Βρυξέλλες: Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία έως τη Δευτέρα

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 12:16
UPD:12:19
SOOC/Alexandros Michailidis

Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου

Αισιόδοξος για επίτευξη μέχρι τη Δευτέρα συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς με αφορμή τη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα και σημειώνουν πρόοδο στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. «Ελπίζω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα σημάνει και την οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα πρέπει, στη συνέχεια να εκπληρώσει η Ελλάδα όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οριστική πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης προγραμματίζεται για τις 22 Ιανουαρίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκλέξουν και το νέο πρόεδρο του Εurogroup, ο οποίος θα διαδεχθεί στις 30 Ιανουαριου τον απερχόμενο Γερούν Ντέισελμπλπλουμ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Οι υπουργοί θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, που είναι οι συνάδελφοί τους της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου και της Λετονίας. Για την εκλογή του προέδρου απαιτούνται οι ψήφοι τουλάχιστον 10 εκ των 19 χωρών της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα