Σε νέα τροχιά οι αραβοελληνικές σχέσεις

Οικονομικό Φόρουμ σήμερα και αύριο στο Κάραβελ με στόχο την προώθηση και νέων επενδύσεων στην Ελλάδα
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 12:38
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το ενδιαφέρον μελλοντικών επενδύσεων επικεντρώνεται στην ενέργεια, στις υποδομές, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα των κατασκευών στον αραβικό κόσμο.

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Το πράσινο φως για την προώθηση και νέων επενδύσεων στην Ελλάδα από επιχειρήσεις και αραβικά funds, θέτοντας σε νέα τροχιά τις ελληνοαραβικές σχέσεις, δίνει το 6ο Αραβοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, «Ελλάδα και Αραβικός Κόσμος: Οραματιζόμενοι ένα Κοινό Μέλλον», που διοργανώνει σήμερα και αύριο στο Κάραβελ το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου κι Αναπτύξεως.

Οι 180 Άραβες, ανώτατα στελέχη εταιρειών και κρατικών φορέων από 11 χώρες, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, αναμένεται συμμετέχοντας στο Φόρουμ να προχωρήσουν σε αποτίμηση των μέχρι τώρα επενδυτικών τους κινήσεων στην Ελλάδα, αλλά και σε διερεύνηση των δυνητικών προοπτικών δραστηριοποίησής τους στη χώρα.

Οι Άραβες επιχειρηματίες και οι κρατικοί επενδυτικοί οργανισμοί έχουν στην ατζέντα τους την ελληνική αγορά και είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει για πρόσβαση στην Ευρώπη, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο επενδύσεων. Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε σχήματα που συμμετέχουν σημαντικά αραβικά ιδιωτικά και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, αποδεικνύει το αραβικό ενδιαφέρον στην πράξη.

Το ενδιαφέρον μελλοντικών επενδύσεων επικεντρώνεται στην ενέργεια, στις υποδομές, στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στην ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα των κατασκευών στον αραβικό κόσμο. Ο κλάδος της ενέργειας κυριαρχεί στο ενδιαφέρον των Αράβων επενδυτών, καθώς κεφάλαια από τον αραβικό κόσμο αναζητούν ενδεχόμενες συμφωνίες.

Ταυτόχρονα πυκνώνουν οι επαφές Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών με στόχο την επίτευξη επενδυτικών συνεργασιών στην ενέργεια, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στα ακίνητα και στον αγροτικό τομέα. Η παρουσία αραβικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά έχει ξεκινήσει από το παρελθόν με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet του αραβικού ομίλου Μassar Investments LLC, συμφερόντων επιχειρηματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ η PCP Capital Partners έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αραβική κατασκευαστική Consolidated Contractors Company (CCC), του Tawfic Khoury, βρίσκεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, από όπου συντονίζει τη διεθνή δραστηριότητά της, ενώ και ο όμιλος Olayan διατηρεί εδώ την έδρα της δραστηριότητάς του και έχει επενδύσει στην Chipita και στο Costa Navarino.

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει επενδύσει σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, σε εκτάσεις στη Ζάκυνθο και στη νήσο Οξυά στο Ιόνιο, και μέσω κρατικού fund έχει συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ενώ διατηρεί και συμμετοχές σε ενεργειακές θυγατρικές ελληνικών εισηγμένων.

Στο Φόρουμ αναμένεται να αναπτυχθούν θέματα όπως Ενέργεια, Κατασκευές και Δομικά Υλικά, Ναυτιλία και Λιμενική Βιομηχανία,   Ψηφιακές και Τεχνολογικές Εξελίξεις, Νεοφυείς Επιχειρήσεις. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με επίσημο δείπνο στο οποίο αναμένεται να παραστεί και να μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, στην εκδήλωση, της οποίας χορηγός επικοινωνίας είναι η «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr, θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι H.E. Dr. Khaled Hanafy, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αραβικών  Επιμελητηρίων από το Λίβανο, ναύαρχος Abdelkader Darwish, αντιπρόεδρος Γενικής Αρχής Οικονομικής Ζώνης Διώρυγας του Σουέζ, Αίγυπτος, Mohamed A. Al Raeid, πρόεδρος Γενικής Ένωσης Επιμελητηρίων Λιβύης, Hussein Shraim μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιορδανίας, Suleiman Jasir Al-Herbish, γενικός διευθυντής ΟΠΕΚ Ταμείο Διεθνούς Ανάπτυξης (OFID) Βιέννη, Sara AbdulWhab Al Madani, μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Επιμελητηρίου Σάρζα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Hatem Mohammad AbouOllo, ιδρυτής και πρόεδρος Global Entrepreneurs, Σαουδική Αραβία, Ahmed Zahran, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Karm Solar, Αίγυπτος κ.ά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα