FT: Φαβορί για την προεδρία του Eurogroup o Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 13:22
UPD:13:25
EPA/MANUEL DE ALMEIDA

Λόγω των επιδόσεών του, ο Σεντένο είχε χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως «Ρονάλντο» του Eurogroup, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ως επικρατέστερος διεκδικητής της προεδρίας του Eurogroup εμφανίζεται ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Αρχηγοί κρατών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν αργά χθες στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου συζήτησαν για τους πιθανούς υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής του Eorogroup.

Σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση των συνομιλιών, τους οποίους επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η υποψηφιότητα του Σεντένο έτυχε μεγαλύτερης στήριξης σε σχέση με αυτή του Ιταλού Πιερ Κάρλο Πάντοαν – του έτερου κεντροαριστερού υποψηφίου στην κούρσα διαδοχής.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους έως σήμερα. Η επίσημη λίστα των υποψηφίων θα δημοσιοποιηθεί αύριο, με τους 19 υπουργούς στη συνέχεια να αποφασίζουν σε μυστική ψηφοφορία για τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ την Δευτέρα.

Ο 50χρονος Σεντένο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα, με τη Λισαβόνα να μειώνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Λόγω των επιδόσεών του, ο Σεντένο είχε χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως «Ρονάλντο» του Eurogroup, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα