Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 11:52
UPD:12:07
REUTERS/STAFF

Οι κινήσεις του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών προς τον καθορισμό ορίων στα επίπεδα παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο στις τιμές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί από το υψηλό διετίας, λόγω προσδοκιών για αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ. 

Ωστόσο, η πτώση είναι συγκρατημένη καθώς οι εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ και άλλοι βασικοί παραγωγοί θα συμφωνήσουν αυτή την εβδομάδα να παρατείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής προσφέρουν στήριξη στην αγορά.

Λίγο πριν τις 12.00 ώρα Ελλάδας, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχωρούσε 0,16% στα 63,76 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε 0,66% στα 58,56 δολάρια.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 15% από τα μέσα του 2016, στα 9,66 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που δεν είναι πολύ μικρότερα από κορυφαίους παραγωγούς (Ρωσία και Σαουδική Αραβία), ενώ η αυξανόμενη δραστηριότητα αναφορικά με τις γεωτρήσεις σημαίνει ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί περισσότερο.

Πάντως, οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο τους τελευταίους μήνες χάρη στις προσπάθειες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλων παραγωγών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, να θέσουν όρια στην παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μείωσαν την παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο και συμφώνησαν να διατηρήσουν περιορισμένη την παραγωγή έως τον Μάρτιο.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ συνεδριάζουν την Πέμπτη για να συζητήσουν την πολιτική του Οργανισμού και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν κάποιου είδους συμφωνία για παράταση των μειώσεων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα