Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το πετρέλαιο

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2006 13:30

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου, μετά τη χθεσινή τους άνοδο, καθώς εικάζεται ότι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ θα προσφερθούν για την εθελοντική μείωση της παραγωγής, με στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη στη Βιέννη στις 18 και τις 19 Οκτωβρίου, για να συζητήσει το θέμα μείωσης των προμηθειών και η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής μέλος του Οργανισμού θα στηρίξει μια ομόφωνη απόφαση, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «αλ-Χαγιάτ», επικαλούμενο αξιωματούχο του ΟΠΕΚ, χωρίς να πει το όνομά του. Η Νιγηρία και η Βενεζουέλα ανακοίνωσαν τη μείωση της παραγωγής τους, συνολικά κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ σκέφτονται μειώσεις για στήριξη των τιμών του πετρελαίου που υποχώρησαν 23% από τα επίπεδα ρεκόρ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 15 σεντς, φθάνοντας στα 59,88 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 9:28 π.μ., ώρα Λονδίνου. Τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν έως 1,56 δολ. χθες και έκλεισαν 1% υψηλότερα. Στη Ν. Υόρκη το πετρέλαιο είναι 23% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκε στις 14 Ιουλίου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησε 15 σεντς στα 59,85 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου στις 9:27 π.μ., μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 78 σεντς.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Εντμουντ Νταουκόρου, πίεσε αυτήν την εβδομάδα τα μέλη του Οργανισμού να μειώσουν την παραγωγή, πριν από την επόμενη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου. Ο ΟΠΕΚ προμηθεύει το 40% του παγκοσμίου πετρελαίου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Λιβύης, της Αλγερίας, του Κουβέϊτ και του Ιράν, ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να αναζωογονήσουν τις τιμές που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 2,5 μηνών, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία γι αυτό, δήλωσε χθες ο Νταουκόρου, μιλώντας τηλεφωνικώς από την Αμπούτζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα