ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο περίπου της τελευταίας πενταετίας απογειώθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η τεχνολογική άνοδος έδωσε ώθηση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα στα κακά νέα για την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Η αύξηση των ανησυχιών που πυροδότησε η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας έδωσε νέα πνοή στις τιμές των εμπορευμάτων με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού και μεταλλευτικού τομέα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 1.414,40 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2001.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.030,90 μονάδες, με άνοδο, στο Παρίσι ο CAC στις 5.284,74 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,05% και ο DAX στις 6.084,40 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,02%.
Ο Dow Jones 600 σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,1%. Οι δείκτες και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης είχαν θετικό πρόσημο εκτός από τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Η Ευρώπη εμφανίζεται ανθεκτική στη γεωπολιτική ένταση, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για τα περιθώρια κερδών των εταιρειών. Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου των ευρωπαϊκών εταιρειών ήταν τα καλύτερα των τελευταίων 11 τριμήνων, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Η ανάκαμψη του αργού, λόγω της επικείμενης μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, ανέβασε τις τιμές των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ενεργειακές και οι μεταλλευτικές εταιρείες. Ετσι, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν η Rio Tinto Group και η BHP Billiton, λόγω της ανόδου των τιμών του χρυσού και του χαλκού.
Στον αντίποδα, αρνητικές επιδόσεις είχαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την ανακοίνωση του μεγαλομετόχου Κιρκ Κιρκογιάν ότι δεν θα αυξήσει το μερίδιό του στην General Motors, με την PSA Peugeot Citroen να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από τη Μorgan Stanley.
Στον κλάδο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, η Emap κατέγραψε απώλειες μετά τις εκτιμήσεις της UBS για μειωμένη κερδοφορία του κλάδου.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ