορίστηκε στις 10:40. Το μέγιστο ήταν οι 1952,72 (+1,66%) μονάδες και εμφανίστηκε στις 15:45. Το κλείσιμο έγινε στις 1947,78, με μεταβολή +1,41%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,348 εκατ. ευρώ.                                                                                

Για τη σειρά Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1354 συμβολαίων, με ανώτερο στις 1942,00 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 1900,00 και ορίστηκαν 6543 από 6815 ανοικτές θέσεις με εκκαθάριση στις 1916,50 μονάδες. Για την σειρά Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 280 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις ορίστηκαν σε 681 με εκκαθάριση στις 1917,00 μονάδες. Οι traders διατήρησαν την προ-πορεία του δείκτη, έναντι του ΣΜΕ Δεκεμβρίου, στις 31,25 από 30,75 μονάδες.

Στην πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Δεκεμβρίου, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Σημειώθηκε πάλι μέτρια (+16,1%) αύξηση της έκθεσης σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Δεκεμβρίου, πέρασε πάνω από τα 1435 τη μέρα. Ο FTSE26 κατέληξε στις 1947,78 μονάδες με μεταβολή +3,56%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν αυξήθηκε κατά 30% περίπου από αυτόν της περασμένης.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ενισχύθηκαν +29,9%, όταν οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 8198 από 6311. Ο μέσος όγκος της σειράς Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 1436 από 1215 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Ιανουαρίου αυξήθηκε σε 204 από 48 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 681 από 229 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Δεκεμβρίου, ορίστηκε στις 1917,00 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 26άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 31,25 μονάδων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Με την έναρξη των πλειστηριασμών, ανέκαμψε και η Αγορά. Άμεσα "αλλαξοπίστησαν" και οι Υπουργοί και στηρίζουν την αναγκαιότητα του μέτρου. Τώρα η έμφαση θα δοθεί στις Αποκρατικοποιήσεις και στις απαιτήσεις της γ’ αξιολόγησης που επικεντρώνεται, κυρίως, σε δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές.

Από την άλλη το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Μετά την επιτυχή ανταλλαγή των ομολόγων του PSI με νέες εκδόσεις, η καμπύλη επιτοκίων της Ελλάδας βελτιώνεται και αυτό μπορεί να φέρει αναβαθμίσεις από τους Διεθνείς Οίκους και να κάνει εφικτή κάποια δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να διαφημιστεί σαν έξοδος από τα μνημόνια και να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις από τα παραπάνω.

Επίσης το πακέτο Junker, τώρα "παίρνει φόρα", αλλά οι όποιες χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία έχουν σαν προϋπόθεση τη συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα. Οπότε οι Αγορές πρέπει να ικανοποιηθούν. Τεχνικά οι 743 - 744 μονάδες του Δείκτη ήταν η πρώτη σημαντική αντίσταση, ενώ μετά ανοίγουν περιθώρια για καλύτερη πορεία των τιμών. Η πρόοδος στα "κόκκινα" δάνεια βελτιώνει και την εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζών. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων και η πορεία της γ’ αξιολόγησης θα κρίνει τη συνέχεια.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Σχεδόν 7% έχει 'αρπάξει' ανοδικά ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά την επαφή με το ψυχολογικό όριο στήριξης των 700 μονάδων, 'αναπνέοντας', έτσι, μετά από 15 συνεδριάσεις πάνω από τη ζώνη καθοδικής εγρήγορσης των 715 με 738 μονάδων.

Ζητούμενο για τους αγοραστές είναι κατά πρώτον, η διατήρηση του Δείκτη άνω των 730 μονάδων και κατά δεύτερο η αύξηση του τζίρου συναλλαγών και η προσπάθεια ανάβασης προς το επόμενο σημείο βραχυχρόνιας αντίστασης των 755 μονάδων. Πιθανή επιτυχής εκτέλεση του εν λόγω σεναρίου, θα βάλει τις βάσεις για μια πρώτη κρούση με το σκληρό επίπεδο λήξης των προηγούμενων διπλών τοπικών στις 765 με 770 μονάδες.

Οποιαδήποτε όμως επιστροφή του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 720 με 715 μονάδες, θα οδηγήσει αρκετούς ενεργούς επενδυτές σε πιεστικές ρευστοποιήσεις αναδιάρθρωσης.

"Βαριά είναι τα βήματα" της τελευταίας ανόδου του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς παρά τη βραχυχρόνια ανοδική διαφυγή από τις 1880 μονάδες, αρκετά Δεικτοβαρή "χαρτιά", πλην των συστημικών Τραπεζών, όπως για παράδειγμα η Motor Oil, η Coca Cola, ο Μυτιληναίος και ο Τιτάνας, δείχνουν εδώ και μέρες εμφανή σημάδια κοπώσεως.

Χαρακτηριστική είναι επίσης, από τεχνικής απόψεως και η διαγραμματική συμπεριφορά του γνωστού ταλαντωτή Relative Strength Index - RSI, όπου αδυνατεί να ξεπεράσει την προηγούμενη αποτυπωμένη οροφή αγοραστικής "ενέργειας". Πιθανό "pullback" προς το σημείο των 1880 μονάδων, θα θέσει τους πωλητές σε θέσεις μάχης.

Ο Τραπεζικός Δείκτης αφού πρώτα "είδε", συνειρμικά, "το χάρο με τα μάτια του" λίγο πριν το χείλος του διαγραμματικού γκρεμού των 604 μονάδων, "ανέκρουσε πρύμναν" δίνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα +24% σε όσους φυσικά τολμηρούς προέβλεψαν τη στροφή του.

Από εδώ και έπειτα, για να δώσει συνέχεια στην εύφορη για τα χαρτοφυλάκια ανοδική κίνηση θα πρέπει να διαφύγει από τη γραμμή αντίστασης, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες στις 760 μονάδες, περίπου, με επιβεβαίωση τριών συνεδριάσεων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Με ένα εμφατικό σερί 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, απάντησε η Αγορά στις επιφυλάξεις των 'σκεπτικιστών' των προηγούμενων εβδομάδων, αποφορτίζοντας ένα κλίμα δυσπιστίας που είχε αρχίσει να αποκτά οπαδούς, πέρα και από τους Τραπεζικούς τίτλους. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί ξανά τον Απρίλιο, όταν το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων έφθασε τις 13.

Η επίδοση αυτή κάθε άλλο πάρα εύκολα επιτεύχθηκε. Ο Γενικός Δείκτης "ταλαιπωρήθηκε" πολύ, παρουσίασε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και -1,2%, ενώ το θετικό πρόσημο την Πέμπτη ήρθε στις… καθυστερήσεις των τελικών δημοπρασιών.

Λίγο τα αποτελέσματα των εισηγμένων και κυρίως τα σχόλια των τηλεδιασκέψεων, λίγο η αναδιάρθρωση του MSCI, λίγο η αναστολή της απεργίας των συμβολαιογράφων, λίγο η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ξύπνησαν την Αγορά και έδωσαν εναύσματα δραστηριοποίησης σε μεγαλύτερο πλήθος εταιρειών στο ταμπλώ.

Σε αντίθεση με άλλες αξιολογήσεις, επικρατεί η αίσθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, δημιουργεί ένα θετικό άκουσμα ως προς την επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων, την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και την προώθηση της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Από εκεί και πέρα φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση 7επτίας, που θα συμπληρώσει την καμπύλη των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων και θα φέρει πιο κοντά την έξοδο της Χώρας από την δανειακή μνημονιακή σύμβαση.

Αν ο οδικός δρόμος που περιγράφεται διανυθεί χωρίς αρνητικές εκπλήξεις, ή άλλες καθυστερήσεις, τότε η συζήτηση για το χρέος θα μπει δυνατά στην ατζέντα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολικότερη αναθεώρηση των προοπτικών της Χώρας.

Ως τώρα τα νέα από το μέτωπο της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου είχαν ως επί το πλείστον θετικές αναγνώσεις:

Οι Τράπεζες είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους μείωσης των επισφαλών ανοιγμάτων, εξασφαλίζοντας μικρή κερδοφορία σε μητρικό επίπεδο στο σύνολο της χρήσης, ενώ οι αρχικές επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 είναι εντός των κεφαλαιακών δυνατοτήτων τους.

Τα Διυλιστήρια έχουν κέρδη ρεκόρ με ικανοποιητικά προμερίσματα, το Λιανικό Εμπόριο είχε, σε γενικές γραμμές, ικανοποιητικές επιδόσεις κερδών και ταμειακών ροών, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean και ΟΠΑΠ κινήθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Επομένως, θεμελιωδώς υπάρχουν οι αφορμές για θετικές αναθεωρήσεις που θα υποστήριζαν ένα υψηλότερο ανοδικό περιθώριο, για τις περισσότερες εταιρείες του Δείκτη.

Τεχνικά, τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκοψε ανοδικά τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών, επιβεβαιώνοντας το σήμα αγορών από το MACD (24/11). Ο τζίρος ήταν εποικοδομητικός ως προς την απορρόφηση της προσφοράς, ωστόσο θα απαιτηθεί η διατήρησή του σε επίπεδα μέσης ημερήσια δραστηριότητας 50 – 60 εκατ. ευρώ, για να έχει κάποια συνέχεια το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τις 700 μονάδες.

Οι πωλητές έχασαν την ευκαιρία να φέρουν αλλάξουν επίπεδα στον Γενικό Δείκτη, ωστόσο το διάγραμμα δεν είναι ακόμα καθαρά ανοδικό και μένει ένα ακόμα επίπεδο που η κατάκτησή του θα σηματοδοτήσει την καθαρή αλλαγή της τάσης.

Η διάσπαση των 760 -770 μονάδων συμπίπτει πλέον με τον ΚΜΟ των 200 ημερών, επίπεδο αναφοράς για τις επόμενες δύο εβδομάδες όπου εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να υπερβεί για τέταρτη φορά μετά το Σεπτέμβριο. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, πριν η Αγορά εισέλθει στις εποχικές συναλλαγές, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Με Eurogroup ξεκινάει η ερχόμενη εβδομάδα την Δευτέρα (4/12) στο οποίο ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα δοθεί το "πράσινο" φως για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις του ΟΠΑΠ και της Ελτράκ, με θέματα την διανομή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Στις 6 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο και το τελευταίο συμβούλιο της ΕΚΤ που θα αποφασίσει για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Σήμερα

Το δολάριο ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων τη Δευτέρα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S & P εμφάνισαν σημαντικά κέρδη, καθώς οι traders «γιόρτασαν» το πέρασμα του νομοσχεδίου για τις περικοπές φόρων στη Γερουσία το Σαββατοκύριακο, κίνηση που αυξάνει την πιθανότητα επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι μετοχές της Ασίας εμφάνισαν λιγότερη ευφορία με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Asia Pacific εκτός της Ιαπωνίας να κυμαίνεται κοντά σε ένα χαμηλό μήνα από το φόβο ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα σφίξει τη ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές και θα εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι επενδυτές σήμερα θα εστιάσουν την προσοχή τους σε μια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Βρετανή πρωθυπουργό Theresa May και τον πρόεδρο της ΕΕ Jean-Claude Juncker για να εργαστούν προς μια συμφωνία σχετική με το Brexit.

Το ευρώ υποχώρησε 0,1% έναντι του δολαρίου, ενώ η βρετανική λίρα ήταν σταθερή λόγω των αναφορών των μέσων ενημέρωσης ότι μια συμφωνία ήταν κοντά αναφορικά με τους όρους του διαζυγίου Brexit.

Η Γερουσία των ΗΠΑ έφερε τους Ρεπουμπλικάνους και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, πιο κοντά στο στόχο τους να μειώσουν τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους. Η κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τα εταιρικά κέρδη και να οδηγήσει σε μια σειρά από buy-backs μετοχών. Οι χρηματιστηριακές αγορές των Η.Π.Α. έχουν ήδη εμφανίσει κέρδη για μήνες, με την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει σημαντικές φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις.

Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας και ο SSE Composite στη Σαγκάη μειώθηκαν κατά 0,2% ο καθένας, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν κατά 0,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,2%.

Οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν και οι αποδόσεις αυξήθηκαν έντονα οι αποδόσεις των δύο ετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 1,806%, ενώ για το 10ετές ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,4026%.

Ο Δείκτης DXY για το Δολάριο πρόσθεσε 0,2% έναντι των κυριότερων νομισμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα