Market Beat: Εβδομάδα ορισμού βραχυπρόθεσμης τάσης ασχέτως του διεθνούς κλίματος

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 09:44
UPD:09:45
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, δίνει περίπου 50% πιθανότητες για άνοδο, 35% για συσσώρευση μεταξύ 700 και 725 μονάδων και 15% εκ των πιθανοτήτων, αφορούν σε μια ξεκάθαρη πτώση της τάξης του -10%. Δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος που να επιμερίζει τις πιθανότητες, αλλά χρησιμοποιούνται οι άτυπες δημοσκοπήσεις, μέσω της συγκέντρωσης των απόψεων των χρηματιστηριακών παραγόντων.

Κανένας δεν ευχαριστήθηκε από την αδυναμία των «πωλητών» (οι περισσότεροι τους ορίζουν ως «αγοραστές») να ανεβάσουν τις τιμές, ώστε να περάσει ο ΓΔ τις 725 μονάδες, έστω και με την τρίτη προσπάθεια, σε τιμές κλεισίματος. Στη θέση του όρου αγοραστές, καλό είναι να βάλουμε τον όρο διάθεση για ρίσκο. Αυτή είναι που κάμπτεται εύκολα και αντικαθίσταται από την ανάγκη για ρευστοποίηση θέσεων, που εκμεταλλεύονται οι αγοραστές και προσφέρουν χαμηλότερα τιμήματα. Το ανάλαφρο και αβέβαιο βήμα της διάθεσης για ρίσκο, στο ΧΑ συγκεκριμένα, υπάρχει διότι ακόμα δεν έχει στέρεες βάσεις η εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών στις δυνατότητες, στο άμεσο μέλλον, της ελληνικής οικονομίας. Η εκτίμησή μας είναι πως βρίσκονται σε δίλημμα που το συμμερίζονται και αρκετοί εγχώριοι αναλυτές. Η πολιτική ερμηνεία των μεταβολών στα μακροοικονομικά μεγέθη είναι θετική και την υπογραμμίζουν οι εταίροι και η κυβέρνηση.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η μαθηματική ερμηνεία των ρυθμών μεταβολής κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών ωστόσο, δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης ψαλιδίζονται από τους πραγματικούς, καθώς το σχέδιο για την εμφάνιση υπερ-πλεονάσματος φαίνεται πως επηρέασε την μεταβολή του ΑΕΠ στο τρίτο και «καλό» για την ελληνική οικονομία τρίμηνο. Όσο συνεπώς η ανάπτυξη περιορίζεται, από τη μείωση των δημόσιων δαπανών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ, χωρίς αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών μέσω επενδύσεων στην δημιουργία του, οι αμφιβολίες θα κρατούν τη διάθεση για ρίσκο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όσοι επιλέγουν την πολιτική ερμηνεία αισιοδοξούν, εκείνοι που επιλέγουν την μαθηματική εμφανίζουν υπερευαισθησία στα αρνητικά και αδιαφορούν στα θετικά. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως οι εξελίξεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτή τη βδομάδα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των βασικών δεικτών προς το τέλος του ανοδικού, ως τώρα, 2017. Ο ΓΔ έχει πλέον επίδοση +12,4% και ο 25άρης 8,04% με μόνο σίγουρο νικητή τον FTSEM με άνοδο +39,13%. Ενώ στις 21 Ιουλίου οι επιδόσεις τους ήταν +31,44%, +26,04% και 57,95% αντίστοιχα.

Η επίδοση του δεύτερου εξάμηνου που έφερε και στους τρεις απώλειες της τάξης του -15% έχει προκαλέσει ανησυχία και τη διάθεση για ρευστοποιήσεις από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Για να σώσουν ότι σώζεται από τα κέρδη στο τέλος του πρώτου εξάμηνου. Είναι ψυχολογικό το θέμα αφενός, αλλά επίσης τεχνικά υπάρχει ζήτημα με την αδυναμία του μέσου όρου να περάσει σε κλεισίματα πάνω από τις 725 μονάδες.

Οι θεσμικοί με μικρό σχετικά εύρος διακύμανσης έδωσαν την περασμένη βδομάδα άνοδο στον ΓΔ +1,5% και στον 26άρη +0,91%. Αλλά τον Νοέμβριο χάνουν αντίστοιχα -4,76% και -5,60%. Το αν θα πάρουν την κατηφόρα οι τιμές ή θα συνεχίσουν ανοδικά έστω και ήπια θα εξαρτηθεί από τα γεγονότα που αναμένονται  και είναι πολλά.

Τα ραντεβού με τα κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (SSM – Single Supervisory Mechanism) θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Οι πρώτες δύο αντιδράσεις από τις τηλεδιασκέψεις της ΕΥΡΩΒ και της ΕΤΕ Τράπεζας, σε ότι αφορά τους αναθεωρημένους στόχους δεν ήταν αρνητικά, καθώς και οι δύο έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, των νέων στόχων.

Την Πέμπτη, πριν από Eurogroup αναμένεται το Euroworking group (EWG) για την εξέταση της λίστας των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Επίσης σήμερα είναι μέρα υψηλού ειδικού βάρους για τον Τραπεζικό κλάδο, γιατί έχουμε την προγραμματισμένη η συνέλευση των συμβολαιογράφων που θα αποφασίσει, εάν θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους. Η κρισιμότητα της συνδέεται με το γεγονός ότι, πλέον, το χρονικό ορόσημο της έναρξης των πλειστηριασμών που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς (29/11) έχει έρθει πολύ κοντά. Μια νέα καθυστέρηση την έναρξη της διαδικασίας, θα φορτίσει αρνητικά την ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την φημολογία σχετικά με την επάρκεια των προβλέψεων του Τραπεζικού κλάδου.

Καθώς τελειώνει ο Νοέμβριος ολοκληρώνονται  μαζί του οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια(ΕΧΑΕ) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα σήμερα το απόγευμα. Η ΠΕΙΡ ακολουθεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ενώ την Τετάρτη το απόγευμα είναι η σειρά της ΛΑΜΔΑ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στην τηλεδιάσκεψη και τα σχόλια της διοίκησης για την πορεία της Αποκρατικοποίησης του Ελληνικού. Την Πέμπτη 30/11 μετά την λήξη της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα της  ΑΛΦΑ -0,69% και της Folli – Follie.

Στο φινάλε της συνεδρίασης της Πέμπτης, θα λάβουν χώρα και οι εξαμηνιαίες αλλαγές του MSCI, ήτοι η μοναδική αλλαγή με προσθήκη του ΣΑΡ στον MSCI Small Cap.

Αύριο ολοκληρώνεται η πρόταση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 29 δις ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου, περιορίζοντας σε πέντε τις σειρές που γέννησε το PSI. Τέλος, την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στοιχεία για τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις του Οκτωβρίου

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό stress test στις ΗΠΑ, τα στοιχεία από το λιανικό εμπόριο κατευθύνουν επενδυτικά

Είναι σημαντικό το μέγεθος της βαρύτητας που έχει, για τις αγορές του πλανήτη, η εικόνα των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες. Σχετίζεται κύρια με την καταναλωτική ισχύ των πολιτών και τη διάθεσή τους να ξοδέψουν, στη χώρα που απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων που παράγονται παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες, ακριβώς μετά την ημέρα των Ευχαριστιών με την περίφημη Black Friday. Την ημέρα που αποτελεί την πανηγυρική έναρξη της αγοραστικής περιόδου ως τις μέρες των Χριστουγέννων. Εκείνη την εποχή οι επιχειρήσεις λιανικής μπορούν να πετύχουν ως και το 40% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων και κατά συνέπεια μπορεί να καθορίσει αμετάκλητα την επιτυχία ή την αποτυχία της ετήσιας κερδοφορίας κάθε εταιρίας του κλάδου.  

Οι online πωλήσεις

Φέτος μεγάλη σημασία έχει και το πώς θα πάνε οι πωλήσεις ειδών και μέσω διαδικτύου. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει κατοχυρώσει την παρουσία του στις λιανικές πωλήσεις εδώ και χρόνια, αλλά τα τελευταία η ανάπτυξή του εις βάρος των μαγαζιών έχει δαγκώσει γερά την κερδοφορία των τελευταίων. Υπάρχει λοιπόν και ο «θεσμός» της  Cyber Monday, σήμερα, όπου τα e-stores θα κάνουν το αντίστοιχο της Black Friday (γιγαντιαίες εκπτώσεις για μια μόνο μέρα και για περιορισμένο πλήθος αντικειμένων ανά είδος). Ωστόσο ήδη η αντίδραση των επενδυτών στην μικρής διάρκειας σύνοδο έδειξε πως η εικόνα της καταναλωτικής διάθεσης των Αμερικανών ήταν θετική στο σχηματισμό προσδοκιών για την ανάπτυξη το 2018.

Οι online πωλήσεις της Μαύρης Παρασκευής και των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν άνοδο, καθώς οι αγοραστές διαπίστωναν μεγάλες εκπτώσεις και αγόραζαν περισσότερα είδη από τις κινητές τους συσκευές, σηματοδοτώντας μια πολλά υποσχόμενη έναρξη της βασικής περιόδου των διακοπών, σύμφωνα με τις εταιρείες ανάλυσης των αγορών λιανικής.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ 7,9 δις δολαρίων  στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου στις μέρες της Black Friday και των Ευχαριστιών, αυξημένες κατά 17,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Adobe Analytics, το οποίο μετρά τις συναλλαγές των 100 μεγαλύτερων εταιριών ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Η Adobe δήλωσε ότι η Cyber Monday αναμένεται να οδηγήσει τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που θα την καταστήσει την ημέρα με το μεγαλύτερο τζίρο ηλεκτρονικών αγορών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Νικητές οι κονσόλες παιχνιδιών

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των διακοπών, οι παραδοσιακοί έμποροι λιανικής πώλησης επένδυαν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των ιστότοπων τους και στην αύξηση των επιλογών παράδοσης, προλαμβάνοντας τη μείωση των επισκέψεων σε site που ανήκουν σε παραδοσιακά καταστήματα.

Οι τηλεοράσεις, οι φορητοί υπολογιστές, τα παιχνίδια και οι κονσόλες παιχνιδιών - ειδικά το PlayStation 4 - συγκαταλέγονταν στα πιο σημαντικά και με τους μεγαλύτερους όγκους προϊόντα σύμφωνα με τους αναλυτές. Η εταιρία μάρκετινγκ Commerce Criteo δήλωσε ότι το 40% των online συναλλαγών την Black Friday πραγματοποιήθηκαν με κινητά τηλέφωνα, από 29% πέρυσι.

Η Εθνική Λέσχη Λιανικής (NRF), η οποία είχε προβλέψει ισχυρές πωλήσεις από την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο καλός καιρός σε ολόκληρη τη χώρα βοήθησε τους αγοραστές να πάνε στα καταστήματα. Η NRF, που τα στοιχεία της για τις συνολικές πωλήσεις στη βιομηχανία παρακολουθούνται προσεκτικά κάθε χρόνο, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τα δεδομένα των πωλήσεων τις μέρες των Ευχαριστιών, της Black Friday και της Cyber ​​Monday την Τρίτη.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, λόγω της αγοράς εργασίας που προσφέρει θέσεις εργασίας, την αύξηση των τιμών των κατοικιών και των χρηματιστηριακών αγορών που κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η ώρα της αλήθειας πολιτικά

Η τρέχουσα εβδομάδα δεν έχει μόνο τα στοιχεία από τις αγορές λιανικής που θα επηρεάσουν τους επενδυτές διεθνώς. Περιλαμβάνει επίσης, προγραμματισμένες εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής στην Ουάσιγκτον, καθώς για πολλούς θα καθορίσουν την αποτυχία ή την επιτυχία του κεντρικότερου πεδίου της πολιτικής του προέδρου Τραμπ. Το πακέτο φορολογικών περικοπών για επιχειρήσεις και ιδιώτες, που έχει δηλώσει ότι θέλει να υπογράψει πριν από το τέλος του έτους και ανέρχεται στο ύψος των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κατευθύνεται στο νομοθετικό μονοπάτι που θα κρίνει πολλά την επόμενη εβδομάδα.                          

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών σχεδιάζει μια ψηφοφορία για το νομοσχέδιο τους την Πέμπτη. Οι αναλύσεις από τις ΗΠΑ την θεωρούν ως μια στιγμή κορύφωσης ενός δράματος, που θα έρθει μόνο μετά από μια μαραθώνια συζήτηση που θα κρατήσει όλη τη νύχτα. Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν ή να εκτροχιάσουν τα μέτρα. Το νομοσχέδιο πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50 ψήφους από την αδύναμη πλειοψηφία των 52 Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών για να επικρατήσει.

Το επιτελείο του Trump θα απευθύνει έκκληση στους Δημοκρατικούς της Γερουσίας στο εβδομαδιαίο γεύμα τους, την Τρίτη το απόγευμα, για τους φόρους και τη νομοθετική ατζέντα για το υπόλοιπο έτος. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει με τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ηγέτες του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο την ίδια ημέρα, σχετικά με συμφωνία για τις δαπάνες ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία της Κεντρικής κυβέρνησης, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης στις 8 Δεκεμβρίου.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2602,42 μονάδες, είχε επίδοση +0,91% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +16,24%. Ο Dow, με μεταβολή +0,86%, έκλεισε στις 23.557,99 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +19,20%. Ο S&P400 ενισχύθηκε +1,00% με επίδοση στο 2017 +11,96%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,76%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +11,94%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,57%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +27,98%.

Ο χρυσός κινήθηκε οριακά πτωτικά, κατά -0,14%, στα 1294,40 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +12,20%. Παράλληλα το πετρέλαιο ενισχύθηκε σημαντικά +4,04%. Στο 2017 κερδίζει +9,43%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,39% στη βδομάδα και κερδίζει πλέον στο 2017 +3,74%. Ο DAX σκαρφάλωσε +0,51%, με απόδοση στο 2017 +13,75%, ομοίως ο CAC είχε μεταβολή +1,34%, με απόδοση +10,86% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,43% και στο 2017 απέδωσε +7,50%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,46% στο 2017 κερδίζει +16,54%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,98%, στο 2017 κερδίζει +23,13%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με άνοδο +0,18%, έχει επίδοση στο 2017 +5,04%.

Ο Nikkei, με μεταβολή +0,69%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +17,98%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,41%  και επίδοση για το 2017 +25,56%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,01%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +26,49%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +2,29% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +35,75%. Πτώση -0,86% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +8,06%. 

Ποιοι θα ωφεληθούν

Η πρόταση του προέδρου Trump να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να μειώσει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτη. Σύντομα θα ανακαλύψουμε αν το πρώτο θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από το δεύτερο, τονίζουν οι αναλυτές. Οι πιθανότητες είναι ότι θα πετύχει σύμφωνα με τον Dr Yardeni. Οι μεγάλες εταιρείες δεν θα επωφεληθούν πολύ επειδή έχουν διαχειριστεί έξυπνα το φορολογικό κώδικα για να μειώσουν τον πραγματικό τους φορολογικό συντελεστή για πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι μικρότερες εταιρείες θα πρέπει να επωφεληθούν σημαντικά.

Μέχρι στιγμής, οι μικρές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διοίκηση Trump τους παρέχει κανονιστική βοήθεια. Οι φόροι εμφανίζονται τώρα στις έρευνες ως το πιο συχνά αναφερόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις. Εάν το Κογκρέσο μειώσει τους συντελεστές φορολογίας εταιρειών, τότε δεν θα υπάρχουν πολλά για να διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Η έρευνα της National Federation of Independent Business δείχνει ότι το πιο πρόσφατο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι η εύρεση εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το 35,0% δήλωσε ότι έχει θέσεις εργασίας, ενώ το 52,0% δήλωσε ότι έχει βρει λίγους ή καθόλου κατάλληλους υποψηφίους για αυτές.

Ο δείκτης επιχειρηματικής αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε μετά την εκλογή του Trump και συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω από το κυκλικό υψηλό του τρέχοντος έτους, το οποίο ταιριάζει με τα επίπεδα αισιοδοξίας του 2003-04. Θα μπορούσε να αγγίξει ή να υπερβεί το ρεκόρ του Ιουλίου 1983, εάν μειωθούν οι εταιρικοί φόροι. Πάντως οι επενδυτές έχουν ήδη, με τις κινήσεις τους την περασμένη βδομάδα, αποτυπώσει την μεγαλύτερη αισιοδοξία που υπάρχει αναφορικά με την προσδοκία ανόδου των κερδών στις εταιρίες των Russell 2000 και S&P400.

ΧΑ

Ανοδική εβδομάδα με μιας συνόδου άλμα

Η τελευταία χρηματιστηριακά εβδομάδα του Νοεμβρίου ήταν ανοδική με κέρδη που γέννησε η δεύτερη σύνοδός της, ενώ οι υπόλοιπες ήταν αφιερωμένες στη διατήρηση των επιπέδων που σχημάτισε η προηγουμένη. Εμφανίστηκαν στοιχεία διαφοροποίησης σε σχέση με τις προηγούμενες του πτωτικού Νοεμβρίου. Το βασικό ήταν σε επίπεδο μεταβολής των δεικτών που παρακολουθούν οι περισσότεροι επενδυτές. Ο ΓΔ ενισχύθηκε +1,5% σε πέντε συνόδους, με άνοδο +1,6% την Τρίτη μόνο. Ο 26άρης, που πάλι από τον Δεκέμβριο θα γίνει 25άρης, με τις αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών FTSE του ΧΑ, κέρδισε +0,91%. Την έκπληξη έκανε ο FTSEM με κέρδη +7,64% που τα στήριξε η άνοδος του ενδιαφέροντος για τις μετοχές του κλάδου της Υγείας.

Υπήρξε χαρακτηριστική υποχώρηση του ποσοστού συμμετοχής του τζίρου των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, και ΠΕΙΡ στον συνολικό επ΄ ωφελεία ορισμένων μετοχών του αντιτραπεζικού μπλοκ που αναλαμβάνουν ρόλο διαμορφωτή της τάσης. Ο μέσο τζίρος περιορίστηκε στα 42,91 εκατ. ευρώ ενώ την Τρίτη πλησίασε τα 70 εκατ. και η μέση αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών άγγιξε τα 11 εκατ., όταν την Τρίτη ξεπέρασε τα 26 εκατ.   

Η συνεδρίαση της Δευτέρας έδωσε μικρό εύρος διακύμανσης στον ΓΔ, 9 μονάδες περίπου, που οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,31% στις 710,27 από 712,46 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1865,81 από 1863,87 με μεταβολή +0,10%. Η συσσώρευση με τζίρο 37,630 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 7,273, έγινε με επιδείνωση της εικόνας της αγοράς σε σχέση με την Παρασκευή 17/11. Την Τρίτη ο τραπεζικός δείκτης με μεταβολές από -1,22% ως +5,22% έκλεισε με μεταβολή +4,37%. Στα 69,702 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,00 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε και οι συστημικές τράπεζες αποτέλεσαν το 28,70% του συνολικού τζίρου.  Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,61% και έφθασε στις 721,67 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1892,11 με μεταβολή +1,41%.

Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν έδωσαν δυο κλεισίματα με τους δείκτες σε συσσώρευση και την Παρασκευή σημειώθηκαν τα μέγιστα των δεικτών και σε επίπεδο κλεισιμάτων. Την Τετάρτη, μέτρησαν αρνητικότατα οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,33% από +7,14%, την ΕΤΕ στο -2,85% από +3,80%, ΕΥΡΩΒ -1,26% από +2,01% και την ΠΕΙΡ στο -2,87% από +0,48%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,21% και έφθασε στις 720,13 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1881,13 με μεταβολή -0,58%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,492 και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,458 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη μέτρησαν μικτά οι μεταβολές των Τραπεζών. Ο τζίρος βούτηξε στα 26,898 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,682 εκατ. και ο τζίρος στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip έπεσε στα 6,35 εκατ. διαμορφώνοντας το μέσο τζίρο τους αυτή τη βδομάδα στα 13,06 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή στο μέσο ημερήσιο τζίρο στο 30,4%. Ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό σε σύγκριση με όσα ισχύσαν στη διάρκεια του μήνα που προκάλεσε απώλειες -4,76% στον μέσο όρο, -5,60% στον 26άρη και κέρδη +2,33% στον FTSEM.

Την Παρασκευή οι δείκτες εμφάνισαν κέρδη όταν σημείωσαν τις ανώτερες τιμές τους για τη βδομάδα τα οποία στο τέλος εξανεμίστηκαν και με τζίρο στα 28,839 εκατ. ευρώ και συναλλαγές σε πακέτα κάτω του 1 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,36% και έφθασε στις 723,18 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1880,74 με μεταβολή -0,07%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 49,749 δις ευρώ αν και μέσα στη μέρα ξεπέρασε τα 50 δις, όταν στις 17/11 ήταν 49,416 δις.

Από την εικόνα των μεταβολών των επιμέρους τίτλων μετά από εβδομάδα με αρκετά γεγονότα που έχουν βαρύτητα για το κλίμα συναλλαγών, όπως τα αποτελέσματα της ΕΤΕ και τις εκθέσεις επενδυτικών οίκων για αυτά, ή τα σημάδια ενδιαφέροντος για αγορές και συγχωνεύσεις στο κλάδο Υγείας και οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, τα συμπεράσματα είναι θετικά. Μπορεί το μέγεθος των μεταβολών να είναι μέτριο για τους ΓΔ και 26άρη αλλά το πλήθος των blue chip με εβδομαδιαία άνοδο είναι μεγάλο.

Ξεχωρίζουν οι τίτλοι με κέρδη από 2,2% και πάνω που είναι οι ΑΔΜΗΕ +6,90%, ΔΕΗ +6,63%, ΒΙΟ +6,29%, ΜΠΕΛΑ +5,77%, ΛΑΜΔΑ +5,08%, ΜΟΗ +4,41%, ΑΛΦΑ +4,35%, και ακολουθούν ΟΛΠ +2,65%, ΟΤΕ +2,46%, και ΤΙΤΚ +2,19%. Με δέκα blue chip να έχουν άνοδο πάνω από τον μέσο όρο ο αριθμός εκείνων που ενισχύθηκαν περισσότερο από τον 26άρη είναι επίσης μεγάλος και είναι ΣΑΡ +1,85%, ΕΧΑΕ +1,56%, ΕΥΡΩΒ +1,43%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,37%, ΕΤΕ +1,25%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,22%. Το  πλήθος των ανοδικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (18) συμπληρώνουν τα ΕΛΠΕ με άνοδο +0,41% και ο ΟΠΑΠ +0,10%. Στον αντίποδα υπολογίσιμες απώλειες είχαν ΦΦΓΚΡΠ -6,83%, ΑΤΤ -4,17%, ΠΕΙΡ -3,33%, ΦΡΛΚ -2,38%, ΕΕΕ -1,99% ενώ πτώση της τάξης του -0,5% εμφάνισαν οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ και ΜΥΤΙΛ. Μια αναλογία ανοδικών προς καθοδικές 18/8 καλύτερη από τη σχέση δύο ανοδικών προς μια πτωτική επιτρέπει σε αρκετούς να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο για την πορεία της αγοράς προς το τέλος Νοεμβρίου.   

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Χωρίς αλλαγές στο discount των ΣΜΕ, οι traders διατηρούν επιφυλάξεις 

Το ένστικτο μας και η εικόνα των συναλλαγών της περασμένης βδομάδας επιτρέπει να διαβλέπουμε μια ποιοτική αλλαγή, προς το καλύτερο, του συναλλακτικού ενδιαφέροντος με εξαιρετική μείωση της αξίας συναλλαγών για τις ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Αυτό μετατοπίστηκε υγιώς προς τον κλάδο Υγείας μέσω του ενδιαφέροντος για τον ομώνυμο όμιλο. Κάθε ζωντανή αγορά βρίσκει τρόπους επιβίωσης.         

Στη σύνοδο της Παρασκευής  23/11, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη, τις περισσότερες ώρες, πορεία σε θετικό πεδίο, σχήματος Π με μακρύτερο το δεξιό κατακόρυφο μέρος. Από τις 11:00 και ως τις 16:18 κινήθηκε μεταξύ των 1888 και 1898 μονάδων. Το ελάχιστο ημέρας ήταν στις 1876,36 (-0,31%) μονάδες και ορίστηκε στις 17:11. Το μέγιστο ήταν οι 1899,83 (+0,94%) και εμφανίστηκε στις 14:15. Το κλείσιμο έγινε στις 1880,74 μονάδες, με μεταβολή -0,07%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 10,191 εκατ. ευρώ.                                                                                                            

Για τη σειρά Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1192 συμβολαίων, με ανώτερο στις 1890,00 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 1867,50. Οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 5991 από 5893 ΣΜΕ, με εκκαθάριση στις 1873,25 μονάδες. Για την σειρά Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 148 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 229 από 322 και η εκκαθάριση στις 1874,25 μονάδες. Οι traders διατήρησαν την προ-πορεία του δείκτη κατά 7,50 μονάδες έναντι του ΣΜΕ Δεκεμβρίου.

Από την εικόνα των μεταβολών των επιμέρους τίτλων μετά από εβδομάδα με αρκετά γεγονότα που έχουν βαρύτητα για το κλίμα συναλλαγών, όπως τα αποτελέσματα της ΕΤΕ και τις εκθέσεις επενδυτικών οίκων για αυτά, ή τα σημάδια ενδιαφέροντος για αγορές και συγχωνεύσεις στο κλάδο Υγείας και οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, τα συμπεράσματα είναι θετικά. Μπορεί το μέγεθος των μεταβολών να είναι μέτριο για τους ΓΔ και 26άρη αλλά το πλήθος των blue chip με εβδομαδιαία άνοδο είναι μεγάλο.

Ξεχωρίζουν οι τίτλοι με κέρδη από 2,2% και πάνω που είναι οι ΑΔΜΗΕ +6,90%, ΔΕΗ +6,63%, ΒΙΟ +6,29%, ΜΠΕΛΑ +5,77%, ΛΑΜΔΑ +5,08%, ΜΟΗ +4,41%, ΑΛΦΑ +4,35%, και ακολουθούν ΟΛΠ +2,65%, ΟΤΕ +2,46%, και ΤΙΤΚ +2,19%. Με δέκα blue chip να έχουν άνοδο πάνω από τον μέσο όρο ο αριθμός εκείνων που ενισχύθηκαν περισσότερο από τον 26άρη είναι επίσης μεγάλος και είναι ΣΑΡ +1,85%, ΕΧΑΕ +1,56%, ΕΥΡΩΒ +1,43%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,37%, ΕΤΕ +1,25%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,22%. Το  πλήθος των ανοδικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (18) συμπληρώνουν τα ΕΛΠΕ με άνοδο +0,41% και ο ΟΠΑΠ +0,10%. Στον αντίποδα υπολογίσιμες απώλειες είχαν ΦΦΓΚΡΠ -6,83%, ΑΤΤ -4,17%, ΠΕΙΡ -3,33%, ΦΡΛΚ -2,38%, ΕΕΕ -1,99% ενώ πτώση της τάξης του -0,5% εμφάνισαν οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ και ΜΥΤΙΛ. Μια αναλογία ανοδικών προς καθοδικές 18/8 καλύτερη από τη σχέση δύο ανοδικών προς μια πτωτική επιτρέπει σε αρκετούς να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο για την πορεία της αγοράς προς το τέλος Νοεμβρίου.   

Στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Νοεμβρίου, είχαμε υποχώρηση των όγκων στα ΣΜΕ κάθε τύπου. Σημειώθηκε ωστόσο μέτρια αύξηση της έκθεσης σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Δεκεμβρίου, πέρασε πάνω από τα 1200 τη μέρα. Ο FTSE26 κατέληξε στις 1880,74 μονάδες με μεταβολή +0,91%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν υποχώρησε κάτω από το μισό της περασμένης.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, υποχώρησαν -70,73%, όταν οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 6311 από 5349. Ο μέσος όγκος της σειράς Δεκεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 1215 από 1968 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Ιουλίου υποχώρησε σε 47 από 145 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 229 ανοικτές θέσεις.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Σε αντίδραση βρίσκεται το Χρηματιστήριο, προσπαθώντας να δημιουργήσει κάποιες στηρίξεις. Η ζώνη που κινούμαστε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "λούμπεν", καθώς έχει χαθεί η ανοδική δυναμική και ψάχνουμε για κατεύθυνση.

Τη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε είδαμε τη δημόσια πρόταση για το ΥΓΕΙΑ, που ανέβασε όλες τις μετοχές του Ιατρικού κλάδου και ενίσχυσε το ενδιαφέρον για μη Τραπεζικές μετοχές.

Η στήριξη των Ξένων φαίνεται να συνεχίζεται, με τη βράβευση του Πρωθυπουργού, αλλά και τις διάφορες εκθέσεις που φαίνεται να υιοθετούν πιο χαλαρά κριτήρια.

Η επόμενη βδομάδα είναι γεμάτη νέα. Γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI, που αναμένεται να εξομαλύνει την καμπύλη επιτοκίων της Ελλάδας και πιθανόν να φέρει βελτιωμένες αξιολογήσεις από τους Ξένους Οίκους.

Θα μας επισκεφθούν και πάλι οι Θεσμοί, που έχουν θέσει σαν προαπαιτούμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και να υπάρξει πρόοδος στις Αποκρατικοποιήσεις.

Η Γερμανία ακόμη δεν έχει Κυβέρνηση, αλλά ούτε και "όρεξη" για εκλογές. Στη Βουλή αναμένεται ένταση, που φαίνεται να δυναμώνει τελευταία, προδιαθέτοντας για εξελίξεις.

Πρώτες αντιστάσεις στις 735 και τις 748 μονάδες και μετά πολλές άλλες που έχουν δημιουργηθεί. Παρόλα αυτά, ακόμη η αντίδραση δεν έχει πείσει για την ανθεκτικότητά της και συνίσταται προσοχή.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η επαφή με το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων δούλεψε ως 'σάλπιγγα έγερσης' για τους αγοραστές, σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη μέσα στη ζώνη μερικής αντίστασης των 715 με 738 μονάδων.

Η δυναμική του αγοραστικού τζίρου συναλλαγών θα καθορίσει, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, την περαιτέρω κίνηση του Δείκτη, καθώς στη περίπτωση που προκληθεί επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 738 μονάδων, θα θέσει ως βραχυχρόνιο στόχο αρχικά τις 750 μονάδες και μετά την πολύ "βαριά" περιοχή αντίστασης των 765 με 770 μονάδων. Ως θετική θα χαρακτηριζόταν και η διάσπαση της καθοδικής τοξοειδούς γραμμής τάσης, στις 746 μονάδες περίπου.

Η "αρπαγή από τους πωλητές" της περιοχής πέριξ των 1900 μονάδων του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα ανάψει το "πράσινο φως" για μια ανάβαση προς το όριο βραχυχρόνιας αντίστασης των 1930 με 1955 μονάδων. Αντιθέτως άρνηση ανοδικού "πατήματος" άνω των 1900 μονάδων, θα δώσει καθοδική λαβή στους πωλητές για μια κίνηση προς το πολύ ενδιαφέρον διαγραμματικό επίπεδο των 1823 μονάδων.

Μαίνεται στο Τραπεζικό Δείκτη η μάχη μεταξύ αγοραστών - πωλητών με τους τελευταίους, μετά την πρόσκρουση με την ισχυρή επαφή στήριξης των 604 μονάδων, να έχουν παραδώσει έδαφος, οπισθοχωρώντας προς τις 675 μονάδες. Ανοδική διάσπαση των 675 μονάδων, θα ανοίξει το πεδίο αντιπαράθεσης των 725 μονάδων.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Με την Εγχώρια Αγορά να βρίσκει κάποιο ανοδικό ρυθμό και τις Ξένες Αγορές σε φάση διακοπών, το επενδυτικό ενδιαφέρον έδειξε αξιόλογα σημεία ζωής την εβδομάδα που πέρασε.

Η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας, τα θετικά ακούσματα από το μέτωπο των Τραπεζών, η διαφαινόμενη λύση στο θέμα της πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και κάποια καλά αποτελέσματα εννεαμήνου, έφτιαξαν κλίμα δίνοντας, κατά περίπτωση, εναύσματα για έντονες "συγκινήσεις".

Μετά από αρκετές εβδομάδες αδράνειας, υπήρξε περισσότερο περιεχόμενο προς αξιολόγηση, ξεφεύγοντας από την κλασική ομάδα των μετοχών που δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, Θεσμικά κεφάλαια, εμπλουτίζοντας το εύρος συμμετοχής. Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν, πλέον, σε μια εβδομάδα που, παρά τα κλισέ, δεν μπορεί παρά να είναι κρίσιμη αφού αποφάσεις, γεγονότα και τεχνικά διαγράμματα φαίνεται να εξέρχονται από την φάση αναμονής.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρήκε πάτημα στην περιοχή των 700 μονάδων(17/11) από την οποία διένυσε μια αξιόλογη αντίδραση 30 περίπου μονάδων. Στις 700 μονάδες οι ταλαντωτές "τίμησαν" τις υποτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης, δίνοντας μια προσεκτική αντίδραση χαμηλού, σχετικά, τζίρου, η οποία θα κριθεί άμεσα, καθώς από τις 730 και τις 740 μονάδες διέρχονται οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης, δίνει ένα μικρό ανοδικό περιθώριο έως τις 770 μονάδες, όπου έχει πλέον παγιωθεί σαν επίπεδο αντίστασης, μετά τις τρεις πρόσφατες αποτυχημένες απόπειρες διαφυγής.

Η μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί ίσως την "μητέρα όλων των μαχών" της φετινής χρονιάς: Αν οι αγοραστές κερδίσουν αυτό το γύρο, έχουν αξιόλογες πιθανότητες να ξαναδούν επίπεδα πάνω από τις 800 μονάδες, ίσως και μέσα στο Δεκέμβριο. Σε αντίθετη περίπτωση οι 700 μονάδες μάλλον θα ξαναδοκιμαστούν, ακολουθώντας το αργό πλάγιο μοτίβο που είναι σε εξέλιξη από το Σεπτέμβριο και μετά.

Σήμερα

Ο Nikkei βασικός δείκτης των μετοχών στην Ιαπωνία υποχώρησε τη Δευτέρα σε μια καθοδική διαπραγμάτευση μετά από ένα ισχυρότερο γεν που μείωσε την όρεξη των επενδυτών, στέλνοντας χαμηλότερα τις εταιρείες που σχετίζονται με τσιπ.

Ο Nikkei υποχώρησε 0,24% στα 22.495,99, μετά το άνοιγμα 0,5% υψηλότερα.

Οι μετοχές ημιαγωγών παρουσίασαν υπο-απόδοση, ενώ η Tokyo Electron Ltd υποχώρησε -1,8% και η Advantest Corp μειώθηκε κατά -1,0%. Ο κατασκευαστής σφαιριδίων πυριτίου Sumco Corp έπεσε κατά -4,0%.

Οι traders είπαν ότι η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του γιεν και η εκτεταμένη ρευστοποίηση θέσεων των κινεζικών αξιών κατέστρεψαν τη διάθεση. Το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% στις συναλλαγές αγοράζοντας 111,39 γιέν.

Οι μετοχές εταιριών μη σιδηρούχων μετάλλων παρουσίασαν επίσης χαμηλότερη επίδοση, η Mitsubishi Materials Corp έπεσε κατά -2,0% και η Sumitomo Metal Mining μειώθηκε -1,8%.

Κόντρα στην αδυναμία, η Nintendo Co σημείωσε άνοδο 2,4%, με την ελπίδα ότι η κονσόλα παιχνιδιών Nintendo Switch θα δημοσιεύσει ισχυρές πωλήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των ΗΠΑ.

Ο δείκτης CSI300 υποχώρησε -1,11% μετά από πτώση σε χαμηλό τριμήνου την Παρασκευή, γιατί η εκποίηση των κινεζικών ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο μήνα, ψαλίδισε το φρόνημα των επενδυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν καθοδικός, καθώς στο Χονγκ Κονγκ ο HSI μοιράζεται την αδυναμία στις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας και χάνει -0,74% στην αρχή της βδομάδας. Μόνη αγορά με άνοδο είναι της Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα