Bραζιλία: Στα 40 εκατ. σάκους η επόμενη παραγωγή καφέ

Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2006 11:33

ΕΩΣ 40 εκατ. σάκους καφέ θα μαζέψουν την επόμενη εσοδεία οι καλλιεργητές του προϊόντος στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο, περίπου ίση με τη φετινή παραγωγή, κατά τη διάρκεια τη μικρότερης περιόδου του διετούς κύκλου εσοδείας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κλάδου.

Η αύξηση των τιμών του καφέ πέρυσι, ώθησε του καλλιεργητές να δαπανήσουν περισσότερα σε προσθετικά με στόχο την αύξηση των αποδόσεων της επόμενης εσοδείας, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τον Guilherme Braga, γενικό διευθυντή του συμβουλίου εξαγωγέων καφέ της Βραζιλίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Σάο Πάολο. Οι φυσιολογικές βροχοπτώσεις μέσα στον Μάρτιο, θα αυξήσουν περισσότερο την παραγωγικότητα, επεσήμανε ο ίδιος.

«Από τη στιγμή που οι τιμές είναι καλές οι παραγωγοί επένδυσαν περισσότερα στην καλλιέργεια του εδάφους», είπε ο Braga, συμπληρώνοντας: «Οι φυσιολογικές βροχοπτώσεις θα βοηθήσουν επίσης τα φυτά να ανθίσουν και να αποδώσουν περισσότερους καρπούς».

Τυπικά η απόδοση των καφεόδενδρων στη Βραζιλία υποχωρεί έως το 1/5 της χαμηλότερης παραγωγής του διετούς κύκλου, είπε ο Braga. Οι 40 εκατ. σάκοι συγκρίνονται με την παραγωγή των 32,9 εκατ. σάκων της τελευταίας εσοδείας χαμηλής απόδοσης, που έληξε τον Οκτώβριο του 2005.

Οι τιμές του καφέ Arabica σημείωσαν άνοδο 11% στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκη πέρυσι, ωθώντας υψηλότερα τα έσοδα των παραγωγών του προϊόντων. Από τις 22 Αυγούστου έχουν υποχωρήσει 8%, καθώς οι Βραζιλιάνοι καλλιεργητές ενδέχεται να έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη παρά ποτέ παραγωγή στα ιστορικά χρονικά.

Την Παρασκευή οι τιμές του καφέ υποχώρησαν 0,60 σεντ, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 103,9 σεντς η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Οι καλλιεργητές καφέ θα μαζέψουν 41,6 εκατ. σακιά την εσοδεία που λήγει αυτόν τον μήνα, εσοδεία με τις καλύτερες αποδόσεις του διετούς κύκλου παραγωγής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας στις 25 Αυγούστου.

Περίπου το 70% του καφέ που παράγει η Βραζιλία είναι η ποικιλία Arabica και ποσοστό 30% αφορά στην παραγωγή του καφέ Robusta, οποίος χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ.

Η Βραζιλία αύξησε τις εξαγωγές καφέ κατά 32%, στα 2,49 εκατ. σάκους τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που έκανε το συμβούλιο εξαγωγέων καφέ της χώρας, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ενας σάκος καφέ ισούται με 60 κιλά ή 132,3 λίμπρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα