«Μη δεσμευτικός» ο χαρακτήρας της απόφασης του ΚΑΣ

Αναρμόδιο για το ζήτημα του ύψους των κτηρίων στην επένδυση στο Ελληνικό το υπουργείο Πολιτισμού
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 13:59
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Λυδία Κονιόρδου, υπουργός Πολιτισμού: «Το ύψος των κτηρίων είναι κατά βάση αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα εκδώσει και το προεδρικό διάταγμα».

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Αναρμόδιο για το ζήτημα του ύψους των κτηρίων στην επένδυση στο Ελληνικό χαρακτήρισε το υπουργείο Πολιτισμού η κάτοχος του χαρτοφυλακίου, Λυδία Κονιόρδου, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η απόφαση του ΚΑΣ για το θέμα δεν έχει δεσμευτικό αλλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Διευκρίνισε επίσης ότι με την απόφαση χαρακτηρίστηκαν περιοχές του πρώην αεροδρομίου που δεν επρόκειτο να αξιοποιηθούν από την παραχωρησιούχο εταιρεία.

Απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σχετικά με την πρόοδο της επένδυσης αλλά και τη σχετική απόφαση του ΚΑΣ, η κυρία Κονιόρδου ξεκαθάρισε ότι το ύψος των κτηρίων δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού. «Το ύψος, όπως ίσως γνωρίζετε, δεν είναι μια αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά είναι κατά βάση αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα εκδώσει και το προεδρικό διάταγμα» ανέφερε η κυρία Κονιόρδου.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι όροι που τέθηκαν στη σχετική απόφαση του ΚΑΣ δεν είναι δεσμευτικοί. «Ο όρος αυτός που ετέθη είναι ένας όρος δυνητικός, έχει έναν ευκτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό, σύμφωνα με την άποψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» είπε η κυρία Κονιόρδου. Η υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε, επίσης, ότι από την απόφαση του ΚΑΣ δεν εμποδίζεται η δόμηση. «Δεν έχει κηρυχθεί η Ζώνη Α που σημαίνει ότι δεν εμποδίζεται η δόμηση στην περιοχή» είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τελικά το ΚΑΣ προέκρινε τη μικρότερη από τις τρεις εισηγήσεις, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηρίζει τις περιοχές που «ούτως ή άλλως δεν προβλέπονταν να αξιοποιηθούν από την εταιρεία».

Η κυρία Κονιόρδου αντέκρουσε τις αιτιάσεις του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περί ανατροπής των όρων της σύμβασης από πλευράς της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει καμία ανατροπή των όρων, δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Θεωρούμε ότι η απόφαση του ΚΑΣ δεν εμποδίζει την επένδυση και πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή και προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά ταυτόχρονα και η επένδυση μπορεί να συνεχίσει» είπε η υπουργός Πολιτισμού. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου της Lamda που αναφέρουν ότι η εταιρεία είναι έτοιμη για την εκκίνηση του έργου.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική» την αναφορά της κυρίας Κονιόρδου στο «μη δεσμευτικό» χαρακτήρα της απόφασης του ΚΑΣ για το ύψος των κτηρίων. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα θέσει σχετικό ερώτημα και στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα κληθεί να εκδώσει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σημείωσε, όμως, ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορεί να υπογραφεί, όπως πάνε οι διαδικασίες, εντός του Δεκεμβρίου. «Οι μπουλντόζες που έλεγε ο κ. Φλαμπουράρης θα αργήσουν, θα μας πιάσει χειμώνας» προέβλεψε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα