SZ: Από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 00:35
UPD:00:43
SOOC/Aris Oikonomou

«Από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με αφορμή τα σχέδια της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Η SZ παρατηρεί: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε Νομισματικό Ταμείο. Σε προσχέδιο εγγράφου της Κομισιόν, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα αναφέρεται ότι "το ΕΝΤ θα μπορούσε μελλοντικά να στηρίξει πολιτικές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει μια σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη"».

«Η διαδικασία σταθεροποίησης προορίζεται για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι οικονομολόγοι μιλούν για ασύμμετρα σοκ. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, κλυδωνισμών της ιρλανδικής οικονομίας λόγω Brexit ή οικονομικής κρίσης στην Ισπανία λόγω της Καταλονίας, οι άλλες χώρες - μέλη θα είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια», συνεχίζει η SZ και καταλήγει:

«Το ερώτημα είναι ωστόσο από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια. Και ποιος θα αποφασίζει εν τέλει αν πρόκειται για ένα ασύμμετρο σοκ ή για οικονομικά προβλήματα για τα οποία ευθύνεται αποκλειστικά το εν λόγω κράτος».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα