Βλέπουν τέλος του QE της ΕΚΤ σε έναν χρόνο

Καμπανάκι BIS για τα χαμηλά επιτόκια
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 14:01
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Από την έντυπη έκδοση

Η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων τον επόμενο Σεπτέμβριο, όπως εκτιμά η πλειονότητα οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters. Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών κρούει για μία ακόμη φορά τον κώδωνα για τους κινδύνους από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, καλώντας τις κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν δράση προτού να είναι αργά. «Η αναβολή εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής ενέχει κινδύνους», προειδοποίησε ο Χάιμε Καρουάνα, γενικός διευθυντής της BIS, η θητεία του οποίου ολοκληρώθηκε χθες.

Οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα σταματήσει πράγματι τις αγορές τον επόμενο Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι «βλέπουν» τίτλους τέλους του QE στα τέλη του 2018, με έναν μικρό αριθμό των ερωτηθέντων να αναφέρει τα μέσα του 2019.

Η δημοσκόπηση του Reuters, που πραγματοποιήθηκε από 24 έως 29 Νοεμβρίου, καταδεικνύει επίσης την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην οικονομία της Ευρωζώνης. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος και το 2,1% το 2018.

Οι 34 από του 52 οικονομολόγους, που απάντησαν μία πρόσθετη ερώτηση, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ «θα έπρεπε» να ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι 52 από τους 60 οικονομολόγους, που απάντησαν σε μία άλλη ερώτηση, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει το τύπωμα χρήματος έως το τέλος του 2018, αλλά ήταν διχασμένοι για το αν αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα