Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί εμπόδιο στην πρεμιέρα της φορολοταρίας

ΑΑΔΕ: Οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 16:21
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

«Πρεμιέρα» αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες και έως τέλος του τρέχοντος μηνός η «φορολοταρία», μέτρο το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο τόνωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά η πρώτη κλήρωση, λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, αφού αρκετοί ήταν οι υπόχρεοι που δεν τους είχαν δηλώσει με αποτέλεσμα να μη «διασφαλίζεται» η μεταφορά ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλον και έτσι θα μπορούσε να μένει «κρυφή» από τα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί είναι απαραίτητοι για τη λοταρία των αποδείξεων και ως εκ τούτου όλες οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές (κάρτες και e- banking) θα πρέπει να τους δηλώσουν, αφού μόνο μέσω αυτών οι τράπεζες θα μπορούν να συλλέξουν τα στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για να υπολογίσει τους λαχνούς που δικαιούται κάθε φορολογούμενος στη φορολοταρία. 

Επισημαίνεται ότι η θέσπιση του επαγγελματικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να λαμβάνουν πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως μεταφορές πίστωσης και άμεσες χρεώσεις.

Αφορολόγητο
Από την άλλη πλευρά όλες οι πληροφορίες που παράγονται μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών είναι απαραίτητες, ώστε να απεικονίζονται όσο πιο ορθά γίνεται οι συναλλαγές που σχετίζονται με την κάλυψη του ποσού για την κατοχύρωση του αφορολόγητου και με τον υπολογισμό των ποσών που θα ληφθούν υπ’ όψιν στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων. 

Κάθε μήνα χίλιοι τυχεροί θα λαμβάνουν από 1.000 ευρώ ο καθένας, ενώ το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η ΑΑΔΕ κάλεσε όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να σπεύσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να δηλώσουν τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους, έτσι ώστε οι συναλλαγές αυτών να συμπεριληφθούν και στις επερχόμενες κληρώσεις του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν  οι φορολογούμενοι
Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1 Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν από την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

2 Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

3 Στις Δημόσιες Κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

4 Οι φορολογούμενοι, μέσω της συμμετοχής τους στην κλήρωση, παρέχουν τη ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεσή τους στην επεξεργασία προσωπικών στοιχείων τους με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια της κλήρωσης, την ανάδειξη των τυχερών και τη διευθέτηση της παράδοσης των χρηματικών ή σε είδος επάθλων σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα.

5 Η απονομή των επάθλων γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για τον σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

6 Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού.

7 Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

8 Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο ένα χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωματικών, το μη καταβαλλόμενο ποσό παραμένει ως αδιάθετο στον λογαριασμό του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο - Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών».

9 Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό αποστέλλεται στη φορολογική κατοικία του δικαιούχου ή παραδίδεται σε αυτόν ιδιοχείρως, μετά από σχετική πρόσκληση, μετά την πάροδο έξι μηνών, από την οποία η ΑΑΔΕ ουδεμία ευθύνη φέρει για την καλή κατάσταση του επάθλου σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προσέλθει από δική του υπαιτιότητα για την παραλαβή.

10 Τα έπαθλα είναι σε κάθε περίπτωση προσωπικά, το δικαίωμα λήψης τους δεν μεταβιβάζεται και δεν κληρονομείται και σε περίπτωση που πρόκειται για έπαθλα σε είδος, αυτά δεν ανταλλάσσονται με άλλα είδη ή χρήματα.

11 Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

12 Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

13 Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν οποτεδήποτε να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων, καθώς επίσης και να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση εντός τριών (3) μηνών από τη διενέργειά της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη ΔΗΛΕΔ.

14 Σε περίπτωση αποποίησης του επάθλου, αυτό διατίθεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχου αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

15 Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες στις κληρώσεις έχουν δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων τους, σύμφωνα με τα άρθρα 11 έως 14 του Ν.2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα
Το μέχρι στιγμής σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας να γίνει στο τέλος Νοεμβρίου με τα στοιχεία των πληρωμών που έγιναν τον Οκτώβριο. 

Προβλέπεται μάλιστα ότι θα γίνει και άλλη μία κλήρωση για φέτος, με βάση τα στοιχεία των λογαριασμών του εννεαμήνου Ιανουαρίου  - Σεπτεμβρίου, αλλά και του Νοεμβρίου, στο τέλος του τρέχοντος έτους με «έπαθλο» 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα, όπως προβλέπει η νομοθεσία. 

Οι φορολογούμενοι θα συμμετέχουν στη λοταρία με βάση τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα, δηλαδή πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς και τις τραπεζικές διαδικτυακές πληρωμές (web-banking).

Ο αριθμός των λαχνών, τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του και ειδικότερα:

  • Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
  • Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
  • Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
  • Από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Κάθε μήνα, χίλιοι τυχεροί θα λαμβάνουν από 1.000 ευρώ ο καθένας, ενώ το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα